Atunci când intenţionăm să demarăm o afacere sub forma unei societăţi, este bine să pornim cu dreptul, în sensul de a fi bine informaţi cu privire la etapele înfiinţării societăţii dorite. Atât în ceea ce priveşte întocmirea documentaţiei necesare, cât şi aspectele legate de obiectul de activitate al societăţii în cauză, iată o scurtă prezentare a principalelor etape în punerea bazei unei societăţi.
Dintre toate statele europene, în ceea ce priveşte înfiinţarea unei societăţi, în România, acest lucru se realizează în cel mai scurt timp. Lăsând la o parte perioada de circa 3/4 săptămâni, cât durează completarea propriu-zisă a dosarului, în 3 zile de la depunerea acestuia, în cazul în care sunt îndeplinite toate condiţiile, societatea este înfiinţată.
În primul rand, este necesară stabilirea obiectului de activitate al societăţii care trebuie să se conformeze Clasificării Activităţilor din Economia Naţională (CAEN) aprobată prin Hotărârea de Guvern nr.656/1997, revizuită şi armonizată în anul 2007 cu Nomenclatorul Activităţilor din Comunitatea Europeană (NACE).
Odată stabilit obiectul de activitate al societăţii, se alege forma juridica a acesteia care poate fi societate cu răspundere limitată, societate în nume colectiv, societate în comandită simplă, societate în comandită pe acţiuni sau societate pe acţiuni. Numele şi emblema societăţii sunt la fel de importante, însă, în alegerea lor trebuie ţinut cont de disponibilitatea numelui ales. Acest lucru îl puteţi verifica pe site-ul oficial al Registrului Comerţului. (pentru logare utillizaţi user şi parola: guest)
În acest demers, un element esential îl constituie şi capitalul social minim. Astfel, capitalul social al societăţii pe acţiuni sau al societăţii în comandită pe acţiuni nu poate fi mai mic de 90.000 lei, echivalentul a 25.000 de euro, iar cel al unei societăţi cu răspundere limitată nu poate fi mai mic de 200 lei şi se divide în părţi sociale egale.
De asemenea, trebuie stabilit sediul noii societăţi, iar dovada trebuie anexată la dosar. Sediul poate fi proprietatea dumneavoastră (contract de vânzare-cumpărare sau certificat de moştenitor), un spaţiu închiriat (contract de închiriere sau subinchiriere înregistrat la organele fiscale locale), un spaţiu asupra căruia aveţi un contract de comodat (contract de comodat, de uz, uzufruct) sau luat în leasing imobiliar (contract de leasing imobiliar).
În cazul asociaţiilor de persoane, precum societăţile cu răspundere limitată, asociaţii trebuie să respecte actul constitutiv prin care devin oficial asociaţi ai firmei, în caz contrar, putând fi chiar excluşi din cadrul societăţii. Capitalul social al societăţii se divide, în acest caz, în părţi sociale egale care nu pot fi mai mici de 5.000 lei, iar repartizarea părţilor sociale între asociaţi se face prin contractul de societate.
În urma finalizării dosarului, acesta se depune la biroul unic din cadrul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal în a cărui circumscripţie va avea sediul societatea. Cât despre costuri, taxa pentru înfiinţarea unei societăţi se ridică la aproximativ 300 de lei.
Toate detaliile privind actele care necesită a fi întocmite pentru dosar sau informaţii privind forma juridică a societăţii puteţi obţine de pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
Deşi la prima vedere, procedura înfiinţării unei societăţi pare relativ simplă, birocraţia extrem de ridicată din cadrul institutiilor complică mult lucrurile, de aceea pe lângă toate documentele necesare, aveţi nevoie şi de multă răbdare.
Sursa: www.avocatnet.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu