Caută pe acest blog:

22 martie 2011

La zi...

Articolul de astăzi aduce în discuţie, printre altele, problema importului de alimente. Cantitatea de produse alimentare importate este foarte mare, iar terenurile necultivate sunt şi ele la fel. De asemenea, am mai pregătit câteva subiecte interesante, pe care vă las să le descoperiţi dacă citiţi articolul de jos.

Voi începe prin a da studenţilor o informaţie utilă. Dacă eşti student, băncile au pregătit o surpriză pentru tine. Acum poţi lua credit din bancă şi să nu plăteşti rata. Totuşi, suma pe care ai scos-o din bancă trebuie să o achiţi la un moment dat, de exemplu atunci când te vei angaja. De asemenea, banca acordă şi o perioadă de graţie. Aceasta poate ajunge şi până la 2 ani. Condiţiile pentru a putea beneficia de acest credit sunt acelea de a fi student sau masterand şi de preferat să ai un venit – bursă sau salar. În caz contrat, există posibilitatea ca o rudă de gradul întâi să ia împrumutul pe numele tău sau să garantezi cu valori imobiliare. 

Fie că eşti student sau nu, mai puţin vine vara şi se apropie concediul, respectiv vacanţa. Conform unui comunicat furnizat de către Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism – ANAT, aproximativ 70% dintre turiştii români au ales vacanţele în străinătate. Dintre aceştia, aproximativ 65% s-au arătat dispuşi să cheltuiască între 350-650 euro pe pachet. Ţările pe care le-au preferat au fost Turcia, Grecia şi Bulgaria. Aceste ţări au fost alese deoarece de pe piaţă lipseau Egiptul şi Tunisia. Anul acesta, agenţiile de turism au vândut cu 15-20% mai multe pachete decât la ediţia din 2010. 

Se pare că românii preferă produsele externe şi aici mă refer şi la vacanţe, dar şi la alimente. Aminteam în articolul de ieri că în România au crescut importuirle şi exporturile. Cele mai multe exporturi sunt cele de maşini, echipamente de maşini, combustibili minerali sau produse manufacturate. Doar în luna ianuarie a anului curent, valoarea bunurilor exportate a atins 3,42 miliarde de euro. Potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României pentru prima data după ceva timp, exporturile au depăşit importurile, generând profit. Profitul ar putea fi şi mai mare dacă România nu ar importa anual mâncare de peste trei miliarde de euro.
Statisticile ne arată că 65% din alimentele de bază de la noi din ţară sunt importate. Produsele alimentare aduse din alte ţări, le depăşesc pe cele ale Ungarieri şi Bulgariei la un loc. Românii au ajuns să importe pe lângă cafea, cacao sau fructe exotice, roşii, lactate, carne de porc sau pasăre, prăjituri şi alte alimente care ar putea fi produse cu uşurinţă şi la noi în ţară.
Cum de s-a ajuns la situaţia actuală nu este foarte greu de presupus. Peste un sfert din terenurile cultivabile din România sunt lăsate în paragină iar cele cultivate fac obiectul unei agriculturi arhaice. 

O salvare a problemelor cu care se confruntă ţara ar putea veni din partea investitorilor străini. România ar putea atrage investiţii de cel puţin 5 miliarde de euro pe sectorul energiei regenerabile. Conform Consiliului Investitorilor Străini (CIS) acest domeniu are un potenţial foarte mare. Pe parcursul zilei de mâine, CIS va prezenta acţiunile pe care le consideră prioritare pentru deblocarea investiţiilor în sfera surselor de energie regenerabilă.

Voi încheia cu o veste bună! De la începutul anului, acţiunile celei mai mari companii româneşti – OMV Petrom, au câştigat 23%. Valoare pe piaţă a urcat şi ea la aproape 5,64 miliarde de euro. Creşterea acţiunilor Petrom a avut la bază mai mulţi factori printre care oferta statului şi creşterea preţului petrolului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu