Caută pe acest blog:

29 martie 2011

La zi...

În România există în jur de 41 de bănci şi se pare că numărul acestora va creşte. Din câte se preconizează, Germania doreşte să-şi deschidă o sucursală la noi. Tot astăzi vom vorbi şi despre situaţia posturilor vacante, dar şi de numărul de salariaţi. O altă temă abordată vizează importurile şi exporturi, un subiect foarte dezbătut în ultimele săptămâni. Pentru a afla, pe larg despre ce este vorba, dar şi pentru a descoperi noi informaţii, vă invit să parcurgeţi articolul de mai jos.

Voi începe cu problema importurilor şi a exporturilor. Potrivit unor date furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) exporturile româneşti au crescut anul trecut cu 40%, în timp ce importurile au urcat doar cu 2%.
Pe parcursul anului trecut, ţara noastră a exportat produse agroalimentare în valoare de 2,24 miliarde de euro în ţările din Uniunea Europeană (UE). Cele mai importante exporturi din 2010 au fost cele de porumb, care s-au ridicat le peste 2 milioane de tone - aproximativ 388,3 milioane de euro, urmate de cele de grâu, melisă, ţigări de foi şi trabucuri, seminţe, orz, zahăr din trestie sau sfeclă, dar şi animale vii (ovine, caprine, bovine).
În ceea ce priveşte importurile din afara UE, în 2010 acestea s-au ridicat la 720,6 milioane de euro, comparativ cu 2009 când valoarea totală a atins 731,11 milioane. Anul trecut, statul român a importat 198.914 tone de carne de porc, urmate de zahăr din trestie sau sfeclă, dar şi de multe produse pe care le-a şi exportat precum porumb, grâu sau melisă.

O problemă care frământă populaţia ţării o reprezintă situaţia locurilor de muncă. Anul trecut s-au înregistrat cele mai mici valori, din 2005 şi până în prezent, în ceea ce priveşte numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante. Conform unor date furnizate de către Institutul Naţional de Statistică locurile de muncă vacante au scăzut cu 37%.
Cele mai ridicate valori ale posturilor libere din 2010 s-au înregistrat în administraţie publică – 3.700 de locuri vacante, sănătate şi asistenţă social - 3.300 de locuri vacante. La polul opus întâlnim activităţile din industria extractivă, hoteluri şi restaurante, producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
Potrivit unor date publicate de Ministerul Muncii, numărul de salariaţi cu forme legale era de 4,095 milioane la sfârşitul lunii ianuarie. Numărul de salariaţi este într-o continuă scădere. Anul trecut, în luna ianuarie, erau în jur de 4,33 milioane de salariaţi. Analiştii au concluzionat că în prezent se înregistrează cel mai scăzut număr de angajaţi din ultimii 50 de ani.

Ultima parte a articolului va fi despre bănci, despre creditele oferite de acestea şi despre sucursalele care, probabil, se vor deschide la noi în ţară.
Băncile care activează în România au primit capital din stăinătate în valoare de 496 milioane de euro anul trecut, în creştere cu 74% faţă de 2009. Cea mai mare infuzie de capital a fost primită de către GE Garanti Bank – 196,6 milioane de euro. Pe locul doi, în funcţie de valoare primită, se găseşte Alpha Bank Romania – 71,75 milioane de euro. De asemenea, grupul Volkbank International şi-a majorat capitalul cu 39,2 milioane de euro. Nici Intensa Sanpaolo Romania nu a fost mai prejos, mărindu-şi capitalul cu 29,7 milioane de euro. Celelalte bănci care au beneficiat de o majorare a capitalului au fost OTP Bank Romania, Millennium Bank Romanie, Emporiki Bank etc. 

Grupul financiar maghiar a început să promoveze din nou creditele de consum fără garanţii. Această schimbare vine ca urmare a perspectivelor încurajatoare pe care le oferă economia românească. Astfel, OTP Bank oferă clienţilor doritori credite de nevoi personale în lei. De asemena, banca a eliminate comisionul de analiză a dosarului şi taxa lunară de administrare. La un asemenea credit, dobânda nominal este de 14,05% pe an, fiind mai mică pentru clienţii care au mai lucrat cu banca. 

Voi încheia articolul cu informaţii despre o altă bancă, acum una germană. Se pare că banca germană KfW (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) ar dori să-şi deschidă o sucursală în România. Potrivit unui comunicat de presă emis de către Ministerul Român al Economiei, banca KfW doreşte să investească în infrastructură şi proiecte de energie. 
Grupul KfW reprezintă un grup de bănci specializate în susţinerea financiară a proiectelor economice, sociale şi de protecţia mediului. Trebuie amintiti faptul că 80% din acţiunile băncii aparţin guvernului federal german, iar restul este deţinut de către landurile germane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu