Caută pe acest blog:

28 februarie 2011

Munca dependentă

Inclusiv şi cea mai simplă activitate desfăşurată între persoanele fizice, care este urmată de plata unei sume de bani pentru munca prestată, are consecinţe importante din perspectiva obligaţiilor stabilite de lege. Există câteva mecanisme de declarare, impozitare şi organizare a activităţii, stabilite de legislaţia fiscală. Aceste mecanisme diferă în funcţie de modul în care a fost realizat venitul. De asemenea, organul fiscal va putea reconsidera raportul ca fiind unul de muncă dependentă, dacă îndeplineşte unul dintre criteriile de identificare a muncii independente, prevăzute de Codul Fiscal, modificat prin ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr.82/2010.

Ordonanţa amintită mai sus se va aplica numai veniturilor care au fost realizate din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit Codului fiscal, şi/sau veniturilor rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor încheiate potrivit Codului civil. Acestea sunt singurele care fac parte din noţiunea de „venituri de natură profesionala, altele decât cele de natură salarială”.

În categoria de venituri profesionale, nu intră veniturile obţinute de:
  1. directorii societăţii comercial pe acţiuni 
  2. directorii societăţii comerciale cu răspundere limitată
  3. preşedintele asociaţiei de proprietari sau alte persoane remunerate în baza contractului de mandat, potrivit  legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
  4. reprezentanţii în adunarea generală a acţionarilor, în consiliul de administraţie, membrii directoratului şi ai consiliului de supraveghere, precum şi ai comisiei de cenzori
  5. reprezentanţii în organisme tripartite
  6. administratorii societăţii comerciale
  7. persoanele care desfăşoară activităţi ca urmare a unei funcţii alese în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial
  8. persoanele fizice autorizate să desfăşoare activităţi independente
  9. persoanele care exercită profesii liberale
  10. membrii asociaţiilor familiale
  11. alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale, dar în temeiul altor contracte decât convenţiile civile sau contractele de cesiune de drepturi de autor

25 februarie 2011

Primul oraş din lume!

Aşa cum suntem obişnuiţi, anual are loc câte un top al primelor 10 oraşe din lume. Anul acesta, au fost înregistrate 140 de oraşe, clasificate în funcţie de scorul obţinut. Acest scor a fost stabilit pe baza unor criterii. Dintre acest criterii amintim: stabilitatea socială şi politică, cultura şi mediul, educaţie şi infrastructura.

Oraşele cu cele mai mari şanse de a înregistra un scor bun sunt cele de dimensiuni mijlocii, care fac parte din ţările dezvoltate şi au o populaţie relativ scăzută.

De doi ani, Vancouver ocupă primul loc, fiind cel mai bun oraş din punct de vedere a condiţiilor de viaţă. Oraşul canadian a înregistrat 98 de puncte din totalul de 100. Londra şi New York-ul se poziţionează pe locurile 53, respectiv 56. Aceste oraşe sunt trase în jos de o rată a violenţei foarte mare. Ultimul oraş din top, este capitala statului Zimbabwe, Harare. 

Aşa se prezintă topul primelor zece oraşe:
1 Vancouver Canada - 98p
2 Melbourne Australia - 97,5p
3 Vienna Austria - 97,4p
4 Toronto Canada - 97,2p
5 Calgary Canada - 96,6p
6 Helsinki Finlanda - 96,2p
7 Sydney Australia - 96,1p
8 Perth Australia - 95,9p
9 Adelaide Australia - 95,9p
10 Auckland Noua Zeelandă - 95,7p

Se pare că America de Nord ocupă primul loc. Din cele zece oraşe prezente din top, trei sunt din Canada. Pe locul doi se află Australia, care este majoritară în top, având patru oraşe fruntaşe. Europa se află pe locul trei, cu două oraşe, unul din Austria şi anume faimoasa Viena şi unul din Finlanda, Helsinki! 

24 februarie 2011

De prin lume...

Un subiect foarte dezbătut peste tot este cel legat de scumpirea petrolului. Nici creşterea preţului la cereale însă, nu e mai prejos. Probabil că aceste probleme, care influenţează întreaga lume, au un impact mult mai mare decât restul. Faptul că Suedia vinde active şi Spania a vândut bonuri de trezorerie a avut un impact mult mai mic. Oricum, orice decizie şi orice problemă care apare, ne priveşte probabil, într-o mică măsură.

Faptul că preţul la petrol a crescut se resimte în mai multe zone ale globului. Pe pieţele asiatice preţul acestuia a urcat cu peste un dolar, depăşind 100 de dolari pe baril. În America de exemplu, preţul petrolului era în creştere cu 3,99 dolari, ajungând la 90,19 dolari pe baril. Această scumpire a stabilit un nou maxim istoric.

Motivul pentru care a urcat preţul este pus pe seama manifestaţiilor violente din Libia şi tensiunilor sociale din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. De ce aceste zone afectează preţul petrolului este simplu: Libia exporta circa 1,1 milioane de barili de petrol pe zi, iar Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sunt cele mai importante regiuni producătoare de petrol la nivel mondial. Aşa se explică de ce preţul a crescut!

Se vor scumpi şi cerealele în întreaga lume! Acest lucru atrage după sine şi scumpirea unor derivaţi ale acestora. Cererea de cereale la nivel global este în creştere cu 20%. Acest aspect a dus la o scăderea a rezervelor de porumb, cea mai mare din 1974 până în prezent. Cu toate acestea, sunt unele ţări în care producţia de cereale s-a mărit cu până la 16%, dar insuficient însă, pentru a acoperi cererea pieţii. Se preconizează ca până la următoarea recoltă, rezervele să scădă cu 13%, la nivel global. Automat preţurile la cereale vor urca. Până anul viitor, preţul porumbului ar putea atinge 8 dolari, fiind în creştere dacă producţia din SUA va fi distrusă de condiţiile meteo nefavorabile. 

Revenind în Europa, informaţii interesante au să ne ofere atât Spania, cât şi Suedia.
Grupul suedez Vattenfall pregăteşte vânzarea unor active în valoare de peste trei miliarde de euro. Al cincilea mare producător de energie electrică din Europa, Vattenfall, urmăreşte îmbunătăţire profitabilităţii şi consolidarea prezenţei în Suedia, Germania şi Olanda. Băncile angajate supraveghează deja, vânzarea unor operaţiuni din Polonia, Finlanda şi Danemarca. Dacă totul merge potrivit planului, Vattenfall ar putea obţine 2,5 miliarde de euro. 

Şi Spania a vândut bonuri de trezorerie în valoare de 2,87 miliarde de euro cu scadenţa la trei luni, respectiv şase luni. Cererea pentru titluri a fost foarte mare, atingând valoarea de 11,8 miliarde de euro. Avalanşa de cereri a urmat imediat după ce guvernul a prezentat un proiect ce urmăreşte consolidarea băncilor de economii.

23 februarie 2011

Declaraţii şi alte informaţii!

Subiectele pe care le vom dezbate astăzi aduc în discuţie două teme. În primul rând, vom vorbi despre cazierul fiscal, care se pare că ridică probleme atunci când vine vorba să înfiinţăm un ONG. Al doilea subiect abordat face referire la declaraţiile care vin depuse în următoarea săptămână.

Cazierul fiscal ridică probleme persoanelor care vor să se asocieze în ideea de a înfiinţa o organizaţie neguvernamentală. La înfiinţarea unei astfel de organizaţii, solicitarea unui cazier fiscal presupune un tratament diferit între persoanele care vor să se asocieze într-un ONG şi celelalte persoane care se asociază în alte forme decât asociaţii sau fundaţii.
În primul caz, certificatul de cazier fiscal trebuie prezentat de fiecare persoana în parte. În al doilea caz, acest certificat este solicitat de entitatea la care se va înregistra forma de asociere. Acest certificat va fi comunicate direct de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
O altă problemă o reprezintă durata de valabilitate prea mică a certificatului de cazier fiscal. Aceasta este doar de 30 de zile.
Având în vedere toate aceste inconveniente, cazierul fiscal va avea o nouă valabilitate în timp. Momentan, această propunere de lege privind modificarea organizării şi funcţionării cazierului fiscal este supusă adoptării Guvernului

Dacă aţi trecut deja de etapa cu cazierul, trebuie să vă amintesc că există unele declaraţii pe care trebuie să le depuneţi. Mai sunt câteva zile până când mai pot fi depuse obligaţiile fiscale. Până în data de 28 februarie, inclusiv, trebuie depuse la Fisc o serie de acte. Dintre acestea amintim următoarele: 
  • Declaraţia anuală privind impozitul pe reprezentanţe. Această declaraţie se completează de persoanele juridice din străinătate care au o reprezentanţă în România. Trebuie să se completeze două declaraţii, una rămâne la contribuabil, iar un alt exemplar se depune la registratura organului fiscal. 
  • Formularul 205: Declaraţia informativă privind impozitul reţinut pe veniturile cu regim de reţinere la sursă, pe beneficiari de venit. Această declaraţie se completează şi se depune de către plătitorii de venit care au obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului pe venit cu regim de reţinere la sursă. Sunt excluse veniturile de natură salarială şi cele asimilate acestora.Dacă există asocieri între persoanele fizice şi persoane juridice române, declaraţia se completează şi se depune de către persoana juridică română desemnată prin contractul de asociere. 
  • Formularul 210: Fişa fiscală privind impozitul pe veniturile din salarii. Fişele fiscale trebuie depuse de către angajatorii sau plătitorii de venituri din salarii sau asimilate salariilor. Aceste fişe trebuie depuse la unitatea fiscală în a cărei rază teritorială aceştia îşi au domiciliul sau sunt luaţi în evidenţă fiscală. 
  • Formularul 400: Declaraţia informativă privind veniturile din economiile obţinute din România de    persoanele fizice rezidente în statele membre ale Uniunii Europene, ţări terţe şi teritorii dependente sau asociate. Acst formular pentru veniturile din dobânzi realizate se aplică din 1 ianuarie 2007. De asemenea, declaraţia trebuie însoţită de borderoul centralizator, semnat şi ştampilat conform legii.

22 februarie 2011

La zi


Pentru astăzi am pregătit numai vești bune. Se pare că, încet dar sigur, România o ia pe drumul cel bun.

Economia românească dă semne de redresare. Datele furnizate de BNR ne arată că incidentele de plată s-au redus cu 21% în ianuarie 2011, față de decembrie 2010. Băncile românești au refuzat plăți cu intrumente de debit de 616 milioane de lei. Motivele pentru care băncile resping plățile sunt două: fie contul firmei plătitoare nu are acoperire în numerar, fie contul companiei este blocat. Faptul că economia a crescut și insolvențele s-au redus de aproape zece ori, sunt semne că produsul intern brut ar putea reintra pe creștere economică.

Așa cum aminteam mai sus numărul firmelor intrate în insolvență a scăzut de zece ori într-un an. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), în luna ianuarie a anului în curs, doar 202 firme au cerut insolvența. Numărul pare infim în comparație cu un an în urmă, când numărul firmelor care au cerut insolvența a fost aproximativ de 20.000. Cele mai multe societăți care au întâmpinat dificultăți financiare au fost cele din domeniul comerțului, dar și cele din industria prelucrătoare și construcții.

Dacă aveți card și plătiți cu el, faceți economii. Anul trecut, tranzacțiile cu cardurile au depășit un miliard de euro. În comparație cu 2009, valoarea tranzacțiilor efectuate anul trecut a crescut cu 23%. Potrivit datelor furnizate de către BNR, în România, existau la sfârșitul anului trecut peste 12,5 milioane de carduri valide. Dintre acestea 10,4 milioane erau carduri de debit. Din câte se pare, populația este dispusă să înlocuiască plata cu numerar cu cea cu cardul. Motivele, pentru care românii sunt dispuși să plătească utilizând cardul, sunt: lipsa comisioanelor, reducerile de care pot beneficia sau punctele de fidelitate pe care le obțin. De asemenea, nici la plata facturilor prin ATM (At The Moment) nu se percep comisioane de către bănci.

Totuși, la retragerea de numerar, băncile percep comision. Acest comision variază între 0,2% și 0,25% de la ATM –ul băncii care a eliberat cardul sau între 0,5% și 0,75% de la ATM-ul altei bănci. Această regula nu se aplică însă studenților.

Dacă ești tânăr și întreprinzător gândește-te ce afacere ai putea să-ți deschizi! Poți beneficia de 10.000 de euro pentru a începe. Înscrierea în program este continuă și se face online pe site-ul Agentiei Nationale de Implementarea a Programelor pentru IMM-uri (ANIPIMM).

Începând de astăzi, întreprinzătorii cu vârsta de până la 35 de ani, pot depune planurile de afaceri în cadrul Programului de sprijinire a debutanților în afaceri. Prin intermediul acestui program, tinerii întreprinzători pot beneficia de finanțare de până la 10.000 de euro. Proiectele trebuie să cuprindă investiții în active corporale și/sau necorporale, pe o perioadă determinată, în scopul realizării unor obiective clare, concrete și reale.

Vor fi finanțate achiziția de terenuri pentru construcții, construirea sau achiziționarea de spații destinate realizării activității pentru care s-a solicitat finanțarea, de mobilier, echipamente tehnice, mașini, utilaje, instalații de lucru și altele. Tinerii pot primi finanțare nerambursabilă pentru brevete, mărci comerciale, licențe și alte drepturi similare, autorizații, materii prime, dar și pentru contabilitate și consultanță. Cheltuielile cu serviciul de consultanță nu pot depăși 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Printre beneficiile de care se pot bucura debutanții în afaceri  se numără scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale pentru cel mult patru salariați, angajați pe o durată nedeterminată, scutirea taxelor pentru operațiuni efectuate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și de oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale. De asemenea, vor primi consiliere și sprijin de la oficiile teritoriale ale  AIPPIMM (Agenţiei Naţionale de Implementarea a Programelor pentru IMM-uri).

Pentru a putea beneficia de aceste fonduri, pe lângă planul de afaceri, solicitantul trebuie să facă dovada deținerii în proprietate a unui teren,  fie a unui contract de concesiune sau de închiriere, pe cel puțin 5 ani de la data finanțării. Activele achiziţionate trebuie să fie noi, iar tinerii întreprinzători trebuie să angajeze minimum două persoane și să reinvestească anual 50% din profit. Sună încurajator, așa că spor la lucru și la cât mai multe idei bune!

Voi încheia tot cu o veste bună, așa cum au fost toate. Fondul Proprietatea (FP) a revenit la 0,6 lei pe Bursă, după ce săptămâna trecută a înregistrat o scădere puternică, ajungând la 0,5775 lei/titlu. Astfel, valoarea Fondului Proprietatea pe Bursă a atins suma de 8,2 miliarde de lei.

Să sperăm că până la finele săptămânii vor fi numai de vești bune!


21 februarie 2011

Astăzi... un ieri pe scurt

Începutul unei noi săptămâni, aduce în discuţie câteva chestiuni, zic eu importante. Poate că pentru unii dintre noi informaţiile nu vor fi tocmai minunate. Totuşi, există o parte bună în toate.

Cu toate că suntem abia la începutul lui 2011, se fac pregătiri pentru proiectele care vor avea loc anul viitor.
Anul 2012 va începe cu verificări ale persoanele cu venituri mari. Normele de aplicare a legislaţiei privind verificarea acestor persoane, vor fi finalizate până la sfârşitul lunii februarie a acestui an. Pentru a putea realiza aceste analize sunt necesare declaraţiile pe venit pentru anul 2011.

Viitorii angajaţi vor beneficia de unele avantaje dacă se vor aproba modificările legislaţiei muncii. Conform unui comunicat de presă publicat de AmCham (Camera de Comerţ Americană în România), modificările legislaţiei muncii trebuie să ţină cont de câteva principii. Printre acestea se numără performanţa, flexibilitatea domeniului, aplicare contractului colectiv de muncă, abrogarea prevederilor referitoare la contractul colectiv de muncă încheiat la nivel naţional, dar şi clarificarea şi simplificarea unor prevederi legale.
Existenţa unei reglementări privind performanţa, oferă angajatorului posibilitatea de a lua o decizie potrivită în cazul unei restructurări. Din contră, păstrarea unor criterii de natură socială pentru selectarea angajaţilor, poate atrage după sine o scădere a performanţelor companiei.
Tot AmCham propune o perioadă de probă care să permită angajatorului să evalueze potenţialul salariatului. De asemenea, salariatul poate decide în cunoştinţă de cauză dacă se potriveşte postului sau nu.
După trei ani, vânzările de maşini au înregistrat, în luna ianuarie a acestui an, o creştere de aproape 25%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), vehiculele comerciale au urcat cu peste 80%, iar piaţa autoturismelor cu 16%.
Guvernul se aşteaptă să încaseze suma de aproximativ 2 miliarde de lei, deoarece la finele lui 2010, a decis ca taxa de poluare să fie majorată, în medie cu 45-50%. Această majorare va fi însă dublă sau triplă, pentru vehiculele poluante. Suma propusă pare enormă în comparaţie cu anii trecuţi. Pentru 2010, suma totală estimată din taxa auto a fost de aproximativ 1,6 miliarde de lei, mai mare decât în 2009 cu 1 miliard de lei.
Oare anul viitor cum vor fi vânzările la maşini?

Ca să închei într-un ton pozitiv, în ultimii doi ani, preţurile la apartamente şi case au scăzut. De la începutul anului 2009 şi până în trimestrul trei al anului trecut, imobiliarele s-au ieftinit, în medie, cu 10%. Cea mai accentuată scădere a preţurilor au înregistrat-o însă casele din mediul urban.
Astfel, preţul la apartamente s-a ieftinit cu aproximativ 9% faţă de începutul lui 2009. De asemenea, casele din mediul urban au suferit o reducere de 12%, iar cele din mediul rural s-au ieftinit cu circa 11%.
Elaborarea metodologiei de calcul a preţurilor de tranziţie a locuinţelor a început în anul 2008. Colectarea informaţiilor de la birourile notariale se face din luna ianuarie a anului 2009 şi se realizează de către INS. Această anchetă măsoară evoluţia proprietăţilor rezidenţiale faţă de anul 2009.

Sursa:www.mediafax.ro, www.zf.ro, www.adevarul.ro, www.wall-street.com

18 februarie 2011

Pentru că se poate!

Criza financiară de anul trecut s-a resimţit în mai toate domeniile economice. Totuşi, pe parcursul anului 2010, au fost câteva companii care au trecut cu bine peste situaţia critică în care se găsea România. Acestea au intrat în topul primelor zece firme de la noi din ţară.

În luna noiebrie a anului trecut, Ziarul Financiar a premiat aceste firme, considerându-le cele mai valoroase. Criteriul după care au fost selectate a fost cifra de afaceri. De asemenea, au fost premiaţi şi oamenii de afaceri care au dat semne de redresare din criza financiară.

Astfel, primele 10 firme din ţară sunt:
Petrom
Fondul Proprietatea
Hidroelectrica
Orange
Vodafone
Romgaz
BRD
BCR
Nuclearelectrica
Romtelecom

Primele 5 firme care au dat semne de redresare economică la finalul lui 2010 sunt:
Nokia România
Cris-Tim
Automobile Dacia
Cez România
Radu Georgescu

Oare la sfârşitul lui 2011 cine se va afla în topul primelor 10 firme din România?

Şi pentru că e vineri… echipa de la C&D Executive Consulting vă doreşte un weekend plăcut!

Sursa articol: www.newzilla.ro

17 februarie 2011

De prin lume...

Televiziunile de la noi din ţară adoptă stategia „copy, paste” de la televiziunile din alte ţări. Poate ar fi o strategie bună de aplicat şi la nivel economic sau politic. Unele state au avut o evoluţie exemplară, iar modul cum îşi gestionează resursele şi problemele sunt demne de urmat.

America, ţara tuturor posibilităţilor se pare că nu o duce foarte bine. Problema cu care încă se confruntă este şomajul. Totuşi, ajutoarele şomerilor vor rămâne aceleaşi, cu toate că statul american va suporta unele schimbări.

Propunerea pe care a făcut-o preşedintele SUA, Barack Obama, Congresului prevede, în mare, scăderea cheltuielilor. Astfel, preşedintele propune pentru exerciţiul bugetar 2011-2012 o reducere a cheltuielilor cu 2% şi un buget mai redus. Planul urmăreşte, o scădere a deficitului de la nivelul actual de 10,9% din PIB, la 7% din Produsul Intern Brut. De asemenea, propunerea de buget făcută de actualul preşedinte al Statelor Unite, menţionează renunţarea la reducerile de impozit pentru familiile înstărite, dar şi la unele excepţii de la impozit de care beneficiază, printre alţii, producătorii de gaze naturale şi petrol. Exerciţiul bugetar de care aminteam mai sus, va începe în luna octombrie a acestui an şi se va încheia în septembrie 2012.

Am rămas tot pe teritoriul Statelor Unite, unde compania Genzyme Corp va fi cumpărată de către Sanofi – Aventis. Prin achiziţionarea Genzyme Corp, grupul farmaceutic francez va câştiga o poziţie puternică pe segmentul medicamentelor pentru boli rare.

În doar nouă luni de zile de la începerea negocierilor, grupul farmaceutic francez, Sanofi – Aventis a încheiat un acord de cumpărare pentru Genzyme Corp, companie americană de biotehnologie. De asemenea, Sanofi – Aventis e dispusă să plătească 74 de dolari pentru fiecare acţiune cumpărata. Suma totală la care se ridică această tranzacţie este de 20,1 miliarde de dolari.

