Caută pe acest blog:

3 noiembrie 2011

Marii producători de aur din lume

Într-unul dintre articolele postate cu ceva timp în urmă, vorbeam despre importanţa aurului şi modul în care ne influenţează viaţa. De aceea, astăzi, vom discuta despre aceia care şi-au dedicat viaţa goanei după aur, devenind în acest fel cei mai mari producători de aur din întreaga lume.

Exploatarea şi producţia de aur a cunoscut o evoluţie atât ascendentă cât şi descendentă de-alungul timpului. Potrivit Consiliului Mondial al Aurului (World Gold Council), secolul XX poartă numele de “epoca de vârf a aurului” ţinând cont de creşterea de la 386 de tone de aur în anul 1900, la 2.590 de tone de aur în anii 2000.

Centrul britanic de studiu geoştiinţific, unul dintre cele mai mari centre de acest gen din lume, numeşte patru state din lume ca fiind cele mai mari producătoare de aur şi anume: China, Australia, SUA şi Rusia/Africa de Sud.

China, deşi şi-a început de puţin timp activitatea în acest domeniu, a preluat rapid întâietatea în privinţa exploatării şi producţiei de aur. În doar trei ani de experienţă, China a reuşit să îşi crească producţia cu 62%, în timp ce producţia mondială scădea. Iată de ce, în anul 2010, cel mai mare producatăr de aur din lume producea 345 de tone de aur, cererea de aur din industria chineză de bijuterii fiind tot mai mare. Mai mult decât atât, Banca Centrală a Chinei şi-a stabilit drept scop creşterea rezervei de aur cu până la 4.000 de tone în următorii trei ani.

Dacă am aflat care stat este lider mondial în producţia de aur, în continuare vom afla care sunt cele mai mari companii producătoare de aur la nivel mondial. Potrivit centrului britanic de cercetare şi consultanţă de pe piaţa metalelor pretioase, GFMS, printre cele mai mari companii producătoare de aur din lume se numără: Barrick Gold din Canada - 241.5 tone, Newmont Mining din SUA - 167.7 tone, AngloGold Ashanti din Africa de Sud - 140.4 tone, Gold Fields din Africa de Sud - 102.4 tone sau Goldcorp din Canada - 78.4 tone. 

Deşi rezervele de aur ale Canadei sunt extrem de scăzute, companiile canadiene sunt printre primii producători din lume şi aceasta pentru că numeroase mine de aur din lume sunt controlate de companiile canadiene. Astfel se explică prezenţa companiilor canadiene şi în Europa, şi anume compania European Goldfields, care deţine aprobări de exploatare chiar şi  în ţara noastră. În plus, companiile canadiene, European Goldfield şi Gabriel Resources, şi-au pus mari speranţe în binecunoscutele proiecte de exploatare de la Roşia Montană şi cel de la Certej, din Munţii Apuseni, care le-ar aduce câştiguri impresionante prin producţii de 15, respectiv 3 tone de aur anual.

În afară de companiile canadiene, Turcia deţine primul loc în producţia de aur de pe continent cu 52,3% din producţia totală a Europei, urmată de Suedia cu un procent de 19,3%. Cu toate acestea, Europa este unul dintre cele mai mici centre de expoatare auriferă din lume. 

Sursa: www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu