Caută pe acest blog:

30 aprilie 2012

Târgul de carte Gaudeamus , Timişoara 2012



În perioada 2-6 mai 2012, timişorenii sunt invitaţi la cea de-a VIII-a ediţie a Târgului de carte Gaudeamus organizat de Radio România,  în parteneriat cu studioul teritorial Radio România Timişoara.

În afară de oferta impresionantă de carte din cadrul târgului, organizatorii au pregătit mai multe activităţi precum:
  • conferinţa de presă care va avea loc miercuri, 2 mai 2012, ora 10:00 la sediul Radio Timişoara.
  • expoziţia itinerantă de fotografie “Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului” aparţinând fotografului francez Jean Marc Godès
  • premierea olimpicilor internaţionali ai judeţului Timiş
  • competiţia şoarecilor de bibliotecă intitulat Lectura… la doi paşi! dedicată liceenilor timişoreni
  • campania de donaţie de carte pentru bibliotecile rurale din Banat

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la data de 2 mai 2012, ora 13:15 şi va fi transmisă în direct pe postul Radio România Timişoara. Aşadar, între 2 şi 6 mai, de la orele 11:00 până la orele 21:00, timişorenii sunt aşteptaţi în Piaţa Victoriei la un spectacol deoseit de carte şi cultură: Târgul GAUDEAMUS Timişoara.

26 aprilie 2012

Proiectul ECTRANZ pentru studenţii economişti


Pentru că, după cum spune şi zicala, “tinerii sunt viitorul”, orice initiaţivă în sprijinul acestora este bineprimită. Alături de toate celelalte proiecte destinate tinerilor prezentate până acum, se adaugă şi proiectul ECTRANZ sau, mai exact, “Facilitarea tranziţiei de la şcoală la viaţa activă pentru studenţii de profil economic".

Proiectul a fost iniţiat de Institutul de Asigurări şi Pensii în parteneriat cu Academia de Studii Economice şi Universitatea Româno – Americană prin cofinanţare nerambursabilă din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ´Investeşte în oameni!´, Axa prioritară 2 „Corelarea invăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, Domeniul major de intervenţie 2.1 „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”.

Obiectivul principal al proiectului îl constituie acordarea unui program integrat de instruire şi de practică studenţilor de profil economic. Prin urmare, 150 de studenţi economişti vor beneficia până în luna decembrie 2012, de stagii de practică în companii reprezentative din domeniul asigurărilor, respectiv al brokerajului în asigurări şi în cadrul Comisiei de Supraveghere a sistemului de Pensii Private. În acest fel se urmăreşte facilitarea integrării pe piaţa muncii a studenţilor participanţi.

Practica se va desfăşura în departamente şi direcţii de specialitate, cum sunt: departamentul de subscriere a riscurilor, departamentul de administrare a portofoliului, departamentul de marketing, departamentul de vânzări, departamentul de constatare şi de lichidare a daunelor, departamentul financiar-contabil, direcţia autorizare – reglementare din CSSPP.

Informaţii suplimentare puteţi obţine de pe site-ul www.ectranz.ro sau trimiţând e-mail la  ectranz@iasig.ro.

Sursa: www.ectranz.ro

25 aprilie 2012

Fruntaşi în atragerea de fonduri europene


În ciuda numeroaselor probleme privind nivelul slab al absorbţiei fondurilor europene, o localitate din judeţul Harghita a demonstrat exact contrariul. Potrivit informaţiilor furnizate de Agenţia Naţională de Presă (AGERPRESS), comuna Remetea a reuşit să atragă în ultimii patru ani, fonduri în valoare de 10 milioane de euro.

Primarul comunei a declarat că au fost depuse proiecte pentru toate măsurile din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală şi o mare parte dintre proiectele câştigate se află în derulare. Printre investiţii se numără:
  • construirea a 15 kilometri de reţea de apă, patru kilometri de canalizare, nouă kilometri de drumuri agricole şi aproape 13 km de drumuri forestiere
  • înfiinţarea unei grădiniţe cu program prelungit şi a unui centru de tip "after school”
  • înfiinţarea unei baze sportive
  • dotarea căminului cultural
  • înfiinţarea unui depozit regional de deşeuri etc.
Autorităţile locale afirmă că acţiunile de atragere a fondurilor europene nu se opresc aici. Cu ajutorul unei echipe de tineri motivaţi şi bine pregătiţi din cadrul primăriei, se pregătesc noi proiecte de dezvoltare care urmează a fi depuse în speranţa atragerii de noi fonduri.

Iată, aşadar, un exemplu demn de urmat atunci când vine vorba de a face eforturi pentru bunăstarea cetăţenilor, dezvoltarea regiunilor ţării şi valorificarea sprijinului european de care dispunem. Pentru cei care susţin imposibilul, comuna Remetea este o dovadă clară a faptului că prin muncă şi iniţiativă se pot obţine rezultate excelente.

23 aprilie 2012

Conferinţa FIDEF - ediţia 14


La un nou început de săptămână, venim cu veşti legate de cea de-a 14-a ediţie din seria conferinţelor FIDEF. Federaţia Internaţională a Experţilor Contabili Francofoni (FIDEF) a luat naştere în anul 1981 şi reuneşte organizaţii profesionale contabile din ţările francofone cărora le furnizează o structură de schimb şi cooperare pentru a apăra şi promova profesia contabilă franceză şi pentru a garanta competenţa acesteia la nivel internaţional. 

Organizaţia reuneşte 30 de membri activi şi 13 membri asociaţi, reprezentând 55 000 de profesionişti din 34 de ţări de pe patru continente. Printre membrii FIDEF se numără şi Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

Pentru cei interesaţi, FIDEF în parteneriat cu CECCAR, organizează la Bucureşti, în perioada 25 – 26 mai, cea de-a 14-a ediţie a conferinţelor FIDEF. Tema conferinţei va fi Cooperarea între mediul universitar şi organismele profesionale pentru consolidarea formării iniţiale şi continue în domeniile contabilităţii, auditului şi fiscalităţii.

Prin urmare, atât cadrele universitare cât şi experţii în domeniu sunt invitaţi să participe la conferinţă. Pentru mai multe detalii, consultaţi programul conferinţei FIDEF, ediţia 14.

Sursa: www.ceccar.ro

20 aprilie 2012

Top Talents România 2012


Pe final de săptămână, avem veşti bune pentru tinerii înzestraţi cu abilităţi deosebite şi care au avut rezultate academice deosebite. Este vorba despre cea de-a cincea ediţie a evenimentului Top Talents România 2012 organizat de Catalyst Solutions, o companie cu experienţă în domeniul recrutării de personal.

Cei mai buni 300 de tineri din România, selectaţi dintre toţi cei înscrişi, vor avea ocazia să intre în contact direct cu 4 mari companii precum BRD Groupe Société Général, Hilti, Kraft Foods şi L'Oréal care vor investi în talentul tinerilor. În cadrul acestui eveniment, vor avea loc conferinţe şi workshop-uri axate pe maximizarea şanselor de a lucra într-o companie ce investeşte în candidaţii cu potenţial.

Top Talent România 2012 va avea loc în perioada 10-11 mai, la Hotel Caro din Bucureşti. Cei care doresc să participe, îşi pot depune CV-ul şi formularul de aplicare până la data de 26 aprilie. Aşadar, dacă vă număraţi printre cei cu experienţă vastă în ceea ce priveşte activităţile în ONG-uri, schimburile culturale sau aveţi la activ numeroase studii şi burse, nu ezitaţi să vă înscrieţi în competiţia Top Talents România 2012.

Informaţii suplimentare puteţi obţine direct de pe site-ul evenimentului, www.toptalents.ro.

Sursa: www.toptalents.ro

19 aprilie 2012

Tarife unice pentru înregistrarea de firme sau PFA


După cum ştiţi din unele din articolele anterioare legate de înregistrarea firmelor, există diverse tarife pe care le implică diversele proceduri şi operaţiuni de înregistrare. Ministerul Justiţiei a venit recent cu o nouă propunere şi anume, instituirea de tarife unice pentru înregistrarea firmelor şi a persoanelor fizice autorizate.

Propunerea vine ca urmare a obligaţiei Registrului Comerţului de a se înregistra în Sistemul Naţional Electronic de Plată on-line a taxelor şi impozitelor (SNEP), iar acesta este bazat pe taxe şi tarife unice. Taxele propuse au rezultat din însumarea contravalorii serviciilor prestate pentru fiecare tip de înregistrare în registrul comerţului, la care se adaugă comisioanele pentru operaţiunile efectuate de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale pentru alte instituţii.

Astfel, în cazul în care propunerea va fi adoptată, taxele vor fi după cum urmează:
  • 250 de lei pentru înregistrarea unei persoane juridice în Registrul Comerţului
  • 90 de lei pentru înregistrarea în Registrul Comerţului a unei persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale
  • 45 de lei pentru cererea de verificare disponibilitate / rezervare denumire firmă sau cererea de verificarea disponibilitate/rezervare emblemă
  • 45 de lei pentru cererile de depunere şi menţionare acte, cererile de radiere sau cererile de eliberare certificat constatator şi extras de registru
  • 220 de lei pentru cererile de menţiuni complexe, cu 2 sau mai multe operaţiuni, depuse de persoanele juridice
  • 104 lei/pagina de manuscris pentru publicarea în Monitorul Oficial a actelor modificatoare
  • 8 lei/firmă pentru cererile de eliberare a unor informaţii punctuale de bază despre o societate
  • 24 lei/firmă pentru cererile de eliberare a unor informaţii punctuale extinse


18 aprilie 2012

Locuri de muncă


După momentele de relaxare şi mesele copioase petrecute de sărbători, a venit momentul să ne îndreptăm din nou atenţia asupra problemelor cotidiene. Printre acestea se numără şi situaţia locurilor de muncă pentru cei care nu au reuşit, încă, să se angajeze.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a înregistrat, aşadar, circa 10.000 de locuri de muncă în această perioadă, în toate judeţele ţării. Companiile se întrec în oferte care mai de care mai atrăgătoare în diverse domenii de activitate, atât pentru cei cu studii superioare, cât şi pentru cei cu studii  medii sau necalificaţi. De la ingineri, programatori, asistenţi medicali şi până la lucrători comerciali, vânzători sau ospătari, oportunităţile de angajare sunt variate. Tot ce trebuie să faceţi este să solicitaţi informaţii agenţiilor judeţene pentru ocuparea locurilor de muncă şi să trimiteţi CV-urile.

Mai mult decât atât, vă reamintim că la data de 27 aprilie va avea loc Bursa Generală a Locurilor de Muncă în 72 de locaţii din toate judeţele ţării, inclusiv municipiul Bucureşti, unde angajatorii şi cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, se vor afla faţă în faţă în încercarea de a-şi satisface, reciproc, aşteptările. Informaţii suplimentare privind acest eveniment veţi putea obţine de pe site-urile agenţiilor judeţene înainte de eveniment.

Sursa: www.anofm.ro

13 aprilie 2012

Programul „Tineret în mişcare”


În contextul unei economii nesigure ce se confruntă cu mari dezechilibre, în special, în ceea ce priveşte piaţa forţei de muncă, printre măsurile iniţiate de Uniunea Europeană în cadrul strategiei Europa 2020, se numără şi programul „Tineret în mişcare” (Youth in the move).

Tineretul în mişcare constituie una dintre iniţiativele de bază din domeniul afacerilor sociale, ocupării forţei de muncă şi al incluziunii sociale. Scopul acestei iniţiative este acela de îmbunătăţire a sistemului european de educaţie şi formare, oferind totodată tinerilor, oportunităţi de angajare.

Printre pricipalele obiective ale programului se numără:
  • adaptarea educaţiei şi a formării profesionale la nevoile tinerilor
  • cresterea numarului de participanti in cadrul burselor europene de studiu si a cursurilor de formare în altă ţară
  • simplificarea trecerii de la statutul de student la cel de angajat.

Tineret în acţiune oferă de la oportunităţi de studiu în statele europene, până la şanse de angajare în rândul tinerilor, a proaspăt absolvenţilor şi nu numai. Pentru mai multe informaţii legate de înscrieri, condiţii de participare la astfel de programe, puteţi obţine de pe site-ul oficial „Tineretul  în mişcare”.

Sursa: www.ec.europa.eu 

5 aprilie 2012

Amenzi pentru neîntocmirea instrucţiunilor privind securitatea şi sănătatea în muncă


Pentru astăzi v-am pregatit câteva informaţii legate de riscurile angajatorilor care nu întocmesc instrucţiunile privind securitatea şi sănătatea în muncă. Astfel, potrivit Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006 angajatorii au obligaţia, indiferent de sectorul de activitate, public sau privat, de a elabora instrucţiuni proprii pentru completarea şi aplicarea reglementărilor de securitate şi sănătate în muncă, în funcţie de particularităţile activităţilor şi ale locurilor de muncă, aflate în responsabilitatea lor.

Întocmirea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă implică identificarea pericolelor şi evaluarea riscurilor pentru fiecare componentă a sistemului de muncă, respectiv executant, sarcina de muncă, mijloace de muncă/ echipamente de muncă şi mediul de muncă, pe locuri de muncă. Iată care sunt principalele elemente din aceste instrucţiuni:
  • condiţiile privind securitatea şi sănătatea în munca pentru lucrătorii care îşi desfăşoara activitatea la locul de muncă
  • condiţiile privind securitatea şi sănătatea în muncă pentru lucrători, legate de echipamentele de muncă utilizate la respectivul loc de muncă
  • prevederi generale vizând organizarea activităţii la locul de muncă
  • prevederi specifice pentru echipamentele de muncă utilizate de către lucrători
  • pericolele identificate şi riscurile de accidentare şi boală profesională, evaluate pentru locul de muncă
  • panouri/ indicatoare de interzicere şi/ sau avertizare, care trebuie afişate, pentru respectarea prevederilor din Cerinţele minime pentru semnalizarea de securitate şi sănătate la locul de muncă
  • echipament individual de protecţie recomandat a fi utilizat de către lucrători la locul de muncă
Nerespectarea acestor prevederi de către angajatori atrage după sine sancţiuni contravenţionale cuprinse între 4.000 lei şi 8.000 lei.

4 aprilie 2012

Plafonul de scutire de TVA a crescut la 65.000 de euro


La data de 30 martie anul curent, a fost publicată decizia Consiliului Uniunii Europene de creştere a plafonului de scutire de TVA de la 35.000 de euro la 65.000 de euro. Menţionăm, de asemenea, că ţara noastră a solicitat această măsură în luna august a anului 2011.

Această măsură se va aplica până la data de 31 decembrie 2014 sau până la implementarea de noi prevederi referitoare la scutirea firmelor de la plata TVA. Plafonul de scutire se poate aplica persoanelor impozabile stabilite în România a căror cifra de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de scutire.

Poate fi vorba despre persoane fizice, persoane juridice sau entităţi nonprofit care desfăşoară activităţi economice. Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea scutirii de TVA este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, operaţiunile rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate sau operaţiunile scutite cu drept de deducere şi cele scutite fără drept de deducere.

Mai multe informaţii legate de acest subiect puteţi obţine urmărind link-ul regimul de scutire de TVA.




3 aprilie 2012

Formularul 307 modificat de ANAF


Venim astăzi cu noi informaţii legate de modificările pe care Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală doreşte să le pună în practică. Este vorba despre o serie de modificări privind unul dintre formularele referitoare la TVA.

Formularul 307, introdus în anul 2011, este utilizat în prezent pentru declararea sumei rezultate ca urmare a ajustărilor TVA-ului, conform art. 128 alin. (4), art. 148, 149 sau 161 din Codul fiscal, după caz, în situaţia în care beneficiarul transferului de active sau locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziţionate printr-un contract de leasing este o persoană impozabilă care nu este înregistrată în scopuri de TVA şi nu se va înregistra în scopuri de TVA ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor.

Modificările propuse de ANAF în această privinţă presupun utilizarea acestui formular şi pentru declararea sumelor rezultate ca urmare a ajustărilor de TVA în cazul persoanelor impozabile cărora ANAF le-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA.

De asemenea, aducem din nou la cunoştinţa contribuabililor faptul că organele fiscale au dreptul de a retrage înregistrările în scopuri de TVA în situaţia în care:
  • sunt declaraţi inactivi
  • au intrat în inactivitate temporară, înscrisă în Registrul Comerţului
  • asociaţii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăşi au înscrise în cazierul fiscal infracţiuni
  • nu s-a depus pe parcursul unui semestru calendaristic niciun decont de TVA, dar nu este în inactivitate
  • în deconturile de TVA depuse pentru 6 luni consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor care au perioada fiscală luna calendaristică, şi pentru două perioade fiscale consecutive în cursul unui semestru calendaristic, în cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscală trimestrul calendaristic, nu au fost evidenţiate achiziţii de bunuri/servicii şi nici livrări de bunuri/ prestări de servicii, realizate în cursul acestor perioade de raportare
  • persoana nu era obligată să solicite înregistrarea sau nu avea dreptul să solicite înregistrarea în scopuri de TVA.
Nu ezitaţi să vizitaţi site-ul oficial al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală pentru  a fi la curent cu toate informaţiile şi modificările din domeniul fiscal.

2 aprilie 2012

Obligaţiile fiscale ale lunii aprilie


După cum bine ştiţi, la început de lună vă informăm cu privire la declaraţiile fiscale pe care trebuie să le depuneţi. Acestea sunt după cum urmează:

Până la data de 10 aprilie:
  • Declaraţia de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care în cursul unui an calendaristic nu depăşesc plafonul de scutire prevăzut la art.152 din Codul fiscal  - formular 096

Până la data de 17 aprilie:
  • Depunerea Situaţia livrărilor de ţigarete în luna .. anul .. pentru luna precendentă
  • Depunerea Situaţiei centralizatoare privind achiziţiile/utilizările de produse accizabile şi livrările de produse finite rezultate în luna  pentru luna precendentă
  • Depunerea Situaţiei centralizatoare privind achiziţiile şi livrările de produse accizabile pentru luna precendentă
  • Depunerea Situaţiei centralizatoare privind achiziţiile şi livrările de produse energetice pentru luna precendentă
  • Depunerea Evidenţei achiziţionării, utilizării şi returnării marcajelor pentru luna precendentă 
  • Depunerea  situaţiei cu privire la produsele accizabile pentru luna precendentă
  • Depunerea jurnalelor privind livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie/navigaţie pentru luna precendentă
  • Depunerea jurnalelor privind achiziţiile/  livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie/ navigaţie pentru luna precendentă - formular (anexa 53)

Până la data de 25 aprilie:
  • Depunerea Declaraţiei privind obligaţiile de plată la bugetul de stat - formular 100
  • Declaraţiei privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor aferente trimestrului precedent - formular 104
  • Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate - formular 112   pentru luna precedentă
  • Declaraţiei privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de persoane fizice care desfăşoară activitate în România şi de persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România  pentru luna precedentă - formular 224
  • Declaraţiei privind stabilirea impozitului reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil pentru câştigurile obţinute din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise pe trimestrul precedent - formular 225
  • Decontului de taxă pe valoarea adăugată - formular 300
  • Decontului special de taxa pe valoarea adăugată  pentru trimestrul precedent - formular 301
  • Decontului special de taxa pe valoarea adăugată  pentru luna precedentă - formular 301
  • Declaraţiei recapitulative privind livrările / achiziţiile /prestările intracomunitare de bunuri  pentru luna trecută -  formular 390 VIES
  • Declaraţiei informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional aferente perioadei de raportare precedente - formular 394

Sursa: www.anaf.ro