Caută pe acest blog:

10 noiembrie 2011

Scutire de penalităţi pentru neplata contribuţiilor la sănătate

Ca urmare a numeroaselor cazuri de întârziere sau imposibilitatea achitării contribuţiilor la casa de sănătate, o parte dintre contribuabili beneficiază de scutirea plăţii penalităţilor în acest sens.

Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate a emis la data de 1 noiembrie, ordinul nr. 894 care stabileşte anularea penalităţilor de întârziere pentru datoriile la casa de sănătate. Această facilitate este valabilă, însă, doar pentru contribuabilii care au depus voluntar declaraţii şi pentru care nu s-au emis ordine de executare silită pentru recuperarea datoriilor.

Iată şi modalitatea prin care putei solicita scutirea. În primul rând, contribuabilul trebuie să depună o cerere la casa de sănătate pentru a se stabili posibilitatea acordării acestei scutiri  în funcţie de rezultatul analizei financiare. În termen de cinci zile, solicitantul va primi  un răspuns din partea casei de sănătate şi o schiţă provizorie privind ştergerea penalităţilor. Urmează o perioadă de 10 zile în care solicitantul trebuie să achite datoria la casa de sănătate pentru a beneficia de ştergerea penalităţilor. Cei care, de bună voie, şi-au achitat toate contribuţiile la casa de sănătate, inclusiv penalităţile, pot solicita restituirea sumei  acestora potrivit ordinului CNAS.

Scutirea de plata penalităţilor se acordă de către Casele de Sănătate Judeţene şi a Municipiului Bucureşti, Casa de Sănătate a Ministerului Transporturilor şi de Casa de Sănătate a Apărării şi Justiţiei. De reţinut faptul că ordinul se adresează numai persoanelor fizice a căror contribuţii la asigurarea de sănătate sunt administrate de către casele de sănătate.

Detalii suplimentare privind acest subiect puteţi obţine urmărind link-ul scutiri de penalităţi pentru neplata contribuţiilor la CNAS.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu