Caută pe acest blog:

1 noiembrie 2011

O scurtă istorie a banilor - partea a II-a

După cum spuneam în articolul precedent, continuăm astăzi scurta incursiune în istoria banilor şi aflăm, pe scurt, povestea banilor de pe teritoriul românesc, pentru ca mai apoi să vorbim despre moneda unică a Uniunii Europene.

Primele monede au apărut în teritoriile româneşti în perioada geto-dacilor când circulau drahmele de argint şi bronz, staterii de aur şi tetradrahmele de argint. Influenţele străine şi-au făcut rapid apariţia în urma diverselor cuceriri, motiv pentru care denarul roman, monedele bizantine, ducatul olandez, dinarul unguresc sau florinul de aur au reprezentat în diferite perioade, bazele monetare ale schimburilor comerciale.

Cu toate acestea, au fost impuse monedele locale în funcţie de specificul sistemelor financiare adoptate de fiecare teritoriu românesc în parte, înainte de unificare. De abia în 1867, a fost adoptat leul ca şi monedă naţională odată cu legea privind sistemul monetar şi baterea de monedă. Câţiva ani mai târziu, la 1880, apărea şi prima bancă românească, Banca Naţională a României. De atunci şi până în prezent, nenumărate proiecte de lege au dus la transformări multiple ale leului.

În urma numeroaselor schimbări la nivel mondial, cel puţin din punct de vedere economic şi al luptei pentru supremaţie, măreţul proiect european concretizat prin înfiinţarea Uniunii Europene,  avea să adopte moneda unică, euro, în 1999. Scopul era asigurarea unicităţii unei monede în interiorul uniunii şi facilitarea schimburilor comerciale. În ceea ce priveşte emiterea de monedă, euro este reprezentat distinct de către fiecare ţară membră care a adoptat moneda euro.

Este evident faptul, că trecerea timpului îşi pune puternic amprenta asupra evoluţiei banilor. Mai mult decât atât, era tehnologică pare să submineze cursul istoric al banilor, prin apariţia cardurilor, schimburile comerciale realizându-se tot mai des prin intermediul tranferurilorlor bancare sau a plăţilor electronice.

Curios este ce va urma în ceea ce priveşte domeniul monetar!

Sursa: www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu