Caută pe acest blog:

31 ianuarie 2012

Reduceri la plata taxelor şi impozitelor locale până pe 31 martie


Pentru cei care doresc să îşi achite datoriile legate de impozitul pe casă, mijloacele de transport sau terenuri, vă informăm că până la data de 31 martie, puteţi beneficia de o reducere de 10% din suma totală a impozitului. Condiţia este să nu depăşiţi termenul limită de 31 martie 2012.

Reducerile la plata taxelor şi impozitelor sunt stabilite de consiliile locale, însă în majoritatea oraselor precum Bucureşti, Ploieşti, Timişoara sau Cluj, reducerea este de 10%. Plăţile pot fi efectuate la Direcţiile Fiscale ale municipiilor de care aparţineţi sau la oficiile poştale. De asemenea, s-a dat startul preluării şi înregistrării cererilor de eliberare a certificatelor de atestare fiscală, formulate de contribuabilii persoane fizice sau juridice.

Vă prezentăm în continuare  şi calendarul altor câtorva taxe pentru anul 2012, şi anume:
  • 25 februarie: declararea şi plata impozitului pe profit anual pentru care aveţi nevoie de formularul 101. Aceasta se adresează persoanelor care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi plantelor tehnice, din pomicultură şi din viticultură, dar şi cei care au încheiat, până la data de 25 februarie, exerciţiul fiscal anterior
  • 15 martie: plata anticipată a impozitului pe venit aferentă primului trimestru al anului 2012 este valabilă pentru persoanele care obţin venituri din activităţi independente şi din cedarea folosinţei bunurilor (excepţie fac veniturile obţinute din arendare şi cele obţinute din activităţi agricole)
  • 15 iunie: plata anticipată a impozitului pe venit aferentă trimestrului al doilea care vizează persoanele ce obţin venituri din activităţi independente şi din cedarea folosinţei bunurilor (excepţie fac veniturile obţinute din arendare şi cele obţinute din activităţi agricole)

Sursa: www.rtv.net

27 ianuarie 2012

Totul despre plata salariului


Ne vom concentra astăzi atenţia asupra informaţiilor legate de salariu, calculul şi plata acestuia pentru a fi în cunoştinţă de cauză în situaţiile de încalcare a drepturilor salariaţilor.

Potrivit Codului Muncii modificat şi republicat, salariul este format din salariul de bază, îndemnizaţii şi sporuri, şi se plăteşte cel puţin o dată pe lună, atît în bani cât şi prin virament bancar.

Salariul şi data plăţii salariului se stabileşte odată cu semnarea contractului  de muncă, fie el individual sau colectiv, sau se stipulează în regulamentul intern al întreprinderii. În plus, negocierea salariului nu trebuie să includă, sub nicio formaă criterii discriminatorii de sex, vârstă, apartenenţă naţională etc.

Un lucru foarte important de ştiut este acela că salariul trebuie să fie cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, în caz contrar angajatorul riscă să fie sancţionat. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1.225/2011, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 700 lei lunar, pentru un program de 8 ore. Atenţie, începând cu data de 1 ianuarie 2012, salariul minim brut a crescut de la 670 Ron la 700 Ron. Chiar şi  în cazul salariaţilor cărora li se asigură hrană, cazare şi alte facilităţi, salariul nu poate fi mai mic de 700 de lei.

În ceea ce  priveşte data plăţii salariilor, aceasta este stabilită la semnarea contractului de muncă, excepţie făcând sistemul bugetar pentru care ziua de salariu este stabilită printr-un ordin al Ministerului Finanţelor Publice. De asemenea, salariul se înmânează direct titularului, dar poate fi virat si in contul bancar al salariatului, in acest fel fiind suficient extrasul de cont ca dovada a platii. Tot Codul Muncii prevede că, în caz de întârziere a plăţii salariului, salariatul poate cere în instanţă plata unor daune. În ceea ce priveşte popririle salariale, puteti obţine mai multe  informaţii urmărind link-ul.


26 ianuarie 2012

Legea uceniciei, în sprijinul tinerilor


Vom discuta, astăzi, depre ceea ce înseamnă ucenicia la locul de muncă şi cu ce poate fi de folos aceasta tinerilor care fac primii paşi pe piaţa muncii. Dacă ţinem cont şi de interminabilele probleme pe care le întâmpină tinerii lipsiţi de experienţă, în căutarea unui loc de muncă, ucenicia este soluţia ideală pentru integrarea acestora pe piaţa forţei de muncă. Pe acest considerent s-a bazat şi iniţiativa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, de a face cunoscute beneficiile Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, republicată în Monitorul official la 25  iulie 2011.


Ucenicia reprezintă, de fapt, o modalitate optimă de adaptare şi formare profesională în funcţie de nevoile angajatorilor, astfel încât, tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani obţin o calificare în diverse domenii de muncă.

Contractul de ucenicie durează între 1 an şi 3 ani, în funcţie de ocupaţie, iar perioada de probă nu trebuie să depăşească 30 de zile. Pe toată perioada uceniciei, angajatorul trebuie să asigure ucenicilor pregătire teoretică şi practică, astfel încât, la încheierea contractului, ucenicii vor fi înscrişi la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale pentru a primi un atestat.

Mai mult decât atât, ucenicii vor fi remuneraţi pentru munca depusă, cu un salariu de minim de 700 ron, adică echivalentul salariului minim brut pe economie. De asemenea, vestea bună pentru angajatori este că nu mai este nevoie de atestat pentru coordonatori, ci doar experienţa profesională de minim 5 ani.

Sursa: www.anofm.ro

25 ianuarie 2012

Reguli noi pentru depunerea situaţiilor financiare anuale


Pentru începutul de săptămână, vă vom pune la punct cu ultimele noutăţi în ceea ce priveşte depunerea situaţiilor financiare anuale. Aşadar, potrivit ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr.52/2012, publicat la data de 19 ianuarie 2012, apar o serie de noutăţi pentru persoanele care trebuie să depună situaţiile financiare aferente anului 2011.

Ultimele modificări prevăd faptul că întocmirea situaţiilor financiare diferă în funcţie de mărimea entităţilor, calculată în funcţie de trei criterii:
  • total active: 3.650.000 euro
  • cifra de afaceri netă: 7.300.000 euro
  • număr mediu salariaţi: 50

În cazul în care societăţile depăşesc două dintre cele 3 criterii de mărime, vor trebui să întocmeasca situaţiile financiare incluzând:
  • bilanţ (cod 10)
  • cont de profit şi pierdere (cod 20)
  • situaţia modificărilor capitalului propriu
  • situaţia fluxurilor de numerar
  • note explicative la situaţiile financiare anuale
  • formularul "Date informative" (cod 30)
  • formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40)

Pentru societăţile care nu depăşesc criteriile de mărime menţionate anterior, situaţiile financiare vor fi simplificate cuprinzând doar:
  • bilanţ prescurtat (cod 10)
  • cont de profit şi pierdere (cod 20)
  • note explicative la situaţiile financiare anuale prescurtate
  • formularul "Date informative" (cod 30)
  • formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40)
  • situaţia modificărilor capitalului propriu şi/sau situaţia fluxurilor de numerar (opţional)

De asemenea, societăţile care au
cifra de afaceri netă sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelor sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate care cuprinde:
  • bilanţ simplificat (cod 10)
  • cont de profit şi pierdere simplificat (cod 20)
  • formularul "Date informative" (cod 30)
  • formularul "Situaţia activelor imobilizate" (cod 40)
Este important de reţinut faptul că nedepunerea acestor situaţii financiare anuale atrage după sine amenzi cuprinse între 2000 şi 3000 de lei, iar pentru întârziere societăţile pot plăti amenzi între 300 şi 4500 de lei.

19 ianuarie 2012

Noi locuri de muncă în instituţiile europene

Aflăm astăzi despre noi oportunităţi de angajare în cadrul instituţiilor Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene. Ţinând cont de faptul că salariile funcţionarilor europeni depăşesc suma de 4.000 de euro, oferta este foarte tentantă, deci profitaţi de ocazie.

 Este vorba despre un număr de circa 300 de locuri de muncă în domenii precum Administraţie publică europeană, Drept, Audit, Comunicare şi Relaţii Externe. Concursul organizat de Oficiul European pentru Selecţia Personalului, va avea loc în luna martie a acestui an, iar noutatea este că testele vor putea fi susţinute şi în limba română.

Este important de reţinut faptul că testarea se realizează în mai multe etape. În prima fază, candidaţii se vor înscrie pe site-ul oficial al EPSO, www.eu-careers.eu, şi se va realiza prima etapă de selecţie pe baza formularelor de înscriere trimise. Va urma, ulterior, cea de-a doua etapă bazată teste pe calculator precum:

  • verbal reasoning - testează abilitatea verbală

  • numerical reasoning - testează abilitatea de calcul numeric

  • abstract reasoning (teste de inteligenţă) - testează capacitatea de gândire abstractă

  • situational judgement - testează comportamentul în anumite situaţii la locul de muncă

 

Pentru mai multe detalii privind condiţiile de înscriere şi desfăşurarea concursului, puteţi obţine de pe site-ul oficial al EPSO.

 

Sursa: www.incont.ro

18 ianuarie 2012

Examen admitere pentru postul de expert contabil şi contabil autorizat – sesiunea 2012


Vom afla astăzi informaţii referitoare la sesiunea din acest an pentru examenul de expert contabil şi contabil autorizat, astfel încât, cei interesaţi să se poată pregăti din timp în acest sens.

Corpul Experţilor Contabili şi a Contabililor Atuorizaţi din România ne informează că pentru a obţine funcţia de experţi contabili sau contabili autorizaţi trebuie să treceţi de:

·         examenul de admitere la stagiu

·         stagiul cu o perioadă de 3 ani

·         examenul de aptitudini


Astfel, pentru funcţia de expert contabil, la data de 30 septembrie 2012 se va susţine proba scrisă la contabilitate, fiscalitate şi drept, iar pentru funcţia de contabil autorizat se va susţine proba scrisă la Contabilitate, Audit, Evaluarea economică şi financiară a întreprinderii, Expertiză contabilă.

 

La data de 7 octombrie 2012 se va susţine proba scrisă la Audit, Evaluarea economică şi financiară a întreprinderii, Expertiza contabilă, Doctrina şi deontologia profesiei contabile, pentru funcţia de expert contabil.


CECCAR mai informează că dosarele pot fi depuse până la data limită de 3 septembrie 2012 şi trebuie să conţină următoarele:
  • cerere tip
  • adeverinţă medicală din care să rezulte că solicitantul are capacitate de exerciţiu deplină (medic psihiatru sau neurolog)
  • curriculum vitae - formular tip
  • copie legalizată de pe actul de studii, din care să rezulte că solicitantul are studii economice superioare cu diplomă recunoscută (pentru experţii contabili: diplomă de licenţă legalizată sau adeverinţă licenţă legalizată) / copie legalizată de pe actul de studii şi pentru contabilii autorizaţi: diploma de bacalaureat legalizată)
  • certificat de cazier judiciar
  • 3 fotografii tip buletin
  • copie act identitate
  • copie chitanţă (taxa de înscriere: 175 EURO pentru experţi contabili şi 125 EURO pentru contabili autorizaţi)
  • dosar cu şină

Sursa: www.contabilul.manager.ro

16 ianuarie 2012

Întocmirea situaţiilor financiare

Conform Legii Contabilităţii, toate unităţile au obligaţia de a depune la unităţile financiare teritoriale, aşa numita situaţie financiară anuală, în termen de 120 sau 150 de zile de la încheierea anului.

Iată ce trebuie să faceţi atunci când întocmiţi situatia financiară a unei unităţi:



  • întocmirea contului de profit şi pierdere la data de 31 decembrie 2011
  • inventarierea patrimoniului (active, datorii, capital propriu)
  • reevaluarea şi înregistrarea mijloacelor fixe
  • se constată ajustarile pentru deprecierea stocurilor şi clienţilor
  • înregistrarea cheltuielilor privind provizioanele (litigii, penalităţi, restructurare, impozite, pensii)
  • înregistrarea veniturilor şi cheltuielilor din evaluarea creanţelor şi datoriilor în valută
  • înregistrarea veniturilor şi cheltuielilor din contractele de asociere în participaţiune
  • retratarea sumelor reprezentând avansurile de trezorerie acordate salariaţilor
  • analiza obligaţiilor legate de personal
  • calculul impozitului pe profit
  • închiderea conturilor şi stabilirea rezultatul contabil
  • constituirea rezervelor legale
  • urmărirea respectării politicilor contabile stabilite

Situaţiile financiare sunt însoţite la depunere de o declaraţie scrisă a persoanei care a întocmit situaţia. În plus, contribuabilii au obligaţia de a completa formularul 101, referitor la impozitul pe profit. Formularul pentru anul 2011 se poate depune pănă la:
  • 25 februarie, inclusiv a anului 2012, pentru societăţile care obţin venituri majoritar din cultura cerealelor şi a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură
  • 25  februarie 2012 pentru organizaţiile nonprofit
  • 25 februarie 2012 pentru societăţile care definitivează până la această dată închiderea exerciţiului financiar anterior
  • 25 aprilie 2012 pentru toate celelalte societăţi

12 ianuarie 2012

Viza de exercitare a profesiei de contabil


Aflăm astăzi detalii privind acordarea vizei de exercitare a profesiei de contabil pe anul 2012.  Data limită până la care se mai poate solicita este 31 ianuarie. Iată care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite:

  • Depunerea raportului de activitate pe anul 2011 până la data de 15 ianuarie. De asemenea, societăţile au obligaţia de a depune o listă a clienţilor (formular 8.1), balanţa conturilor precum şi dovada achitării cotizaţiei profesionale (până la data de 15 ianuarie). Cotizaţia este de 1,2% din venituri pentru persoanele juridice şi 0,8% pentru persoanele fizice. Cotizaţiile fixe unice pe ţară sunt: 400 lei (experţi contabili), 350 lei (contabili autorizaţi), 800 lei (societătile de expertiză şi contabilitate), 300 lei (experţi contabili inactivi), 250 lei (contabili autorizaţi inactivi)
  • Depunerea cazierului judiciar sau a declaraţiei pe propria răspundere. Vezi detalii.
  • Dovada asigurării pentru risc profesional (25 USD - societăţile de expertiză şi de contabilitate, 12 USD - experţii contabili şi 8 USD - contabilii autorizaţi), efectuarea orelor de pregătire profesională şi lipsa sancţiunilor pe motive de disciplină.
  • Depunerea adeverinţei medicale care să ateste că sunteţi apt din punct de vedere fizic şi psihic precum şi cererea de  înscriere în Corpul Experţilor Contabili şi al Contabililor Autorizaţi din România

De reţinut este faptul că persoanele admise în Grupul Experţilor Judiciari în 2010, dar care nu au obţinut viza anuală pentru exercitarea profesiei nu vor fi înscrişi în GEJ pentru anul 2012, în timp ce pentru persoanele admise în GEJ în anul 2011, valabilitatea se păstrează până în anul 2013. De asemenea, cei care nu respectă obligaţiile Corpului Contabil vor fi excluşi din GEJ.

Formularele necesare le puteţi obţine accesând link-ul.

11 ianuarie 2012

Neregulile site-urilor ce acordă credite de consum


Am auzit cu toţii despre numeroasele oferte lansate de bănci pentru diferitele tipuri de împrumuturi şi credite care mai de care mai avantajoase. Cele mai multe dintre acestea pot fi găsite pe diverse site-uri de internet. Astăzi vom avea în vedere problema creditelor de consum şi neregulile în privinţa acestora.

În primul rând trebuie să înţelegem semnificaţia acestui termen. Aşadar, creditul de consum semnifică acordarea de credite către consumatori pentru finanţarea cumpărării de bunuri şi servicii, dar excluzând, de regulă, finanţarea pentru achiziţionarea de locuinţe, urmând ca împrumutul obţinut să fie restituit ulterior prin perceperea anumitor dobânzi.

Problema constă, însă, în nerespectarea Directivei UE privind creditul de consum care stabileşte anumite norme pentru creditele de consum la nivelul întregii comunităţi europene. De asemenea, neregulile au fost sesizate în mai multe ţări europene, inclusiv România.

În urma controalelor efectuate de autorităţile naţionale, la sesizările UE, 70% dintre paginile de internet care oferă credite de consum, adică un număr de 390 din totalul de 500, vor fi supuse unor noi controale din pricina unor suspiciuni de nereguli, şi anume:
  • lipsa unor informaţii în ceea ce priveşte ofertele de credit de consum (tipul de rată a dobânzii, durata creditului, costuri aferente)
  • publicitate ce nu include informaţiile standard (dobânda anuală, costurile serviciilor auxiliare obligatorii)
  • prezentarea înşelatoare a costurilor (calculul preţurilor)

În cazul identificării unor cazuri de încălcare a legislaţiei comunitare şi naţionale, instituţiile financiare şi intermediarii vor fi nevoiţi să ia măsuri de remediere a situaţiei. Toate aceste măsuri sunt luate pentru a pune la dispoziţia consumatorilor informaţiile corecte şi necesare atunci când doresc să obţină un credit de consum. În ţara noastră, un număr de 20 de site-uri care oferă astfel de tipuri de credite au fost identificate cu nereguli. Acestea vor fi puse sub urmărire la nivel naţional.

Sursa: www.fin.ro

10 ianuarie 2012

Locuri de muncă la început de an

Aflăm astăzi informaţii cu privire la situaţia locurilor de muncă la începutul anului 2012. Potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă, situaţia nu este cu mult diferită faţă de anul ce tocmai s-a încheiat. Se estimează un număr de circa 3.800 de locuri de muncă pentru luna ianuarie.

Cele mai multe oferte de locuri de muncă se numără în judeţele Iaşi, Braşov, Cluj, Timiş şi municipiul Bucureşti. De asemenea, ofertele sunt destinate, în special, persoanelor cu studii medii, şi anume în jur de 3.500 de locuri de muncă pentru posturi precum:
  • muncitor necalificat în industria confecţiilor şi textilă
  • agenţi de pază
  • vânzător
  • şofer
  • lucrător commercial

În ciuda faptului că numărul absolvenţilor de studii superioare creşte de la an la an, ofertele de muncă pentru aceştia sunt extrem de puţine. În această perioadă, au oportunităţi de angajare persoanele cu studii în domeniul ingineriei sau managementului. Absolvenţii de profil imformatic sunt cei mai norocoşi, în acest sens, întrucât companiile se întrec în oferte de muncă care mai de care mai atrăgatoare.

După cum, probabil, ştiţi persoanele interesate pot depune CV-urile la agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă sau online.

 

Sursa: www.anofm.ro

9 ianuarie 2012

Facilităţi fiscale în anul 2012


Iată că pe lângă mulţimea de taxe şi obligaţii de plată impuse de recentele modificări ale Codului Fiscal pentru anul 2012, există anumite categorii de contribuabili care sunt scutiti de la plata anumitor obligaţii. Mai exact, aceştia vor beneficia de o flexibilitate a sistemului de impozitare.

Acest lucru se datorează trecerii sistemului bancar la noile Standarde de Raportare Contabilă prin care se vor obţine anumite profituri suplimentare. Acestea, însă, nu vor fi impozitate atâta vreme cât sumele obţinute vor contribui la consolidarea capitalurilor bancare.

De aceste facilităţi fiscale vor beneficia următoarele categorii de contribuabili, şi anume:
  • instituţiile de credit
  • taximetriştii independenţi
  • persoanele fizice care închiriază camere în scop turistic

De asemenea, începând cu anul 2012, persoanele fizice care închiriază camere în scop turistic, nu mai au obligaţia de a se înregistra ca şi persoane fizice autorizate, însă veniturile obţinute în acest fel trebuie declarate la organele administrative fiscale.

În ceea ce priveşte persoanele care activează în domeniul taximetriei, pot opta pentru impozitul de tip forfetar, însă, pentru aceasta, trebuie depusă declaraţia de venit până la sfârşitul acestei luni.

5 ianuarie 2012

Declaraţiile obligatorii ale lunii ianuarie

Începem prin a vă ura tuturor un An Nou Fericit şi plin de reuşite pe toate planurile. Pentru că anul 2012 vine cu alte taxe şi obligaţii fiscale, vă prezentăm astăzi principalele obligaţii fiscale pe care trebuie să le depuneţi în luna ianuarie.

Iată care sunt acestea:
Până la data de 10 ianuarie:
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică, formular 010
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/ de menţiuni pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, formular 070
  • Declaraţia de înregistrare fiscală/ de menţiuni pentru persoane fizice române, formular 020

Până la data de 15 ianuarie:
  • Declaraţia Intrastat pentru luna precedentă

Până la data de 17 ianuarie:
  • Depunerea declaraţiei privind venitul estimat Formular 220 pentru anul în curs
  • Efectuarea plăţii cotei de contribuţii sociale pentru şomaj pentru luna precedentă
  • Depunerea declaraţiei recapitulative privind livrările / achiziţiile intracomunitare de bunuri / servicii, formular 390

Până la data de 25 ianuarie:
  • Depunerea declaraţiei privind cifra de afaceri în cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscală este trimestrul calendaristic şi care nu au efectuat achiziţii intracomunitare de bunuri în anul precedent, formular 094
  • Depunerea declaraţiei de impunere trimestrială, privind impozitul pe câştigul net din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, aferent trimestrului IV 2010
  • Depunerea declaraţiei privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de către persoane fizice care desfăşoară activitate în România şi de către persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România formular 224
  • Depunerea decontului de taxă pe valoarea adaugată formular 300
  • Depunerea decontului special de taxă pe valoarea adaugată pentru operaţiuni a căror exigibilitate ia naştere în luna precedentă , formular 301
  • Depunerea declaraţiei informative privind livrările / prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional, aferente semestrului II 2010, formular 394
  • Depunerea declaraţiei privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor aferente trimestrului IV 2010, formular 104
  • Depunerea declaraţiei privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale, formular 102

Până la data de 31 ianuarie:
  • Depunerea cererii pentru opţiunea de a determina venitul net în sistem real, odată cu Declaraţia privind venitul estimate, formular 220
  • Depunerea cererii pentru renunţarea în anul 2011 la opţiunea de determinare a venitului net în sistem real, în situaţia în care au fost impuşi în sistem real timp de 2 ani consecutivi

Sursa: www.anaf.ro