Vom discuta, astăzi, depre ceea ce înseamnă ucenicia la locul de muncă şi cu ce poate fi de folos aceasta tinerilor care fac primii paşi pe piaţa muncii. Dacă ţinem cont şi de interminabilele probleme pe care le întâmpină tinerii lipsiţi de experienţă, în căutarea unui loc de muncă, ucenicia este soluţia ideală pentru integrarea acestora pe piaţa forţei de muncă. Pe acest considerent s-a bazat şi iniţiativa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, de a face cunoscute beneficiile Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, republicată în Monitorul official la 25 iulie 2011.
Ucenicia reprezintă, de fapt, o modalitate optimă de adaptare şi formare profesională în funcţie de nevoile angajatorilor, astfel încât, tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani obţin o calificare în diverse domenii de muncă.
Contractul de ucenicie durează între 1 an şi 3 ani, în funcţie de ocupaţie, iar perioada de probă nu trebuie să depăşească 30 de zile. Pe toată perioada uceniciei, angajatorul trebuie să asigure ucenicilor pregătire teoretică şi practică, astfel încât, la încheierea contractului, ucenicii vor fi înscrişi la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale pentru a primi un atestat.
Mai mult decât atât, ucenicii vor fi remuneraţi pentru munca depusă, cu un salariu de minim de 700 ron, adică echivalentul salariului minim brut pe economie. De asemenea, vestea bună pentru angajatori este că nu mai este nevoie de atestat pentru coordonatori, ci doar experienţa profesională de minim 5 ani.
Sursa: www.anofm.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu