Caută pe acest blog:

29 noiembrie 2011

Reguli noi pentru înregistrarea în scopuri TVA


Cu puţin timp în urmă vorbeam despre modificarea reglementărilor legale în privinţa înfiinţării firmelor plătitoare de TVA, dar iată că un nou ordin al Ministerului Finanţelor Publice, Ordinul 2795/2011, ce urmează a fi pus în aplicare începând cu data de 1 decembrie 2011, introduce noi reguli referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA, abrogand Ordinul 1984/2011. Cu toate că vestea îi poate bulversa pe solicitanţi, diferenţele nu sunt mari între vechile şi noile reglementări.

Potrivit noilor reguli, persoanele care solicită înregistrarea în scopuri TVA trebuie să depună la oficiul organelor fiscale o cerere de înregistrare în scopuri de TVA, şi anexa la cererea de înregistrare, precum şi declaraţia de menţiuni, însoţită de anexa la declaraţie în aceeaşi zi în care a fost depusă cererea de înregistrare la Registrul Comeţului.

În plus, a fost abrogată regula de depunere a unui certificat constatator emis de regisrul comerţului, dar a fost introdus un nou formular, şi anume,  formularul 098 – Cerere de înregistrare în scopuri de TVA.

Pentru cei interesaţi, noua procedura de înregistrare a firmelor în scopuri de TVA constă în:
  • depunerea formularului 098 şi a Anexei la Cererea de înregistrare în scopuri de TVA
  • depunerea documentelor însoţitoare, precum copii legalizate ale actelor de identitate ale administratorilor, documentele ce dovedesc deţinerea legală a spaţiului aferent sediului social şi declaraţie pe proprie răspundere a administratorilor cum că nu au comis infracţiuni
  • se efectuează controlul documentaţiei de către organul fiscal, pe baza documentelor prezentate ori pe baza evidenţelor proprii ale organului fiscal
  • verificarea la faţa locului a existenţei spaţiului aferent sediului social sau sediilor secundare declarate
  • verificarea criteriilor de evaluare şi stabilirea punctajului prin întocmirea de către organul fiscal a unui referat
  • emiterea deciziei de aprobare sau respingere în termen de maxim 3 zile lucrătoare
Pentru informaţii suplimentare nu ezitaţi să vizitaţi site-ul oficial al ANAF, www.anaf.ro.

Sursa: www.avocatnet.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu