Caută pe acest blog:

21 martie 2011

Astăzi... un ieri pe scurt!

Această săptămână începe optimist! Şomajul este într-o continuă scădere, iar din câte se pare modificările din noul Cod al Muncii ar putea avea un efect pozitiv asupra acestei probleme. Astfel, dacă eşti şomer ai motive de bucurie. Şi asta nu e tot! În această primăvară, multinaţionalele fac recrutări. Dacă mai ştii şi o limbă străină din cele care sunt acum pe val, şansele de angajare cresc foarte mult. Am mai selectat şi alte ştiri interesante, dar pe care vă voi lasa să le descoperiţi singuri!

Voi începe cu marea problemă pe care a ridicat-o, şi încă o mai ridică, şomajul. Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM) ne informează că rata şomajului continuă să scadă. La nivel naţional, aceasta a scăzut cu 0,16% faţă de luna ianuarie a anului curent. Numărul total de şomeri a fost de 600.308 de persoane, scăzând cu 14.668 faţă de cel de la finele lunii anterioare. Cu toate acestea, la nivel teritorial sunt câteva judeţe în care numărul de şomeri a crescut. Nivelul minim al ratei şomajului, în luna februarie, s-a înregistrat în Bucureşti şi a fost de 2,21%.
Şi schimbările din noul Cod al Muncii ar putea amplifica angajările, mai ales prin modificările aduse contractelor de muncă pe o perioadă determinată. De asemenea, noile reglementări favorizează afacerile sezoniere. Codul face mult mai uşoară angajarea pe o perioadă determinată de timp. Acest aspect ar putea avea un efect pozitiv asupra numărului total de locuri de muncă disponibile.
Problema principală a pieţei forţei de muncă de la noi din ţară este faptul că la nivel economic, se produc prea puţine locuri pentru cei cu studii superioare. Majoritatea locurilor de muncă disponibile sunt în sectoarele care nu aduc o valoare adăugată. Astfel, în perioada 18-24 martie, la nivel naţional există 9.100 de locuri de muncă disponibile, dintre care doar 615 sunt pentru persoanele cu studii superioare, conform datelor furnizate de ANOFM.
Cum aminteam mai sus, se caută şi persoane cu studii superioare. Condiţia esenţială este aceea ca tinerii absolvenţi şi nu numai, să ştie măcar o limbă străină. Această condiţie este elementară în cazul multinaţionalelor care, din câte se pare, vor face angajări în această primăvară. Limbile străine care au mare căutare sunt germana, franceza, italiana, spaniola şi olandeza.

În continuare, vom vorbi puţin despre programul ”Prima ta locuinţă Raiffeisen”. Plafonul de garantarea alocat pentru programul Prima Casa 3, lansat de Raiffeisen Bank a fost epuizat. Banca a lansat un nou credit imobiliar promoţional, în euro, cu o dobândă de 5,55% pe an, pentru clienţii care încasează veniturile în cont curent deschis. Oferta standard pentru acest credit este de 5,95% pe an. Perioada de valabilitate a ofertei pentru acest credit este 21 martie – 20 iunie. Banca finanţează până la 85% din imobilul adus în garanţie în cadrul acestui program.

Voi încheia articolul de azi cu încă o veste bună! România ocupă locul 4 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte exporturile care s-au înregistrat anul trecut. Acestea au urcat în 2010 la valoarea de 37,3 miliarde de euro. Şi la capitolul importuri stăm bine! Potrivit datelor furnizate de Eurostat, România ocupă locul 9 în UE în ceea ce priveşte importurile. Anul trecut, valoarea acestora a atins suma de 46,8 miliarde de euro. Conform aceleaşi surse, exporturile în UE au crescut cu 23%, iar importurile au avansat cu 24%. Nu trebuie uitat faptul că anul trecut, România şi-a mărit capacitatea instalată în energie eoliană, plasându-ne pe poziţia 7 în UE, după creşterea de volum. 

Numai veşti bune azi! Sper că aşa să fie toată săptămâna şi că încet, încet totul în ţară să ia o turnură pozitivă!

Spor la muncă în săptămâna care a început!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu