Caută pe acest blog:

30 martie 2011

Balanţa contabilă

În mediul de afaceri este esenţial să cunoşti tot ce ţine de firma pe care o conduci. Declaraţii fiscale, balanţa contabilă sau diverse acte, pot părea în prima faza indescifrabile. În zilele de astăzi, dacă nu ai minimum de cunoştinţe cu greu te poţi descurca în tumultul de informaţii cu care eşti bombardat.
Balanţa contabilă se pare că ridică ceva probleme în citirea sau interpretarea acesteia. În primul rând, trebuie ştiut că aceasta ne oferă o imagine completă a situaţiei financiare a firmei. În al doilea rând, pe baza balanţei contabile se întocmeşte bilanţul contabil semestrial şi anual.
În balanţă vom găsi o serie de conturi, iar în dreptul fiecărui cont sunt diferite sume. Trebuie amintit că această balanţă are patru coloane principale: solduri iniţiale, rulaj curent, total sume şi sold final.
Pentru a putea interpreta o balanţă contabilă trebuie să ţinem cont de câţiva factori care ne interesează. Printre aceştia se numără următoarele:
- Firma şi perioada la care se referă – informaţie ce apare în antetul balanţei.
- Este important ca balanţa să fie completă – într-o balanţă contabilă există mai multe conturi care sunt ordonate numeric, de la conturile din clasa 1 la cele din clasa 7.
- Activitatea firmei – dacă firma are activitate, pe coloana a doua – Rulaj curent, sunt înregistrate nişte sume. Când vorbim de activitate, facem referire la facturi de utilităţi, achiziţii, vânzări, plăţi etc.
- Domeniul de activitate al firmei – o firmă poate avea ca domeniu de activitate comerţul, producţia sau serviciile, sau chiar mai multe domenii. Fiecărui domeniu îi corespunde un cont: comeţ – 707, producţie – 701, servicii – 704. Astfel, ca să ne dăm seama de specificul firmei, trebuie să consultăm clasa de venituri, mai exact conturile care încep cu 7. Trebuie menţionat că pe lângă aceste venituri, o firmă mai poate avea şi alte tipuri de venit.
- Angajaţi – ca să ne dăm seama dacă firma are sau nu angajaţi trebuie să fim atenţi la conturile 641 şi 421. Contul 421 reprezintă valoarea salariilor, iar contul 641 cheltuielile cu salariile personalului.
- Profit sau pierdere – dacă vrem să ştim dacă firma înregistrează profit sau pierdere ne uităm la coloana cu solduri finale. Contul 121 ne dă informaţia de care avem nevoie. Acest cont reprezintă profitul societăţii. Trebuie amintit faptul că dacă soldul contului 121 este creditor, firma are profit. În caz contrar, soldul este debitor.
- TVA – pentru a vedea dacă firma plăteşte sau nu TVA trebuie să mergem la conturile 4423 – TVA de plată, 4424 – TVA de recuperat, 4426 – TVA dedus (achiziţii), 4427 – TVA colectat (vânzări). Ultimele două conturi nu au sold în balanţă; ele se închid transferând rulajul în conturile 4423 şi 4424. Din aceste două conturi, doar unul dintre ele poate avea sold final.
Legat de TVA mai sunt multe de spus. Voi începe prin a vă spune că o firmă, poate opta la înfiinţare, daca doreşte sau nu să plătească TVA. De asemenea, nu trebuie să plăteşti TVA dacă cifra ta de afaceri este sub 35.000 euro. Un alt aspect e că poţi plăti TVA lunar sau trimestrial. TVA trimestrial se plăteşte dacă cifra de afaceri este mai mică decât 100.000 euro şi dacă nu sunt efectuate achiziţii intracomunitare. TVA lunar se plăteşte dacă cifra de afaceri depăşeşte 100.000 euro sau dacă au fost efectuate achiziţii intracomunitare indiferent de cifra de afaceri.
- Bunurile mobile şi imobile ale firmei – pentru a vedea dacă o firmă are asemenea achiziţii trebuie consultată clasa 2 de conturi, dacă au balanţă şi sold final. În clasa 2 pot exista următoarele conturi: 205 – licenţe cumpărate, 212 – clădiri, 213 – echipamente şi maşini sau 214 – mobilier.
- Conturi la bănci şi numerar – pentru a afla aceste informaţii trebuie să consultăm contul 531 – Casa în lei şi 512x – Conturi curente în bănci.
- Credite – acestea pot fi pe termen scurt – contul 519 sau pe termen lung – contul 162. Sumele înscrise reprezintă valoarea creditelor respectivei firme către bănci.
- Aporturile asociaţilor – pentru a vedea dacă firma are un împrumut de la asociaţi, trebuie să verificaţi soldul aferent contului 455. De preferat e ca soldul final al acestui cont să fie creditor, iar suma respectivă reprezintă aportul asociaţilor în firmă.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu