Caută pe acest blog:

24 martie 2011

De prin lume...

Cu toate că e joi şi e o zi dedicată ştirilor externe, unul dintre subiectele abordate astăzi, aduce în discuţie şi România. Un alt subiect al zilei de azi îl reprezintă creşterea lentă a economiei din Polonia. Nu în ultimul rând, dezastrul din Japonia a amplificat incertitudinile economiei mondiale. Pe finalul articolului vă voi informa despre decizia pe care a luat-o compania BASF. Despre ce este vorba, veţi afla mai jos.

Aminteam într-un articol de săptămâna aceasta, că străinii sunt interesaţi să facă investiţii la noi în ţară. Una dintre companiile interesate de afaceri în România, dar şi în Polonia este Chevron. A doua mare companie petrolieră americană este interesată de domeniul gazelor de sist, o sursă de gaze cu potenţial ridicat de dezvoltare. Compania deţine deja, la noi în ţară, un perimetru de exploatare în zona Bârlad, cumpărat anul trecut de la firma Regal Petroleum. Grupul Chevron şi-a propus să-şi majoreze producţia cu 1% în acest an.

Conform Băncii Mondiale, ritmul de creştere a economiei din Polonia a avansat foarte puţin în comparaţie cu 2008. În urmă cu trei ani, Polonia a înregistrat o creştere economică de 5%, creştere care nu a mai fost atinsă de atunci. În 2010, această creştere a fost de 3,8%, oricum cu mult peste cea din 2009 care a fost de doar 1%. Potrivit aceleaşi surse, statul polon riscă să nu revină la creşterea economică anterioară crizei mondiale.

Dezastrele din Japonia au provocat pierderi în toate colţurile lumii, aplificând incertitudinile privind perspectivele economiei mondiale. Creşterea preţului petrolului sau ale alimentelor sunt doar câţiva factori care pot ridica probleme. Aceste efecte negative au început să se resimtă, avansul PIB-ului american încetinind în ultima luna.
Unele probleme cu care se confruntă statul japonez sunt de scurtă durată şi pot fi rezolvate în cel mult câteva săptămâni. În acest sens, analiştii anticipează că Japonia va avea o reţea electrică funcţională în cel mult 2 săptămâni. De asemenea, multe firme au hotărât să îşi reia activitatea în cel mai scurt timp posibil. Totuşi, peisajul economic este incert în Japonia. Catastrofa a dus la o scădere a PIB-ului cu aproximativ 2.750 miliarde de yeni, aproximativ 0,5% din economia ţării.

Proiectul rusesc South Stream presupune construirea unei gazoconducte de 3.600 de kilometrii lungime. Această conductă va aproviziona Europa Occidentală cu gaze ruseşti. Directorul general al BASF – cel mai mare producător de chimicale din lume - Jürgen Hambrecht şi directorul Gazprom – Alexei Miller, au semnat o înţelegere prin care intră în acest proiect rusesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu