Caută pe acest blog:

17 martie 2011

De prin lume...

Aşa cum ne-am obişnuit, joia este o zi dedicată informaţiilor internaţionale. Printre ştirile foarte mult dezbătute, catastrofa din Japonia ocupă primul loc. Analiştii fac deja speculaţii cu privire la viitorul economic al acestei ţări. Legat de aspectul economic, nici SUA nu stă foarte bine. Statul americat încă îşi revine din criza economică dintre 2007 şi 2009. Informaţii utile ne vin şi din China şi Germania. Care este primul producător de bunuri din lume sau de ce se va scumpi preţul la electricitate, veţi afla în paragrafele care urmează.
  • Potrivit unui studiu realizat de către firma americană de consultanţă economică, IHS Global Insight, China a redevenit cel mai mare producător de bunuri din lume, detronând SUA. China a ocupat ultima oară acest loc în 1850, după care a urmat la putere SUA pentru 110 ani. Anul trecut, producţia mondială de bunuri generate de statul chinez a atins valoare de 19,8%, depăşind SUA cu 0,4%. Acest lucru a fost posibil deoarece China a beneficiat de costuri reduse ale forţei de muncă, creştere economică rapidă şi investiţii masive din partea companiilor străine.
  • În timpul crizei din 2007-2009, în SUA peste 8 milioane de americani şi-au pierdut locul de muncă iar sistemul economic a fost la pământ. Cu toate aceste, SUA a dat semne de progres, rata şomajului începând să scadă. De asemenea, Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii a decis menţinerea unei rate a dobânzii de referinţă la un nivel apropiat de zero şi va continua programul de cumpărare de bonuri de Trezorerie. Obiectivul acestor operaţiuni este acela de a atenua temerile privind posibilele riscuri pe care le ridică inflaţia, de a scădea ratele dobânzilor şi de a încerca să stimuleze gospodăriile pentru un împrumut de consum sau investiţii. 
  • Cu toate acestea, criza imobiliară din SUA atinge cote record. În luna februarie a anului curent, s-a înregistrat cel mai mare declin, numărul construcţiilor scăzând cu peste 22 de procente, conform unui raport întocmit de Departamentul de Comerţ. Autorizaţiile de construire au atins şi ele un minim istoric de 517.000 de unităţi, o scădere de aproximativ 20 de procente. Numărul mare de case nevândute şi piaşa muncii încă şubredă sunt câteva impedimente ale redresării sectorului imobiliar american.
  • Preţul la electricitate a crescut în Europa, ca urmare a închiderii reactoarelor germane. Cele şapte reactoare vor fi închise timp de 3 luni, perioadă în care va fi verificată securitate la centralele nucleare din Germania. Dezastrul din Japonia a relevat posibilele urmări ale unei explozii, iar autorităţile germane au hotărât să treacă la verificarea reactoarelor. Imediat ce acestea au fost închise, costul electricităţii a crescut, deoarece companiile de utilităţi vor cheltui mai multe gaze naturale şi cărbune pentru a compensa lipsa celor şapte centrale nucleare.
  • În urma catastrofei care a lovit Japonia, pagubele economice din regiunile japoneze afectatate de cutremul a depăşit valoarea de 180 miliarde de dolari. Cea mai afectată parte din Japonia este regiunea din nord-est. În restul statului, piederile sunt mai mici deoarece numărul de birouri şi clădiri, de proprietăţi comerciale şi autostrăzi este mai redus. Oricum, acest cutremur va avea grave consecinţe economice! 
Sursa: www.wall-street.ro, www.mediafax.ro, www.financiarul.ro, www.gandul.info

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu