Ne vom concentra astăzi atenţia asupra informaţiilor legate de salariu, calculul şi plata acestuia pentru a fi în cunoştinţă de cauză în situaţiile de încalcare a drepturilor salariaţilor.
Potrivit Codului Muncii modificat şi republicat, salariul este format din salariul de bază, îndemnizaţii şi sporuri, şi se plăteşte cel puţin o dată pe lună, atît în bani cât şi prin virament bancar.
Salariul şi data plăţii salariului se stabileşte odată cu semnarea contractului de muncă, fie el individual sau colectiv, sau se stipulează în regulamentul intern al întreprinderii. În plus, negocierea salariului nu trebuie să includă, sub nicio formaă criterii discriminatorii de sex, vârstă, apartenenţă naţională etc.
Un lucru foarte important de ştiut este acela că salariul trebuie să fie cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, în caz contrar angajatorul riscă să fie sancţionat. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 1.225/2011, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 700 lei lunar, pentru un program de 8 ore. Atenţie, începând cu data de 1 ianuarie 2012, salariul minim brut a crescut de la 670 Ron la 700 Ron. Chiar şi în cazul salariaţilor cărora li se asigură hrană, cazare şi alte facilităţi, salariul nu poate fi mai mic de 700 de lei.
În ceea ce priveşte data plăţii salariilor, aceasta este stabilită la semnarea contractului de muncă, excepţie făcând sistemul bugetar pentru care ziua de salariu este stabilită printr-un ordin al Ministerului Finanţelor Publice. De asemenea, salariul se înmânează direct titularului, dar poate fi virat si in contul bancar al salariatului, in acest fel fiind suficient extrasul de cont ca dovada a platii. Tot Codul Muncii prevede că, în caz de întârziere a plăţii salariului, salariatul poate cere în instanţă plata unor daune. În ceea ce priveşte popririle salariale, puteti obţine mai multe informaţii urmărind link-ul.
Sursa: www.avocatnet.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu