Caută pe acest blog:

31 martie 2011

De prin lume...

În ultimul timp, tot umblă vorba că ne aşteaptă o nouă criză mondială. Analiştii însă, ne liniştesc! Vor avea loc scumpiri, dar nici nu se pune problema de o criză. Dacă tot suntem la capitolul crize financiare, Spania încearcă se se redreseze din cea pe care a suferit-o. Soluţia ar putea veni din partea investitorilor. Şi Polonia vine cu veşti. Dacă sunt bune sau rele, rămâne să descoperiţi în articolul de mai jos. 

Vom începea cu o veste bună! Datorită conflictelor care au loc în ţările din Orientul Mijlociu, au apărut temeri legate de o nouă criză mondială. Din fericirea această criză nu va avea loc, analiştii aniticipând doar o scumpire a preţului petrolului. În momentul de faţă preţul aecstuia a urcat la peste 100 dolari pe baril şi din câte se pare se va menţine la acest preţ şi în 2013.

Companiile americane au strâns în jur de 940 miliarde de dolari, în urma crizei financiare mondiale. Aceste rezerve urmează să fie investite în următoarea perioadă, principalele obiective fiind achiziţiile şi recompensarea acţionarilor. În primul trimestru al acestui an, achiziţiile de companii din Statele Unite ale Americii au depăşit 256 miliarde de dolari. Standard&Poor `s 500 a aprobat răscumpărarea de active cu 38% mai mari ca anul trecut. De asemenea, peste 130 de companii americane listate la bursă se pregătesc de reuniuni ale acţionarilor, în lunile ce urmează. În ceea ce priveşte fuziunile şi achiziţiile, AT&T a anunţat o tranzacţie care ar putea fi cea mai mare a acestui an. Grupul se pregăteşte să cumpere T-Mobile USA de la Deutsche Telekom pentru 39 de miliarde de dolari.

Vom continua tot cu informaţii din Statele Unite ale Americii. Legea reformei sistemului financiar din SUA, prevede ca băncile americane care au active a căror valoare depăşeşte 50 de miliarde de dolari să prezinte un plan de desfiinţare rapidă şi controlată, în cazul în care se vor confrunta cu asemenea probleme. Acest plan trebuie prezentat periodic Rezervei Federale – Fed, dar şi altor autorităţi de reglementare. Potrivit unei propuneri venite din partea Federal Deposit Insurance Corporation – FDIC, această regelemntare trebuie aplicată şi companiilor financiare străine.

Ne mutăm în Spania. În urma crizei din sectorul financiar, urmată de prăbuşirea celui imobiliar, Spania încearcă treptat să-şi revină. Din câte se pare “problema” se ridică la 15 miliarde de euro, valoare estimată de Banca Centrală a Spaniei la casele de economii. Guvernul spaniol încearcă să-şi recâştige încrederea pieţelor în sistemul financiar, iar în acest scop a cerut creşterea rezervelor de capital. Mai multe fonduri americane de capital privat au evaluat aceste bănci, dar până acum investitorii nu au arătat nici un interes. Totuşi, investitori sunt. Fondurile de stat din Qatar şi cel din Abu Dhabi, ar dori să investească în aceste bănci. Şi Banca Centrală a Norvegiei este interesată de investiţii, dar moment nu a anunţat nicio sumă.

Vom încheia cu decizia Poloniei de a vinde 10% din cea mai mare bancă a sa – PKO BP. Toată această acţiune va avea loc până în luna septembrie, iar suma se ridică la o valoare de 5,4 miliarde de zloţi. PKO are o valoare totală de 54,86 miliarde de zloţi, aproximativ 13 miliarde de euro. De asemenea, Guvernul polonez a mai vândut şi acţiuni ale altor companii precum Tauron Polska Energia şi PZU. 

30 martie 2011

Balanţa contabilă

În mediul de afaceri este esenţial să cunoşti tot ce ţine de firma pe care o conduci. Declaraţii fiscale, balanţa contabilă sau diverse acte, pot părea în prima faza indescifrabile. În zilele de astăzi, dacă nu ai minimum de cunoştinţe cu greu te poţi descurca în tumultul de informaţii cu care eşti bombardat.
Balanţa contabilă se pare că ridică ceva probleme în citirea sau interpretarea acesteia. În primul rând, trebuie ştiut că aceasta ne oferă o imagine completă a situaţiei financiare a firmei. În al doilea rând, pe baza balanţei contabile se întocmeşte bilanţul contabil semestrial şi anual.
În balanţă vom găsi o serie de conturi, iar în dreptul fiecărui cont sunt diferite sume. Trebuie amintit că această balanţă are patru coloane principale: solduri iniţiale, rulaj curent, total sume şi sold final.
Pentru a putea interpreta o balanţă contabilă trebuie să ţinem cont de câţiva factori care ne interesează. Printre aceştia se numără următoarele:
- Firma şi perioada la care se referă – informaţie ce apare în antetul balanţei.
- Este important ca balanţa să fie completă – într-o balanţă contabilă există mai multe conturi care sunt ordonate numeric, de la conturile din clasa 1 la cele din clasa 7.
- Activitatea firmei – dacă firma are activitate, pe coloana a doua – Rulaj curent, sunt înregistrate nişte sume. Când vorbim de activitate, facem referire la facturi de utilităţi, achiziţii, vânzări, plăţi etc.
- Domeniul de activitate al firmei – o firmă poate avea ca domeniu de activitate comerţul, producţia sau serviciile, sau chiar mai multe domenii. Fiecărui domeniu îi corespunde un cont: comeţ – 707, producţie – 701, servicii – 704. Astfel, ca să ne dăm seama de specificul firmei, trebuie să consultăm clasa de venituri, mai exact conturile care încep cu 7. Trebuie menţionat că pe lângă aceste venituri, o firmă mai poate avea şi alte tipuri de venit.
- Angajaţi – ca să ne dăm seama dacă firma are sau nu angajaţi trebuie să fim atenţi la conturile 641 şi 421. Contul 421 reprezintă valoarea salariilor, iar contul 641 cheltuielile cu salariile personalului.
- Profit sau pierdere – dacă vrem să ştim dacă firma înregistrează profit sau pierdere ne uităm la coloana cu solduri finale. Contul 121 ne dă informaţia de care avem nevoie. Acest cont reprezintă profitul societăţii. Trebuie amintit faptul că dacă soldul contului 121 este creditor, firma are profit. În caz contrar, soldul este debitor.
- TVA – pentru a vedea dacă firma plăteşte sau nu TVA trebuie să mergem la conturile 4423 – TVA de plată, 4424 – TVA de recuperat, 4426 – TVA dedus (achiziţii), 4427 – TVA colectat (vânzări). Ultimele două conturi nu au sold în balanţă; ele se închid transferând rulajul în conturile 4423 şi 4424. Din aceste două conturi, doar unul dintre ele poate avea sold final.
Legat de TVA mai sunt multe de spus. Voi începe prin a vă spune că o firmă, poate opta la înfiinţare, daca doreşte sau nu să plătească TVA. De asemenea, nu trebuie să plăteşti TVA dacă cifra ta de afaceri este sub 35.000 euro. Un alt aspect e că poţi plăti TVA lunar sau trimestrial. TVA trimestrial se plăteşte dacă cifra de afaceri este mai mică decât 100.000 euro şi dacă nu sunt efectuate achiziţii intracomunitare. TVA lunar se plăteşte dacă cifra de afaceri depăşeşte 100.000 euro sau dacă au fost efectuate achiziţii intracomunitare indiferent de cifra de afaceri.
- Bunurile mobile şi imobile ale firmei – pentru a vedea dacă o firmă are asemenea achiziţii trebuie consultată clasa 2 de conturi, dacă au balanţă şi sold final. În clasa 2 pot exista următoarele conturi: 205 – licenţe cumpărate, 212 – clădiri, 213 – echipamente şi maşini sau 214 – mobilier.
- Conturi la bănci şi numerar – pentru a afla aceste informaţii trebuie să consultăm contul 531 – Casa în lei şi 512x – Conturi curente în bănci.
- Credite – acestea pot fi pe termen scurt – contul 519 sau pe termen lung – contul 162. Sumele înscrise reprezintă valoarea creditelor respectivei firme către bănci.
- Aporturile asociaţilor – pentru a vedea dacă firma are un împrumut de la asociaţi, trebuie să verificaţi soldul aferent contului 455. De preferat e ca soldul final al acestui cont să fie creditor, iar suma respectivă reprezintă aportul asociaţilor în firmă.





29 martie 2011

La zi...

În România există în jur de 41 de bănci şi se pare că numărul acestora va creşte. Din câte se preconizează, Germania doreşte să-şi deschidă o sucursală la noi. Tot astăzi vom vorbi şi despre situaţia posturilor vacante, dar şi de numărul de salariaţi. O altă temă abordată vizează importurile şi exporturi, un subiect foarte dezbătut în ultimele săptămâni. Pentru a afla, pe larg despre ce este vorba, dar şi pentru a descoperi noi informaţii, vă invit să parcurgeţi articolul de mai jos.

Voi începe cu problema importurilor şi a exporturilor. Potrivit unor date furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) exporturile româneşti au crescut anul trecut cu 40%, în timp ce importurile au urcat doar cu 2%.
Pe parcursul anului trecut, ţara noastră a exportat produse agroalimentare în valoare de 2,24 miliarde de euro în ţările din Uniunea Europeană (UE). Cele mai importante exporturi din 2010 au fost cele de porumb, care s-au ridicat le peste 2 milioane de tone - aproximativ 388,3 milioane de euro, urmate de cele de grâu, melisă, ţigări de foi şi trabucuri, seminţe, orz, zahăr din trestie sau sfeclă, dar şi animale vii (ovine, caprine, bovine).
În ceea ce priveşte importurile din afara UE, în 2010 acestea s-au ridicat la 720,6 milioane de euro, comparativ cu 2009 când valoarea totală a atins 731,11 milioane. Anul trecut, statul român a importat 198.914 tone de carne de porc, urmate de zahăr din trestie sau sfeclă, dar şi de multe produse pe care le-a şi exportat precum porumb, grâu sau melisă.

O problemă care frământă populaţia ţării o reprezintă situaţia locurilor de muncă. Anul trecut s-au înregistrat cele mai mici valori, din 2005 şi până în prezent, în ceea ce priveşte numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante. Conform unor date furnizate de către Institutul Naţional de Statistică locurile de muncă vacante au scăzut cu 37%.
Cele mai ridicate valori ale posturilor libere din 2010 s-au înregistrat în administraţie publică – 3.700 de locuri vacante, sănătate şi asistenţă social - 3.300 de locuri vacante. La polul opus întâlnim activităţile din industria extractivă, hoteluri şi restaurante, producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
Potrivit unor date publicate de Ministerul Muncii, numărul de salariaţi cu forme legale era de 4,095 milioane la sfârşitul lunii ianuarie. Numărul de salariaţi este într-o continuă scădere. Anul trecut, în luna ianuarie, erau în jur de 4,33 milioane de salariaţi. Analiştii au concluzionat că în prezent se înregistrează cel mai scăzut număr de angajaţi din ultimii 50 de ani.

Ultima parte a articolului va fi despre bănci, despre creditele oferite de acestea şi despre sucursalele care, probabil, se vor deschide la noi în ţară.
Băncile care activează în România au primit capital din stăinătate în valoare de 496 milioane de euro anul trecut, în creştere cu 74% faţă de 2009. Cea mai mare infuzie de capital a fost primită de către GE Garanti Bank – 196,6 milioane de euro. Pe locul doi, în funcţie de valoare primită, se găseşte Alpha Bank Romania – 71,75 milioane de euro. De asemenea, grupul Volkbank International şi-a majorat capitalul cu 39,2 milioane de euro. Nici Intensa Sanpaolo Romania nu a fost mai prejos, mărindu-şi capitalul cu 29,7 milioane de euro. Celelalte bănci care au beneficiat de o majorare a capitalului au fost OTP Bank Romania, Millennium Bank Romanie, Emporiki Bank etc. 

Grupul financiar maghiar a început să promoveze din nou creditele de consum fără garanţii. Această schimbare vine ca urmare a perspectivelor încurajatoare pe care le oferă economia românească. Astfel, OTP Bank oferă clienţilor doritori credite de nevoi personale în lei. De asemena, banca a eliminate comisionul de analiză a dosarului şi taxa lunară de administrare. La un asemenea credit, dobânda nominal este de 14,05% pe an, fiind mai mică pentru clienţii care au mai lucrat cu banca. 

Voi încheia articolul cu informaţii despre o altă bancă, acum una germană. Se pare că banca germană KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) ar dori să-şi deschidă o sucursală în România. Potrivit unui comunicat de presă emis de către Ministerul Român al Economiei, banca KfW doreşte să investească în infrastructură şi proiecte de energie. 
Grupul KfW reprezintă un grup de bănci specializate în susţinerea financiară a proiectelor economice, sociale şi de protecţia mediului. Trebuie amintiti faptul că 80% din acţiunile băncii aparţin guvernului federal german, iar restul este deţinut de către landurile germane.

28 martie 2011

Astazi...un ieri pe scurt!

Informaţiile de astăzi încep cu câteva analize financiarea realizate de către Grupul de Investigaţii Politice şi Institutul pentru Liberă Iniţiativă. Aceste studii au la bază date oferite de Institutul Naţional de Statistică, Banca Naţională a României şi Ministerul de Finanţe. În continuare, absolvenţii studiilor de economie au motive de bucurie. De ce? Veţi afla puţin mai jos. În încheiere vă pot informa că salariile bugetarilor au şansa de a se majora. Pentru a afla mai multe, articolul de jos vă stă la dispoziţie.

Potrivit unei analize efectuate de Grupul de Investigaţii Politice – GIP şi Institutul pentru Liberă Iniţiativă – ILI, raportul dintre numărul mediu al pensionarilor şi cel al salariaţilor a crescut. Dacă în 2008 acest raport era de 1,13 la 1, în 2010 raportul a crescut, ajungând la 1,33 la 1. Motivul pentru care s-a ajuns aici este scăderea numărului angajaţilor. Numai în perioda decembrie 2008 – august 2010, numărul salariaţilor din economie a scăzut cu 515.300 de persoane (de la 4.738.600 la 4.223.300). 

Un al doilea studiu realizat de aceleaşi instituţii are în vedere inflaţia şi PIB-ul. Conform acestei analize inflaţia a crescut cu 0,5% pe lună în doi ani, pe când PIB-ul a înregistrat o scădere cu 7,1%. Deficitul bugetar a scăzut în primele nouă luni ale anului 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009. În perioada ianuarie 2009 – august 2010, producţia industrială a fost mai mică cu 4,6% faţă de media anului 2008, pe când producţia de bunuri energetice a crescut cu 1,3%. Rata inflaţiei a fost de 11,9%, în perioada ianuarie 2009 – octombrie 2010, înregistrându-se o medie lunară de 0,5%. 

Un ultim studiu făcut de GIP - ILI a adus în discuţie salariul mediu real. Din câte se pare scăderea înregistrată a fost de 7,2% în doi ani. Salariul mediu nominal net lunar a fost în septembrie 2010 cu 4,9% mai mare comparativ cu septembrie 2008. În aceeaşi perioadă preţurile au crescut cu 13,1%. Astfel, în termeni reali salariu net a scăzut cu 7,2% în septembrie 2010 faţă de septembrie 2008.

O veste bună pentru absolvenţii de studii economice! Mai nou, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii contabilităţii, orice absolvent de studii economice superioare poate ţine contabilitatea firmelor care au o cifră de afaceri şi active mai mici de 35.000 de euro, pe bază de contract sau convenţie civilă. O altă reglementare prevede ca instituţiile publice, la care contabilitatea nu e organizată în compartimente sau nu au persoane încadrate cu contract individual ori numite într-o funcţie publică, vor putea încheia contracte de prestări servicii. Potrivit proiectului, firmele, persoanele, instituţiile publice şi regiile autonome trebuie să păstreze aplicaţiile informatice cu care au prelucrat datele înregistrate în contabilitate pe o perioadă de cel puţin 10 ani.

Ca să închei în registrul optimist, există posibilitatea ca salariile să se majoreze. Dacă încasările bugetare vor continua evoluţia ascendentă din ultimele luni, Guvernul ar putea decide majorarea salariilor bugetarilor, până la sfârşitul anului. În 2010, Guvernul a decis reducerea salariilor cu 25% în sectorul bugetar, ca în ianuarie 2011 să decidă o creştere a acestora cu 15%. Astfel, salariile sunt mai mici cu 13,75% faţă de luna iunie 2010.

Sursa: www.adevarul.ro, www.mediafax.ro, www.wall-street.ro

25 martie 2011

Primele 10 branduri din lume!

Google, Coca-Cola sau Microsoft sunt doar câteva branduri recunoscute de către oricine. Pe lângă faptul că au câştigat bătălia cu timpul, au ajuns să fie faimoase la nivel mondial. Firma de consultanţă Brand Finance, lider mondial în evaluarea valorii unei mărci, a publicat zilele trecute un top al acestor mega-branduri, “Brand Finance Global 500”. S-a constatat că din primele zece locuri, nouă poziţii sunt ocupate de mărci din Statele Unite ale Americii.

Primul loc este ocupat de Google. Compania americană a pornit cu o investiţie de 100.000 de dolari, fiind înfiinţată în 1998 de către doi studenţi de la Universitatea Stanford. La sfârşitul lui 2007, Google a fost cotată cea mai puternică marcă globală, după criteriul valorii în milioane de dolari, dar şi firma cu cea mai bună reputaţie. Valoare companiei a ajuns, în 2011, la 44,29 miliarde de dolari, cu 8,1 miliarde mai mult faţă de anul trecut.

Locul doi este ocupat de către Microsoft Corp. Compania a fost înfiinţată în 1975 de către Bill Gates şi Paul Allen. Evoluţia acestei firme a fost spectaculoasă, ajungând să fie cea mai mare producătoare de soft din lume, cu 90.000 de angajaţi în peste 100 de ţări. Valoarea companiei s-a majorat în 2011 cu 9,2 miliarde de dolari, ajungând la 42,8 miliarde de dolari.

Pe locul trei este Wal-Mart cu 36,2 miliarde de dolari. Cea mai mare companie din domeniul comerţului cu amănuntul la nivel mondial, a fost înfiinţată în 1962 de către Sam Walton. În 2008, conform revistei ForbesGlobal 2000, compania a fost prima din lume după cifra de afaceri. În acelaşi an, firma a avut cei mai mulţi angajaţi, peste 2 milioane.

IBM ocupă locul patru în top, valoarea companiei atingând 36,15 miliarde de dolari. International Business Machines, este o corporaţie americană, producătoare de tehnologie avansată. Compania este cunoscută de prin anii 1950, când a fost lider de piaţă în domeniul sistemelor de calculatoare. 

Vodafone Group Plc. este o companie britanică de telecomunicaţii care ocupă locul cinci. Valoare companiei este de 30,67 miliarde de dolari. Compania este prezentă în peste 67 de ţări, printre care şi România. În luna martie 2008, Vodafone avea 260 milioane de clienţi. 

Locul şase este ocupat de către Bank of America. Valoarea acestei bănci se ridică la 30,61 miliarde de dolari. În anul 2008, cea mai mare bancă din Statele Unite ale Americii, a beneficiat de 20 miliarde de dolari, bani primiţi de la guvern, în cadrul programului de salvare a sistemului financiar.

Pe locul şapte se situează conglomeratul american General Electric, cu o valoare a companiei de 30,5 miliarde de dolari. Bazele aceste companii au fost puse de către Thomas Edison, General Electric devenind a doua mare companie din Statele Unite ale Americii şi a treia din lume. 

Apple ocupă locul opt, datorită valoarii brandului care a crescut cu peste 10 miliarde de dolari, ajungând la 29,54 miliarde de dolari. Tableta iPad s-a vândut anul trecut în 14,8 milioane de exemplare. Sora ei mai mare, iPad2, lansată la începutul aceste luni, s-a vândut într-un milion de exemplare în numai 2 zile. 

Penultimul loc al clasamentului revine băncii americane Wells Fargo. Compania a fost fondată în 1852 de către Henry Wells şi William Fargo. La sfârşitul lui 2008, banca avea peste 11.000 de sucursale. Valoarea brandului a ajuns, în 2011, la 28,94 miliarde de dolari.

Locul zece este ocupat de compania de telecomunicaţii din Statele Unite ale Americii, AT&T Inc. Compania a fost formată prin achiziţia, de către SBC Communications Inc., a companiei AT&T Corporation. Valoarea brandului acestei firme este de 28,88 miliarde de dolari.

Sursa: www.adevarul.ro

24 martie 2011

De prin lume...

Cu toate că e joi şi e o zi dedicată ştirilor externe, unul dintre subiectele abordate astăzi, aduce în discuţie şi România. Un alt subiect al zilei de azi îl reprezintă creşterea lentă a economiei din Polonia. Nu în ultimul rând, dezastrul din Japonia a amplificat incertitudinile economiei mondiale. Pe finalul articolului vă voi informa despre decizia pe care a luat-o compania BASF. Despre ce este vorba, veţi afla mai jos.

Aminteam într-un articol de săptămâna aceasta, că străinii sunt interesaţi să facă investiţii la noi în ţară. Una dintre companiile interesate de afaceri în România, dar şi în Polonia este Chevron. A doua mare companie petrolieră americană este interesată de domeniul gazelor de sist, o sursă de gaze cu potenţial ridicat de dezvoltare. Compania deţine deja, la noi în ţară, un perimetru de exploatare în zona Bârlad, cumpărat anul trecut de la firma Regal Petroleum. Grupul Chevron şi-a propus să-şi majoreze producţia cu 1% în acest an.

Conform Băncii Mondiale, ritmul de creştere a economiei din Polonia a avansat foarte puţin în comparaţie cu 2008. În urmă cu trei ani, Polonia a înregistrat o creştere economică de 5%, creştere care nu a mai fost atinsă de atunci. În 2010, această creştere a fost de 3,8%, oricum cu mult peste cea din 2009 care a fost de doar 1%. Potrivit aceleaşi surse, statul polon riscă să nu revină la creşterea economică anterioară crizei mondiale.

Dezastrele din Japonia au provocat pierderi în toate colţurile lumii, aplificând incertitudinile privind perspectivele economiei mondiale. Creşterea preţului petrolului sau ale alimentelor sunt doar câţiva factori care pot ridica probleme. Aceste efecte negative au început să se resimtă, avansul PIB-ului american încetinind în ultima luna.
Unele probleme cu care se confruntă statul japonez sunt de scurtă durată şi pot fi rezolvate în cel mult câteva săptămâni. În acest sens, analiştii anticipează că Japonia va avea o reţea electrică funcţională în cel mult 2 săptămâni. De asemenea, multe firme au hotărât să îşi reia activitatea în cel mai scurt timp posibil. Totuşi, peisajul economic este incert în Japonia. Catastrofa a dus la o scădere a PIB-ului cu aproximativ 2.750 miliarde de yeni, aproximativ 0,5% din economia ţării.

Proiectul rusesc South Stream presupune construirea unei gazoconducte de 3.600 de kilometrii lungime. Această conductă va aproviziona Europa Occidentală cu gaze ruseşti. Directorul general al BASF – cel mai mare producător de chimicale din lume - Jürgen Hambrecht şi directorul Gazprom – Alexei Miller, au semnat o înţelegere prin care intră în acest proiect rusesc.

23 martie 2011

Declaraţii pentru PFA

Aşa cum aminteam săptămâna trecută, astăzi vom vedea ce declaraţii trebuie depuse de către o persoană PFA. Acum că ştim deja de ce avem nevoie pentru a deveni persoană fizică autorizată, ne mai rămâne să aflăm ce ne aşteaptă după. 

Declaraţiile care trebuie depuse de PFA-uri în perioada martie – decembrie sunt următoarele:

·         Declaraţia 200 privind veniturile realizate din România
Acest formular se foloseşte la declararea venitului net sau a câştigului net anual din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor sau a activităţilor agricole, transferul titlurilor de valoare, operaţiuni de vânzare - cumpărare de valută la termen, pe bază de contract. Declaraţia se depunde în două formulare, dintre care unul rămâne la contribuabil. Acest formular se depune direct la registratura organlui fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată.

·         Declaraţia 220 privind venitul estimat
Declaraţia se completează de către persoanele fizice care realizează venituri în bani sau natură. aceste venituri le revin din desfăşurarea de activităţi independente, cedarea folosirii buunurilor, activităţi agricole. Acest formular se completează de mână în două exemplare, dintre care unul rămâne la contribuabil. Declaraţia se depune la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată.
Această declaraţie nu se depun de contribuabilii care realizează venituri din arendare. Cei care obţin venituri din mai multe surse trebuie să depună câte o declaraţie pentru fiecare sursă. 

·         Declaraţia pentru şomaj a persoanelor fizice care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale
Modelul declaraţiei privind asigurările pentru şomaj a persoanelor fizice care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale a fost aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Aceste persoane datorează o contribuţie individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj. 

·         Declaraţia pentru pensii
Angajatorii, care pot fi persoane fizice sau juridice, participă în condiţiile legi la sistemul public de pensii şi alte dreptui de asigurări sociale. Sumele care vin depuse lunar se vor vira în contul de venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat. Această sumă reprezintă contribuţia de asigurări sociale datorate de persoanele asigurate. Pe ordinul de plată se va menţiona pe lângă CNP şi ce reprezintă suma virată.

Acestea sunt declaraţiile care trebuie depuse de către o persoană PFA. Din fericire sunt doar patru, ceea ce nu reprezintă o mare bătaie de cap!

22 martie 2011

La zi...

Articolul de astăzi aduce în discuţie, printre altele, problema importului de alimente. Cantitatea de produse alimentare importate este foarte mare, iar terenurile necultivate sunt şi ele la fel. De asemenea, am mai pregătit câteva subiecte interesante, pe care vă las să le descoperiţi dacă citiţi articolul de jos.

Voi începe prin a da studenţilor o informaţie utilă. Dacă eşti student, băncile au pregătit o surpriză pentru tine. Acum poţi lua credit din bancă şi să nu plăteşti rata. Totuşi, suma pe care ai scos-o din bancă trebuie să o achiţi la un moment dat, de exemplu atunci când te vei angaja. De asemenea, banca acordă şi o perioadă de graţie. Aceasta poate ajunge şi până la 2 ani. Condiţiile pentru a putea beneficia de acest credit sunt acelea de a fi student sau masterand şi de preferat să ai un venit – bursă sau salar. În caz contrat, există posibilitatea ca o rudă de gradul întâi să ia împrumutul pe numele tău sau să garantezi cu valori imobiliare. 

Fie că eşti student sau nu, mai puţin vine vara şi se apropie concediul, respectiv vacanţa. Conform unui comunicat furnizat de către Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism – ANAT, aproximativ 70% dintre turiştii români au ales vacanţele în străinătate. Dintre aceştia, aproximativ 65% s-au arătat dispuşi să cheltuiască între 350-650 euro pe pachet. Ţările pe care le-au preferat au fost Turcia, Grecia şi Bulgaria. Aceste ţări au fost alese deoarece de pe piaţă lipseau Egiptul şi Tunisia. Anul acesta, agenţiile de turism au vândut cu 15-20% mai multe pachete decât la ediţia din 2010. 

Se pare că românii preferă produsele externe şi aici mă refer şi la vacanţe, dar şi la alimente. Aminteam în articolul de ieri că în România au crescut importuirle şi exporturile. Cele mai multe exporturi sunt cele de maşini, echipamente de maşini, combustibili minerali sau produse manufacturate. Doar în luna ianuarie a anului curent, valoarea bunurilor exportate a atins 3,42 miliarde de euro. Potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României pentru prima data după ceva timp, exporturile au depăşit importurile, generând profit. Profitul ar putea fi şi mai mare dacă România nu ar importa anual mâncare de peste trei miliarde de euro.
Statisticile ne arată că 65% din alimentele de bază de la noi din ţară sunt importate. Produsele alimentare aduse din alte ţări, le depăşesc pe cele ale Ungarieri şi Bulgariei la un loc. Românii au ajuns să importe pe lângă cafea, cacao sau fructe exotice, roşii, lactate, carne de porc sau pasăre, prăjituri şi alte alimente care ar putea fi produse cu uşurinţă şi la noi în ţară.
Cum de s-a ajuns la situaţia actuală nu este foarte greu de presupus. Peste un sfert din terenurile cultivabile din România sunt lăsate în paragină iar cele cultivate fac obiectul unei agriculturi arhaice. 

O salvare a problemelor cu care se confruntă ţara ar putea veni din partea investitorilor străini. România ar putea atrage investiţii de cel puţin 5 miliarde de euro pe sectorul energiei regenerabile. Conform Consiliului Investitorilor Străini (CIS) acest domeniu are un potenţial foarte mare. Pe parcursul zilei de mâine, CIS va prezenta acţiunile pe care le consideră prioritare pentru deblocarea investiţiilor în sfera surselor de energie regenerabilă.

Voi încheia cu o veste bună! De la începutul anului, acţiunile celei mai mari companii româneşti – OMV Petrom, au câştigat 23%. Valoare pe piaţă a urcat şi ea la aproape 5,64 miliarde de euro. Creşterea acţiunilor Petrom a avut la bază mai mulţi factori printre care oferta statului şi creşterea preţului petrolului. 

21 martie 2011

Astăzi... un ieri pe scurt!

Această săptămână începe optimist! Şomajul este într-o continuă scădere, iar din câte se pare modificările din noul Cod al Muncii ar putea avea un efect pozitiv asupra acestei probleme. Astfel, dacă eşti şomer ai motive de bucurie. Şi asta nu e tot! În această primăvară, multinaţionalele fac recrutări. Dacă mai ştii şi o limbă străină din cele care sunt acum pe val, şansele de angajare cresc foarte mult. Am mai selectat şi alte ştiri interesante, dar pe care vă voi lasa să le descoperiţi singuri!

Voi începe cu marea problemă pe care a ridicat-o, şi încă o mai ridică, şomajul. Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) ne informează că rata şomajului continuă să scadă. La nivel naţional, aceasta a scăzut cu 0,16% faţă de luna ianuarie a anului curent. Numărul total de şomeri a fost de 600.308 de persoane, scăzând cu 14.668 faţă de cel de la finele lunii anterioare. Cu toate acestea, la nivel teritorial sunt câteva judeţe în care numărul de şomeri a crescut. Nivelul minim al ratei şomajului, în luna februarie, s-a înregistrat în Bucureşti şi a fost de 2,21%.
Şi schimbările din noul Cod al Muncii ar putea amplifica angajările, mai ales prin modificările aduse contractelor de muncă pe o perioadă determinată. De asemenea, noile reglementări favorizează afacerile sezoniere. Codul face mult mai uşoară angajarea pe o perioadă determinată de timp. Acest aspect ar putea avea un efect pozitiv asupra numărului total de locuri de muncă disponibile.
Problema principală a pieţei forţei de muncă de la noi din ţară este faptul că la nivel economic, se produc prea puţine locuri pentru cei cu studii superioare. Majoritatea locurilor de muncă disponibile sunt în sectoarele care nu aduc o valoare adăugată. Astfel, în perioada 18-24 martie, la nivel naţional există 9.100 de locuri de muncă disponibile, dintre care doar 615 sunt pentru persoanele cu studii superioare, conform datelor furnizate de ANOFM.
Cum aminteam mai sus, se caută şi persoane cu studii superioare. Condiţia esenţială este aceea ca tinerii absolvenţi şi nu numai, să ştie măcar o limbă străină. Această condiţie este elementară în cazul multinaţionalelor care, din câte se pare, vor face angajări în această primăvară. Limbile străine care au mare căutare sunt germana, franceza, italiana, spaniola şi olandeza.

În continuare, vom vorbi puţin despre programul ”Prima ta locuinţă Raiffeisen”. Plafonul de garantarea alocat pentru programul Prima Casa 3, lansat de Raiffeisen Bank a fost epuizat. Banca a lansat un nou credit imobiliar promoţional, în euro, cu o dobândă de 5,55% pe an, pentru clienţii care încasează veniturile în cont curent deschis. Oferta standard pentru acest credit este de 5,95% pe an. Perioada de valabilitate a ofertei pentru acest credit este 21 martie – 20 iunie. Banca finanţează până la 85% din imobilul adus în garanţie în cadrul acestui program.

Voi încheia articolul de azi cu încă o veste bună! România ocupă locul 4 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte exporturile care s-au înregistrat anul trecut. Acestea au urcat în 2010 la valoarea de 37,3 miliarde de euro. Şi la capitolul importuri stăm bine! Potrivit datelor furnizate de Eurostat, România ocupă locul 9 în UE în ceea ce priveşte importurile. Anul trecut, valoarea acestora a atins suma de 46,8 miliarde de euro. Conform aceleaşi surse, exporturile în UE au crescut cu 23%, iar importurile au avansat cu 24%. Nu trebuie uitat faptul că anul trecut, România şi-a mărit capacitatea instalată în energie eoliană, plasându-ne pe poziţia 7 în UE, după creşterea de volum. 

Numai veşti bune azi! Sper că aşa să fie toată săptămâna şi că încet, încet totul în ţară să ia o turnură pozitivă!

Spor la muncă în săptămâna care a început!

18 martie 2011

Miliardarii anului 2011

Aşa cum ne-a obişnuit de câţiva ani încoace, revista Forbes ne prezintă şi în 2011 o clasificare a celor mai bogaţi oameni de pe planetă. Mai jos e topul primilor 10 miliardari din lume

Locul 1 în top zece este ocupat de Carlos Slim Helu. Acesta a avut în 2010 o avere de 53,5 bilioane de dolari, suma atingând în 2011 valoarea de 74 de bilioane de dolari. Pentru cei care nu îl cunosc pe Carlos Slim Helu, acesta este un om de afaceri mexican care activează în domeniul telecomunicaţiilor. Are o influenţă foarte mare asupra industriei de telecomunicaţii din Mexic şi America Latină.

Următorul magnat este binecunoscutul Bill Gates. Om de afaceri, filantrop şi co-fondatorul Microsoft Corporation, acesta avea în 2010 o avere de 53 bilioane de dolari. În 2011 averea a crescut la 56 bilioane de dolari. 

Locul 3 este ocupat de unul dintre cei mai de succes investitori din America, Warrsen Buffet. Filantrop, inginer, acţionar prim, preşedinte şi director executiv al Berkshire Hathaway, se poate lăuda cu o avere de 45 de bilioane de dolari. Din păcate, averea acestuia a scăzut în acest an în comparaţie cu anul trecut, când atingea valoarea de 47 de bilioane de dolari.

Pe locul 4 se află omul de afaceri francez, Bernard Arnault. Acesta deţine 51% din LVMH (Moet Henressy Louis Vuitton), iar avearea lui se ridică la suma de 41 bilioane de dolari în 2011. Se pare că i-a mers foarte bine, din moment ce averea dânsului aproape s-a dublat faţa de 2010, când era de 27,5 bilioane de dolari. 

Cu toate că nu a absolvit colegiul, în 1990 Larry Ellison a fost numit de către Universitatea Harvard antreprenorul anului. Co-fondatorul şi directorul executiv al Oracle Corporation, se află pe locul 5 în top, cu o avere de 39,5 bilioane de dolari. 

Locul 6 îi revine preşedintelui consiliului de directori şi direct executive ai Arcelor Mittal, Lakshui Mittal. Acesta deţinea o avere care se ridica în 2010 la 28,7 bilioane de dolari, iar în prezent atinge valoarea de 31,1 bilioane de dolari. 

În 1975 a deschis primul magazin Zara, în prezent este fondatorul şi preşedintele Index Group, Armacio Ortega se situează pe locul 7 în clasament. Averea lui se ridică la 31 de bilioane de dolari.

Locul 8 este ocupat de Eike Batista. Acesta este fondatorul mai multor companii din diferite sectoare, majoritatea fiind însă din sectorul minier. Acesta om de afaceri a reuşit să strângă o avere de 30 de bilioane de dolari. 

Preşedintele Reliance Industries Limited – cea mai mare întreprindere din sectoprul privat din India, Mukesh Ambani are o avere de 27 de bilioane de dolari şi se află pe locul 9 în top. 

Pe locul 10 se află o femeie. Christy Walton a moştenit averea soţului ei, John T. Walton. Din 2005 de la moartea acestuia, Christy deţine Wal – Mart. Cu toate că activează şi în diferite organizaţii non-profit, ea a reuşit să adune 26,5 bilioane de dolari.

Cu toate că nu se află printre primi zece, România este prezentă şi anul acesta în top. Dinu Patriciu care are o avere estimată la 2,2 miliarde de dolari şi Frank Timiş posedă o avere de 1,1 miliarde de dolari.

17 martie 2011

De prin lume...

Aşa cum ne-am obişnuit, joia este o zi dedicată informaţiilor internaţionale. Printre ştirile foarte mult dezbătute, catastrofa din Japonia ocupă primul loc. Analiştii fac deja speculaţii cu privire la viitorul economic al acestei ţări. Legat de aspectul economic, nici SUA nu stă foarte bine. Statul americat încă îşi revine din criza economică dintre 2007 şi 2009. Informaţii utile ne vin şi din China şi Germania. Care este primul producător de bunuri din lume sau de ce se va scumpi preţul la electricitate, veţi afla în paragrafele care urmează.
  • Potrivit unui studiu realizat de către firma americană de consultanţă economică, IHS Global Insight, China a redevenit cel mai mare producător de bunuri din lume, detronând SUA. China a ocupat ultima oară acest loc în 1850, după care a urmat la putere SUA pentru 110 ani. Anul trecut, producţia mondială de bunuri generate de statul chinez a atins valoare de 19,8%, depăşind SUA cu 0,4%. Acest lucru a fost posibil deoarece China a beneficiat de costuri reduse ale forţei de muncă, creştere economică rapidă şi investiţii masive din partea companiilor străine.
  • În timpul crizei din 2007-2009, în SUA peste 8 milioane de americani şi-au pierdut locul de muncă iar sistemul economic a fost la pământ. Cu toate aceste, SUA a dat semne de progres, rata şomajului începând să scadă. De asemenea, Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii a decis menţinerea unei rate a dobânzii de referinţă la un nivel apropiat de zero şi va continua programul de cumpărare de bonuri de Trezorerie. Obiectivul acestor operaţiuni este acela de a atenua temerile privind posibilele riscuri pe care le ridică inflaţia, de a scădea ratele dobânzilor şi de a încerca să stimuleze gospodăriile pentru un împrumut de consum sau investiţii. 
  • Cu toate acestea, criza imobiliară din SUA atinge cote record. În luna februarie a anului curent, s-a înregistrat cel mai mare declin, numărul construcţiilor scăzând cu peste 22 de procente, conform unui raport întocmit de Departamentul de Comerţ. Autorizaţiile de construire au atins şi ele un minim istoric de 517.000 de unităţi, o scădere de aproximativ 20 de procente. Numărul mare de case nevândute şi piaşa muncii încă şubredă sunt câteva impedimente ale redresării sectorului imobiliar american.
  • Preţul la electricitate a crescut în Europa, ca urmare a închiderii reactoarelor germane. Cele şapte reactoare vor fi închise timp de 3 luni, perioadă în care va fi verificată securitate la centralele nucleare din Germania. Dezastrul din Japonia a relevat posibilele urmări ale unei explozii, iar autorităţile germane au hotărât să treacă la verificarea reactoarelor. Imediat ce acestea au fost închise, costul electricităţii a crescut, deoarece companiile de utilităţi vor cheltui mai multe gaze naturale şi cărbune pentru a compensa lipsa celor şapte centrale nucleare.
  • În urma catastrofei care a lovit Japonia, pagubele economice din regiunile japoneze afectatate de cutremul a depăşit valoarea de 180 miliarde de dolari. Cea mai afectată parte din Japonia este regiunea din nord-est. În restul statului, piederile sunt mai mici deoarece numărul de birouri şi clădiri, de proprietăţi comerciale şi autostrăzi este mai redus. Oricum, acest cutremur va avea grave consecinţe economice! 
Sursa: www.wall-street.ro, www.mediafax.ro, www.financiarul.ro, www.gandul.info

    16 martie 2011

    Persoana fizică autorizată

    Tot mai multe persoane aleg să devină PFA. Am aflat de la o astfel de persoană că i se pare convenabil să aleagă acest statut deoarece are foarte multă libertate şi poate alege ceea ce vrea să facă. Sună bine!

    Totuşi, pentru a deveni PFA ai nevoie de o autorizaţie. Există o serie de paşi care trebuie urmaţi până la obţinerea acestui statut. În primul rând trebuie să te înregistrezi la primăria în a cărui rază ai domiciliul, prezentând un dosar care trebuie să cuprindă următoarele:

    -Rezervarea disponibilităţii denumirii. Aceasta se obţine de către cel ce solicită cererea de la Registrul  Comerţului.
    -Cazierul fiscal. Acesta se obţine de la Primăria Capitalei.
    -Declaraţie pe proprie răspundere. Această declaraţie trebuie să conţină confirmarea solicintantului că nu a suferit condamnări penale cu privire la legile fiscale, declaraţia în cauză fiind necesară sectorului fiscal.
    -Copie carte de identitate sau buletin
    -Copie a contractului de locuinţă
    -Certificatul medical al persoanei solicitante
    -Copii ale actelor care dovedesc pregătirea profesională a solicitantului pentru a putea desfăşura activitatea
    -Sediul. Oficiul registrului comerţului este cel pe raza căruia persoana juridică îşi stabileşte sediul social.
    1. Activitatea de desfăşoară într-un cadru fix, trebuie depus actul de deţinere al acelui spaţiu.
    2. Activitatea se desfăşoară într-un apartament de bloc este necesar obţinerea acordului Asociaţiei de Locatari, însoţit de un tabel nominal cu locatarii direct afectaţi. Acest tabel trebuie să cuprindă numele şi prenumele, seria şi numărul BI/CI şi semnăturile acestora
    -Dovada de achitare a taxelor
    1. Verificare denumire firmă şi rezervare – 10lei
    2. Înregistrarea în registrul comerţului autorizat – 30lei (taxă autorizare)
    3. Taxa pentru emiterea certificatului de înregistrare de la Registrul Comerţului – 30lei
    4. Comision servicii pentru obţinerea codului unic de înregistrare (C.U.I.) de la Registrul Comerţului – 10 lei
    5. Taxa poştală pentru trimiterea actelor la Registrul comerţului

    Formularele şi celelalte declaraţii de care aveţi nevoie în vederea autorizaţiei PFA se obţin de la Primărie.
    1. Cerere de înregistrare – persoane juridice – cod formular 11-10-150
    2. Cerere de înregistrare – numire lichidator – cod formular 11-10-148
    3. Asociaţie de proprietari/locatari –cod formular – 11-10-160

    Cererea de înregistrare se depune la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal (ORCT) şi se adresează judecătorului delegat. Această cerere are drept scop:
    -fie înmatricularea în registrul comerţului a persoanelor juridice şi înregistrarea lor fiscală
    -fie înregistrarea modificării actelor constitutive ale comercianţilor deja înregistraţi
    -fie autorizarea funcţionării pruin asumarea de către semnatar a declaraţiei tip, privind responsabilitata privitoare la legalitatea desfăşurării activităţilor declarate.

    Timpul de obţinere a autorizaţiei este de aproximativ 15-20 de zile de la data depunerii actelor.
    În articolul de miercurea viitoare vă voi informa despre declaraţiile pe care trebuie să le depună o persoană care este PFA.