Caută pe acest blog:

30 noiembrie 2011

Programul pentru studenţi “Practica Ta”

Articolul de azi va fi, cu siguranţă, pe placul studenţilor pentru că vom vorbi despre un program destinat acestora. Este vorba despre "Programul multi-naţional integrat de stagii de practică penru studenţi în vederea creşterii gradului acestora de angajabilitate".

Proiectul care se derulează pe o perioada de 3 ani, a fost iniţiat de către un grup de tineri din Timişoara în colaborare cu Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din Timişoara şi Adecco Resurse Umane, la începutul anului 2011 şi este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Scopul proiectului îl reprezintă creşterea gradului de angajabilitate a studenţilor prin participarea la activităţi de consiliere şi orientare în carieră şi sesiuni de educaţie non-formală cu sprijinul Institutului Regional de Training pentru dezvoltarea abilităţilor şi adaptarea la condiţiile de muncă, după care vor desfăşura un stagiu de practică în instituţia dorită.

Acest proiect se derulează în 3 locaţii din România, şi anume Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu. Până în acest moment, circa 2.000 de tineri au beneficiat de programul Practica Ta, fiind consiliaţi, îndrumaţi şi puşi în legătură cu diverse companii angajatoare.

Participarea la acest program este posibila printr-o selecţie a studenţilor înscrişi pe baza unor criterii de eligibilitate precum şi pe baza formularelor de autoevaluare. Din nefericire pentru cei interesaţi, perioada de înscriere pentru anul 2011-2012 s-a încheiat, însă, nu ezitaţi să vizitaţi site-ul www.practica-ta.ro pentru a fi la curent cu înscrierile de anul viitor şi noutăţi legate de program.

29 noiembrie 2011

Reguli noi pentru înregistrarea în scopuri TVA


Cu puţin timp în urmă vorbeam despre modificarea reglementărilor legale în privinţa înfiinţării firmelor plătitoare de TVA, dar iată că un nou ordin al Ministerului Finanţelor Publice, Ordinul 2795/2011, ce urmează a fi pus în aplicare începând cu data de 1 decembrie 2011, introduce noi reguli referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA, abrogand Ordinul 1984/2011. Cu toate că vestea îi poate bulversa pe solicitanţi, diferenţele nu sunt mari între vechile şi noile reglementări.

Potrivit noilor reguli, persoanele care solicită înregistrarea în scopuri TVA trebuie să depună la oficiul organelor fiscale o cerere de înregistrare în scopuri de TVA, şi anexa la cererea de înregistrare, precum şi declaraţia de menţiuni, însoţită de anexa la declaraţie în aceeaşi zi în care a fost depusă cererea de înregistrare la Registrul Comeţului.

În plus, a fost abrogată regula de depunere a unui certificat constatator emis de regisrul comerţului, dar a fost introdus un nou formular, şi anume,  formularul 098 – Cerere de înregistrare în scopuri de TVA.

Pentru cei interesaţi, noua procedura de înregistrare a firmelor în scopuri de TVA constă în:
  • depunerea formularului 098 şi a Anexei la Cererea de înregistrare în scopuri de TVA
  • depunerea documentelor însoţitoare, precum copii legalizate ale actelor de identitate ale administratorilor, documentele ce dovedesc deţinerea legală a spaţiului aferent sediului social şi declaraţie pe proprie răspundere a administratorilor cum că nu au comis infracţiuni
  • se efectuează controlul documentaţiei de către organul fiscal, pe baza documentelor prezentate ori pe baza evidenţelor proprii ale organului fiscal
  • verificarea la faţa locului a existenţei spaţiului aferent sediului social sau sediilor secundare declarate
  • verificarea criteriilor de evaluare şi stabilirea punctajului prin întocmirea de către organul fiscal a unui referat
  • emiterea deciziei de aprobare sau respingere în termen de maxim 3 zile lucrătoare
Pentru informaţii suplimentare nu ezitaţi să vizitaţi site-ul oficial al ANAF, www.anaf.ro.

Sursa: www.avocatnet.ro

28 noiembrie 2011

Locuri de muncă vacante în această perioadă


După cum v-am obişnuit, vă ţinem la curent cu noutăţile legate de oportunităţile de angajare, dată fiind cererea extrem de mare de locuri de muncă. Aşadar, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă în perioada noiembrie – decembrie 2011 un număr de peste 8.500 de locuri de muncă în toată ţara.

În ultima vreme s-a tot discutat despre problema persoanelor cu studii superioare care, mai mult de nevoie, decât de plăcere, acceptă posturi sub nivelul lor de pregătire, ceea ce înseamnă şi remuneraţii mai mici. Veştile pentru aceştia nu sunt prea bune ţinând cont de locurile muncă destul de puţine destinate persoanelor cu studii superioare, şi anume circa 600. Cele mai multe posturi sunt în domeniul ingineriei, IT sau industria alimentară.

Pe de altă parte, persoanele care nu beneficiază de studii de specialitate au mai multe oportunităţi de angajare prin cele 8.008 posturi vacante în diverse sfere de activitate de la industria textilă, comerţ, vânzări şi până restaurante. Printre judeţele cu cele mai multe locuri de muncă se numără, Cluj, Iaşi, Braşov, Timiş şi Municipiul Bucureşti.

Nu uitaţi, de asemenea, de cursurile de formare profesională gratuite organizate de ANOFM. În luna decembrie, se vor derula în jur de 100 de cursuri pentru 2.000 de persoane, cele mai multe având loc în Iaşi, Harghita, Olt şi Braşov.

Pentru a obţine mai multe detalii privind locurile de muncă disponibile şi cursurile de formare profesională vizitaţi site-urile oficiale ale Agenţiilor Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă de care apartineţi.

Sursa: www.anofm.ro  

25 noiembrie 2011

Job-urile cele mai căutate de către români


Pentru că tot ne aflăm într-o continuă vânătoare de locuri de muncă, aflăm astăzi care sunt principalele locuri de muncă pentru care românii dau din coate pentru a le obţine. Cunoscând gradul de concurenţă pentru anumite domenii de activitate, poate ne va motiva să fim şi mai bine pregătiţi pentru locurile de muncă dorite.

Potrivit unui studiu efectuat de Institutul Naţional de Statistică, în ultimele trei luni ale acestui an, românii au manifestat un interes sporit pentru un anumite domenii de activitate pe piaţa forţei de muncă, şi anume publicitatea şi relaţiile cu publicul, secretariatul şi domeniul contabilităţii.

În ciuda faptului că anunţurile de angajare de acest gen au fost relativ puţine, interesul pentru aceste ocupaţii a crescut cu 25,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, a crescut şi cererea de locuri de muncă cu un procent 15% faţă de anul trecut. În egală măsură, studiul efectuat a reliefat interesul sporit al femeilor de a se angaja în comparaţie cu cel al bărbaţilor, deşi situaţia era cu totul invers în anul 2010.

Un alt studiu, efectuat de Myjob, arată că, în ţara noastră, majoritatea oamenilor tind să accepte, în ultima perioadă, locuri de muncă sub nivelul lor de pregătire profesională. Astfel, până la 88% dintre români acceptă job-uri pentru care sunt supracalificaţi, cu toate că salariile nu sunt echivalente nivelului lor de pregătire. Motivele ar fi, fie lipsa locurilor de muncă, drept urmare, trebuie să se mulţumească cu ceea ce au, fie, în cazul unora, dorinţa de a învăţa lucruri noi şi de a se perfecţiona şi în alte domenii.

Deşi, situaţia locurilor de muncă, în ţara noastră, nu este într-adevăr îmbucurătoare, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi site-urile de angajare, aşteaptă CV-urile doritorilor în eventualitatea unor viitoare angajări.

23 noiembrie 2011

MFP ia măsuri pentru îmbunătăţirea controlului economico-financiar


În ciuda faptului că, în ultima perioadă, sistemul economic şi financiar românesc a fost supus mai multor modificări, acestea par să nu mai contenească. Conform informaţiilor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice, ultimele modificări au în vedere o îmbunătăţire a sistemului de control economico-financiar.

Activităţile de control economico-financiar se realizează la nivel regional de către Direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale subordonate Ministerului Finanţelor Publice.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.94/2011, intrată în vigoare la data de 11 noiembrie anul curent, iată care sunt pricinpalele atribuţii ale organelor de control economico-financiar:
  • Verificarea operaţiunilor efectuate de agenţii economici
  • Controlul veridicităţii înregistrărilor financiar contabile ale operatorilor economici
  • Verificarea respectării indicatorilor economici şi modalitatea de raportare a acestora
  • Controlul veridicităţii informaţiilor cuprinse în documentaţia contabilă
  • Verificarea modului de rambursare a costurilor şi dobânzilor, în cazul agenţilor economici care beneficiază de finanţare de la stat

Pentru a ne încadra în limitele legii şi a nu cădea pradă diverselor nereguli, ordonanţa de urgenţa în cauzî, cuprinde şi o listă a operatorilor economici supuşi controalelor economico-financiare. Aceştia sunt:
  • regiile autonome, înfiinţate de stat sau de o unitate administrativ-teritorială
  • companiile şi societăţile naţionale, precum şi societăţile comerciale la care statul este acţionar unic
  • societăţile comerciale la care statul deţine o participaţie majoritară
  • societăţile comerciale şi regiile autonome la care persoanele juridice menţionate mai sus deţin direct sau indirect o participaţie majoritară
  • institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, altele decât cele care funcţioneaza ca instituţii publice
  • alţi operatori economici, indiferent de forma de proprietate, pentru fundamentarea şi justificarea sumelor acordate de la bugetul general consolidate (subvenţii, transferuri, alocaţii)

Conform Ministerului Finanţelor Publice, în termen de 15 zile de la publicarea prezentei hotărâri în Monitorul Oficial, vor fi elaborate şi puse în aplicare o serie de norme pentru organizarea şi buna funcţionare a inspecţiei economico-financiare.

16 noiembrie 2011

Promovarea unei afaceri


Pentru că articolul precedent prezintă principalii paşi în crearea unei afaceri sau a unei societăţi, astăzi vom vorbi despre promovare. Atunci când ne aflâm la început de drum pe piaţa afacerilor, promovarea este unul dintre elementele cheie pentru succesul afacerii noastre. Prin promovare ne facem cunoscuţi şi, drept urmare, atragem clienţi.

Cu toate acestea promovarea presupune o serie de costuri, lucru nu tocmai îmbucurător pentru firmele mici. Acestea nu pot opta pentru strategiile de promovare ale firmelor mari şi, astfel, trebuie să adopte căi mai simple de promovare, care, de altfel, sunt foarte eficiente.

Tehniciile şi strategiile de promovare a unei afaceri sunt multiple. Iată câteva ponturi de promovare în funcţie bugetul dedicat acestui aspect.

Avem aşadar:
  • Promovarea outdoor prin panouri publicitare sua electronice, bannere, mesh-uri (plase de vinil printate cu inscripţiile companiei), publicitate pe mijloace de transport etc.
  • Producţia publicitară prin instrumente de scris, mape, genţi, gadgeturi, articole pentru birou, articolele de vestimentaţie personalizate, sistemele de expunere, articolele de publicitate stradală, autocolante, carduri de acces personalizate
  • Campanii de imagine prin intermediul cărora se comunică atributele relevante pentru o afacere, marcă, promoţie etc.
  • Publicitatea online care este din ce în ce mai populară, fiind şi cea mai facilă şi mai puţin costisitoare tactică de promovare. Aceasta se poate realiza prin pagini web, newsletter, e-mail pentru a atrage atenţia publicului dorit. Să nu uităm, bineînţeles, site-urile de socializare care sunt folosite şi pentru promovarea afacerilor
După cum observăm, strategiile de a ne face cunoscuţi pe piaţă sunt numeroase şi putem alege după bunul plac, in funcţie de bugetul disponibil. Pentru o bună promovare puteţi apela la diverse firme specializate pe probleme de marketing şi publicitate.

Sursa: www.startups.ro www.ideideafaceri.manager.ro

15 noiembrie 2011

Etapele înfiinţării unei societăţi

Atunci când intenţionăm să demarăm o afacere sub forma unei societăţi, este bine să pornim cu dreptul, în sensul de a fi bine informaţi cu privire la etapele înfiinţării societăţii dorite. Atât în ceea ce priveşte întocmirea documentaţiei necesare, cât şi aspectele legate de obiectul de activitate al societăţii în cauză, iată o scurtă prezentare a principalelor etape în punerea bazei unei societăţi.

Dintre toate statele europene, în ceea ce priveşte înfiinţarea unei societăţi, în România, acest lucru se realizează în cel mai scurt timp. Lăsând la o parte perioada de circa 3/4  săptămâni, cât durează completarea propriu-zisă a dosarului, în 3 zile de la depunerea acestuia, în cazul în care sunt îndeplinite toate condiţiile, societatea este înfiinţată.

În primul rand, este necesară stabilirea obiectului de activitate al societăţii care trebuie să se conformeze Clasificării Activităţilor din Economia Naţională (CAEN) aprobată prin Hotărârea de Guvern nr.656/1997, revizuită şi armonizată în anul 2007 cu Nomenclatorul Activităţilor din Comunitatea Europeană (NACE). 

Odată stabilit obiectul de activitate al societăţii, se alege forma juridica a acesteia care poate fi societate cu răspundere limitată, societate în nume colectiv, societate în comandită simplă, societate în comandită pe acţiuni sau societate pe acţiuni. Numele şi emblema societăţii sunt la fel de importante, însă, în alegerea lor trebuie ţinut cont de disponibilitatea numelui ales. Acest lucru îl puteţi verifica pe site-ul oficial al Registrului Comerţului. (pentru logare utillizaţi user şi parola: guest)

În acest demers, un element esential îl constituie şi capitalul social minim. Astfel, capitalul social al societăţii pe acţiuni sau al societăţii în comandită pe acţiuni nu poate fi mai mic de 90.000 lei, echivalentul a 25.000 de euro, iar cel al unei societăţi cu răspundere limitată nu poate fi mai mic de 200 lei şi se divide în părţi sociale egale.

De asemenea, trebuie stabilit sediul noii societăţi, iar dovada trebuie anexată la dosar. Sediul poate fi proprietatea dumneavoastră (contract de vânzare-cumpărare sau certificat de moştenitor), un spaţiu închiriat (contract de închiriere sau subinchiriere înregistrat la organele fiscale locale), un spaţiu asupra căruia aveţi un contract de comodat (contract de comodat, de uz, uzufruct) sau luat în leasing imobiliar (contract de leasing imobiliar).

În cazul asociaţiilor de persoane, precum societăţile cu răspundere limitată, asociaţii trebuie să respecte actul constitutiv prin care devin oficial asociaţi ai firmei, în caz contrar, putând fi chiar excluşi din cadrul societăţii. Capitalul social al societăţii se divide, în acest caz, în părţi sociale egale care nu pot fi mai mici de 5.000 lei, iar repartizarea părţilor sociale între asociaţi se face prin contractul de societate.

În urma finalizării dosarului, acesta se depune la biroul unic din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal în a cărui circumscripţie va avea sediul societatea. Cât despre costuri, taxa pentru înfiinţarea unei societăţi se ridică la aproximativ 300 de lei.

Toate detaliile privind actele care necesită a fi întocmite pentru dosar sau informaţii privind forma juridică a societăţii puteţi obţine de pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.  

Deşi la prima vedere, procedura înfiinţării unei societăţi pare relativ simplă, birocraţia extrem de ridicată din cadrul institutiilor complică mult lucrurile, de aceea pe lângă toate documentele necesare, aveţi nevoie şi de multă răbdare.

14 noiembrie 2011

Unde ne putem angaja pe sfârşit de an


Într-o perioadă măcinată de probleme economice, rata crescută a şomajului, în timp ce numeroase companii importante părăsesc ţara pentru a se reloca în alte locaţii din lume, mai profitabile, se mai iveşte şi câte o oportunitate de care, cu siguranţă, trebuie să profităm. Ne referim, aici, la câteva sugestii privind locurile de muncă disponibile la sfârşit de an 2011.

Pe baza informaţiilor oferite de compania de recrutare, Catalyst Solutions, s-a realizat un studiu în urma căruia au ieşit la iveală principalele domenii de activitate în care mai avem şanse de a obţine locuri de muncă în această perioadă.

Aşadar, în domeniul marketing-ului, Nestle Romania şi Oracle sunt printre companiile care fac angajări, iar în ceea ce priveşte băncile şi asigurările, BCR, BRD sau Reiffeisen România aşteaptă CV-urile persoanelor interesate. Alte companii care recrutează personal pe sfârşit de an sunt: Carrefour, Lidl sau Baumax în achiziţii şi logistică, Michelin, Siemens sau Bavaria în inginerie, HP, Oracle sau WNS România în domeniul relaţiilor cu clienţii, Nici domeniul auditului şi al contabilităţii nu dă înapoi când vine vorba de angajări astfel că puteţi încerca să obţineţi un loc de muncă la Ernst&Young, Temenos sau KPMG. În ceea ce priveşte domeniul telecomunicaţiilor, companii precum Ericsson, Vodafone, Huawei Technologies îşi aşteaptă candidaţii, iar pentru IT-işti oportunităţile de angajare vin de la Microsoft, Adobe, Google sau Dell Services.

Locurile de muncă disponibile se adresează, în special, persoanelor cu studii superioare sau studii de specialitate, având în vedere că principalele posturi disponibile sunt de brand specialist, analist financiar, manager de transport, team leader în call center, responsabil în relaţii cu publicul, auditor, asistent manager sau technician IT. Ţinând cont de faptul că în ţara noastră obţinerea unui loc de muncă se dovedeşte a fi extrem de dificilă, şi concurenţa pentru posturile vacante din companiile mai sus menţionate, este foarte mare.

Iată, deci, ca în ciuda situaţiei economice dificile, oportunităţile de angajare sunt destul de numeroase. Nu ezitaţi, aşadar, să obtineţi mai multe detalii de pe site-urile oficiale ale companiilor mai sus menţionate, sau de la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

10 noiembrie 2011

Scutire de penalităţi pentru neplata contribuţiilor la sănătate

Ca urmare a numeroaselor cazuri de întârziere sau imposibilitatea achitării contribuţiilor la casa de sănătate, o parte dintre contribuabili beneficiază de scutirea plăţii penalităţilor în acest sens.

Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a emis la data de 1 noiembrie, ordinul nr. 894 care stabileşte anularea penalităţilor de întârziere pentru datoriile la casa de sănătate. Această facilitate este valabilă, însă, doar pentru contribuabilii care au depus voluntar declaraţii şi pentru care nu s-au emis ordine de executare silită pentru recuperarea datoriilor.

Iată şi modalitatea prin care putei solicita scutirea. În primul rând, contribuabilul trebuie să depună o cerere la casa de sănătate pentru a se stabili posibilitatea acordării acestei scutiri  în funcţie de rezultatul analizei financiare. În termen de cinci zile, solicitantul va primi  un răspuns din partea casei de sănătate şi o schiţă provizorie privind ştergerea penalităţilor. Urmează o perioadă de 10 zile în care solicitantul trebuie să achite datoria la casa de sănătate pentru a beneficia de ştergerea penalităţilor. Cei care, de bună voie, şi-au achitat toate contribuţiile la casa de sănătate, inclusiv penalităţile, pot solicita restituirea sumei  acestora potrivit ordinului CNAS.

Scutirea de plata penalităţilor se acordă de către Casele de Sănătate Judeţene şi a Municipiului Bucureşti, Casa de Sănătate a Ministerului Transporturilor şi de Casa de Sănătate a Apărării şi Justiţiei. De reţinut faptul că ordinul se adresează numai persoanelor fizice a căror contribuţii la asigurarea de sănătate sunt administrate de către casele de sănătate.

Detalii suplimentare privind acest subiect puteţi obţine urmărind link-ul scutiri de penalităţi pentru neplata contribuţiilor la CNAS.


8 noiembrie 2011

Examen de competenţă pentru Camera Auditorilor Financiari din România

Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) a anunţat organizarea examenului de competenţă profesională pentru acordarea titlului de auditor financiar. Obiectivul CAFR este acela de a oferi servicii de audit financiar de cea mai bună calitate în interesul publicului şi al comunităţii de afaceri.

În urma obţinerii calităţii de auditor financiar, membrii CAFR pot desfăşura, în baza legii, activităţi economico-financiare precum:


  • audit financiar
  • audit internconsultanţă
  • financiar-contabilă şi fiscală
  • asigurarea managementului financiar-contabil
  • pregătire profesională de specialitate în domeniu
  • expertiză contabilă
  • evaluare
  • reorganizare judiciară şi lichidare

Examenul va avea loc în perioada noiembrie – decembrie 2011, după cum urmează:
  • proba scrisă - 26 noiembrie 2011
  • proba grilă - 4 decembrie 2011
  • proba practică - 3 decembrie 2011

Este important de reţinut faptul că la acest examen pot participa doar persoanele care au urmat cursul de pregătire profesională al anului 2011, desfăşurat în perioada septembrie – octombrie a acestui an.

În acest fel, Camera Auditorilori Financiari din România urmăreşte permanenta dezvoltare a profesiei de auditor financiar în România, creşterea calităţii serviciilor de audit financiar, promovarea celor mai bune parctici ale acestei profesii, promovarea intereselor profesionale ale auditorilor financiari şi educarea publicului privind rolul şi misiunea auditorilor financiari.

Informaţii suplimentare privind desfăşurarea examenului şi condiţiile de participare, puteţi obţine urmărind link-ul examen de competenţă pentru CAFR.

Locuri de muncă în instituţiile UE

Cei care aspiră la locuri de muncă foarte bine plătite în cadrul intituţiilor Uniunii Europene au acum ocazia de a realiza acest lucru. Oficiul European pentru Selecţia Personalului (EPSO) scoate la concurs 600 de locuri de muncă pentru posturile de translatori şi interpreţi.

În prezent, în cadrul instituţiilor europene lucrează în jur de 620 de angajaţi români ale căror salarii pornesc de la 3.000 de euro şi pot ajunge la 6.500 de euro lunar. Dacă doriţi să vă alăturaţi co-naţionalilor care au reuşit să obţină un loc de muncă în cadrul UE, veţi fi nevoiţi să participaţi la concursurile de recrutare organizate de EPSO. Posturile pentru noii angajaţi sunt valabile pentru Luxemburg şi Bruxelles în funcţie de cereri.

Pot participa la aceste recrutări doar persoanele a căror limbă maternă este una dintre cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. Job-urile constau în traduceri din cel puţin două limbi oficiale ale UE în limba maternă a translatorului a diverse documente din domeniile politic, legal, financiar-economic, ştiinţific şi tehnic.

Persoanele interesate pot trimite aplicaţiile online până la data de 29 noiembrie anul curent. Pentru mai multe detalii privind condiţiile de participare la concursurile de recrutare, precum şi modul şi data desfăşurării acestora, puteţi obţine accesând link-ul angajări în cadrul instituţiilor UE.

Sursa: www.money.ro

4 noiembrie 2011

Training-uri şi seminarii gratuite de formare antreprenorială

În ideea dezvoltării şi îmbunătăţirii mediului de afaceri, în special prin oportunităţi de formare şi dezvoltare a tinerilor antreprenori, Uniunea Europeană, prin Fondul Social European, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului au iniţiat proiectul “Tineri Antreprenori de Succes”.

 
Obiectivele proiectului vizează, în principal:
 
  • dezvoltarea culturii antreprenoriale prin îmbunătăţirea accesului la informaţii din domeniu a tinerilor
  • implicarea tinerilor în antreprenoriat prin prezentarea oportunităţilor din mediul de afaceri românesc
  • dezvoltarea abilităţilor practice şi a cunoştinţelor necesare
  • stimularea tinerilor de a concepe şi implementa planuri de afaceri
  • sprijin acordat iniţierii afacerilor

Proiectul face parte din Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 3 – „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, Domeniul Major de Intervenţie 3.1 – „Promovarea culturii antreprenoriale”

În cadrul proiectului “Tineri antreprenori de succes” se va organiza în data de 9 noiembrie, un seminar de informare intitulat “Finanţe pentru nonfinanţişti dedicate antreprenorilor”. Evenimentul va avea loc la sediul Extreme Training, firmă specializată în organizarea de cursuri de formare. Seminarul contribuie la îmbunătăţirea competenţelor şi abilităţilor antreprenoriale, dar şi la stimularea şi iniţierea ideilor de afaceri în rândul studenţilor şi absolvenţilor de studii superioare. Deşi participarea la acest seminar este gratuită, locurile sunt limitate, motiv pentru care cei interesaţi sunt rugaţi să se înscrie până la data de 7 noiembrie.

Evenimente de acest gen au loc frecvent în diferite locaţii din România. Astfel, pentru a fi la curent şi a afla mai multe detalii privind acţiunile iniţiate în cadrul proiectului “Tineri Antreprenori de Succes”, nu ezitaţi să vizitaţi site-ul oficial www.antreprenoridesuccess.ro.

3 noiembrie 2011

Obligaţiile fiscale ale lunii noiembrie

Pentru începutul de lună, după cum v-am obişnuit, aducem la cunoştinţa contribuabililor care sunt obligaţiile fiscale ale lunii noiembrie şi termenele limită de depunere a acestora.

Avem, aşadar, următoarele termene de depunere:





Până la 7 noiembrie:
  • Declaraţia de menţiuni, de către plătitorii de TVA, care au, în anul 2011, ca perioadă fiscală trimestrul calendaristic şi au efectuat o achiziţie intracomunitară de bunuri în luna octombrie 2011 - formularul 092

Până la 15 noiembrie:
  • efectuarea plăţilor anticipate, a doua rată, pentru persoanele ce obţin venituri din activităţi agricole

Până la 25 noiembrie:
  • Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat pentru obligaţiile de plată cu termen lunar şi plata acestor obligaţii – formularul 100
  • Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate cu termen lunar - formularul 112. Plata acestor obligaţii se face de către: entităţile asimilate angajatorului care au calitatea de plătitori de venituri din activităţi dependente, plătitorii de venituri de natură profesională, altele decât cele salariale şi instituţiile publice care calculează, reţin, plătesc sau suportă contribuţii sociale obligatorii în numele asiguratului
  • Decontul de taxă pe valoarea adaugată de către plătitorii de TVA pentru care perioada fiscală este luna şi plata TVA-ului datorat - formularul 300
  • Decontul special de taxă pe valoarea adăugată şi plata TVA-ului datorat, de către persoanele neînregistrate - formularul 301. Aceste persoane nu au obligaţia de a se înregistra pentru achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile pentru care s-a depăşit plafonul anual de 10.000 euro, achiziţii de mijloace de transport noi şi produse accizabile, achiziţii de servicii care au locul taxării în România, achiziţii de bunuri care ies din regimurile/situaţiile prevăzute la art. 144, achiziţii de bunuri şi servicii efectuate de persoanele obligate la plata TVA şi achiziţiile intracomunitare de mijloace de transport care nu sunt considerate noi, efectuate de persoanele înregistrate ca plătitoare de TVA
  • Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care au efectuat livrări sau achiziţii intracomunitare, prestări sau achiziţii de servicii intracomunitare - formularul 390 VIES

Marii producători de aur din lume

Într-unul dintre articolele postate cu ceva timp în urmă, vorbeam despre importanţa aurului şi modul în care ne influenţează viaţa. De aceea, astăzi, vom discuta despre aceia care şi-au dedicat viaţa goanei după aur, devenind în acest fel cei mai mari producători de aur din întreaga lume.

Exploatarea şi producţia de aur a cunoscut o evoluţie atât ascendentă cât şi descendentă de-alungul timpului. Potrivit Consiliului Mondial al Aurului (World Gold Council), secolul XX poartă numele de “epoca de vârf a aurului” ţinând cont de creşterea de la 386 de tone de aur în anul 1900, la 2.590 de tone de aur în anii 2000.

Centrul britanic de studiu geoştiinţific, unul dintre cele mai mari centre de acest gen din lume, numeşte patru state din lume ca fiind cele mai mari producătoare de aur şi anume: China, Australia, SUA şi Rusia/Africa de Sud.

China, deşi şi-a început de puţin timp activitatea în acest domeniu, a preluat rapid întâietatea în privinţa exploatării şi producţiei de aur. În doar trei ani de experienţă, China a reuşit să îşi crească producţia cu 62%, în timp ce producţia mondială scădea. Iată de ce, în anul 2010, cel mai mare producatăr de aur din lume producea 345 de tone de aur, cererea de aur din industria chineză de bijuterii fiind tot mai mare. Mai mult decât atât, Banca Centrală a Chinei şi-a stabilit drept scop creşterea rezervei de aur cu până la 4.000 de tone în următorii trei ani.

Dacă am aflat care stat este lider mondial în producţia de aur, în continuare vom afla care sunt cele mai mari companii producătoare de aur la nivel mondial. Potrivit centrului britanic de cercetare şi consultanţă de pe piaţa metalelor pretioase, GFMS, printre cele mai mari companii producătoare de aur din lume se numără: Barrick Gold din Canada - 241.5 tone, Newmont Mining din SUA - 167.7 tone, AngloGold Ashanti din Africa de Sud - 140.4 tone, Gold Fields din Africa de Sud - 102.4 tone sau Goldcorp din Canada - 78.4 tone. 

Deşi rezervele de aur ale Canadei sunt extrem de scăzute, companiile canadiene sunt printre primii producători din lume şi aceasta pentru că numeroase mine de aur din lume sunt controlate de companiile canadiene. Astfel se explică prezenţa companiilor canadiene şi în Europa, şi anume compania European Goldfields, care deţine aprobări de exploatare chiar şi  în ţara noastră. În plus, companiile canadiene, European Goldfield şi Gabriel Resources, şi-au pus mari speranţe în binecunoscutele proiecte de exploatare de la Roşia Montană şi cel de la Certej, din Munţii Apuseni, care le-ar aduce câştiguri impresionante prin producţii de 15, respectiv 3 tone de aur anual.

În afară de companiile canadiene, Turcia deţine primul loc în producţia de aur de pe continent cu 52,3% din producţia totală a Europei, urmată de Suedia cu un procent de 19,3%. Cu toate acestea, Europa este unul dintre cele mai mici centre de expoatare auriferă din lume. 

Sursa: www.descopera.ro

1 noiembrie 2011

O scurtă istorie a banilor - partea a II-a

După cum spuneam în articolul precedent, continuăm astăzi scurta incursiune în istoria banilor şi aflăm, pe scurt, povestea banilor de pe teritoriul românesc, pentru ca mai apoi să vorbim despre moneda unică a Uniunii Europene.

Primele monede au apărut în teritoriile româneşti în perioada geto-dacilor când circulau drahmele de argint şi bronz, staterii de aur şi tetradrahmele de argint. Influenţele străine şi-au făcut rapid apariţia în urma diverselor cuceriri, motiv pentru care denarul roman, monedele bizantine, ducatul olandez, dinarul unguresc sau florinul de aur au reprezentat în diferite perioade, bazele monetare ale schimburilor comerciale.

Cu toate acestea, au fost impuse monedele locale în funcţie de specificul sistemelor financiare adoptate de fiecare teritoriu românesc în parte, înainte de unificare. De abia în 1867, a fost adoptat leul ca şi monedă naţională odată cu legea privind sistemul monetar şi baterea de monedă. Câţiva ani mai târziu, la 1880, apărea şi prima bancă românească, Banca Naţională a României. De atunci şi până în prezent, nenumărate proiecte de lege au dus la transformări multiple ale leului.

În urma numeroaselor schimbări la nivel mondial, cel puţin din punct de vedere economic şi al luptei pentru supremaţie, măreţul proiect european concretizat prin înfiinţarea Uniunii Europene,  avea să adopte moneda unică, euro, în 1999. Scopul era asigurarea unicităţii unei monede în interiorul uniunii şi facilitarea schimburilor comerciale. În ceea ce priveşte emiterea de monedă, euro este reprezentat distinct de către fiecare ţară membră care a adoptat moneda euro.

Este evident faptul, că trecerea timpului îşi pune puternic amprenta asupra evoluţiei banilor. Mai mult decât atât, era tehnologică pare să submineze cursul istoric al banilor, prin apariţia cardurilor, schimburile comerciale realizându-se tot mai des prin intermediul tranferurilorlor bancare sau a plăţilor electronice.

Curios este ce va urma în ceea ce priveşte domeniul monetar!

Sursa: www.descopera.ro