În Marea Britanie, mineritul se pare că nu e tocmai o meserie uitată şi de refuzat. Britanicii scot profituri uriaşe de pe urma ei. Grupul minier anglo-australian BHP Billiton, cea mai mare companie minieră din lume după valoare acţiunilor listate la bursă, a înregistrat în doar şase luni fiscale, încheiate în decembrie 2010, un venit de 14,1 miliarde de dolari. Comparativ cu 8,8 miliarde de dolari cât a câştigat în aceeaşi perioadă în anul 2009, profitul pentru prima jumătate a anului 2010 este considerat record. Bazându-se pe aceste rezultate, compania a decis să majoreze preţul de răscumpărare a acţiunilor, de la 4,8 miliarde de dolari la 10 miliarde de dolari. Se pare că au fost împrejurări foarte bune pentru industria minieră, deoarece profitul net al companiei a urcat cu 72% în intervalul iulie-decembrie 2010.

O altă companie care a încheiat anul fiscal 2010-2011 cu rezultate foarte bune, este şi compania americană Dell. A doua mare producătoare de computere din lume, compania a avut venituri de 61,5 miliarde de dolari, în creştere cu 16%, iar profitul net mai mare cu 84%. Pentru anul fiscal care abia a început compania se arată încrezătoare şi anticipează o creştere între 5-9% a veniturilor. Analiştii pun însă la îndoială această premisă. Abia anul viitor putem vedea cine a avut dreptate şi cine nu!

Până anul viitor, informaţiile de care vom dispune vor putea fi răspândite cu ajutorul Twitter-ului, în mai toate colţuri lumii. Statele Unite vor lansa încă trei conturi în limba chineză, rusă şi hindi, pe lângă cele în arabă şi persană.

Atât pentru astăzi…de prin lume! Pe săptămâna viitoare!

Sursa: www.mediafax.ro, www.zf.ro, www.wall-street.ro

16 februarie 2011

Informaţii despre declaraţii!

Mai sunt doar 9 zile până când se poate depune declaraţia 101 - Declaraţie privind impozitul pe profit, precum şi declaraţia 112 – Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţei nominale a persoanelor asigurate!

Având în vedere că anul trecut s-a eliminat impozitul minim începând cu data de 1 octombrie 2010, acest aspect a dus la apariţia a două perioade (1 ianuarie- 30 septembrie 2010 şi 1 octombrie- 31 decembrie 2010) pentru determinarea impozitului.

Totuşi, depunerea a două declaraţii le revine doar celor care au fost obligaţi să plătească până la 30 septembrie 2010 inclusiv, plata impozitului minim. În cazul acestor firme există diferenţe de plată sau de restituiere a impozitului pe profit. Firmele care au plătit un impozit pe profit de 16%, vor urma aceeaşi procedură ca până acum.

Pentru cea de-a doua perioadă (1 octombrie – 31 decembrie 2010), data până la care se poate depunde declaraţia 101 variază. Astfel, dacă se definitivează închiderea exerciţiului financiar până la data de 25 februarie şi s-a selectat în declaraţia 100 - „Impozit pe profit datorat de persoane juridice române, altele decât cele de la pct. 1”, contribuabilul va putea depune declaraţia anuală pe profit până în data de 25 februarie 2011 inclusiv. În schimb, dacă s-a selectat prin formularul 100, „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” şi s-a plătit o suma egală cu impozitul pe profit calculat, plata finală a impozitului pe profit pe anul fiscal încheiat se va face până la data de 25 aprilie 2011 inclusiv.

Până în data de 10 februarie 2011 au fost depuse 6.327 de declaraţii 112. Dintre acestea, 2.037 de formulare D112 au fost depuse utilizând sistemul electronic. Trebuie amintit faptul că depunerea prin internet a declaraţiei unice va devenii obligatorie. Astfel, până la data de 1 iulie 2011 contribuabuilii vor putea depune formularul fie online, fie direct la ghişeu. După această dată se trece la formatul online. Pentru a putea depune declaraţie prin internet trebuie să existe un certificat digital calificat de semnătură electronică emis de furnizori autorizaţi. Până la ora actuală există 18.000 de certificate digitale calificate.

De asemenea, contribuabilii care au calitatea de angajatori trebuie să depună doar o singură declaraţie. Aceasta cuprinde obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, a impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate.

Sursa: www.ziare.com, www.capital.ro, www.avocatnet.ro , www.anaf.ro

15 februarie 2011

La zi...

Dacă tot vorbeam ieri de inflaţie, astăzi am decis să continui să caut informaţii despre ea. Sunt curioasă să văd care vor fii rezultatele la finalul anului. Până acum am auzit destule variante! Aşa că am dat un search şi am găsit următoarele...

În articolul de ieri aminteam faptul că scăderea inflaţiei este ameninţată de creşterea preţurilor la alimente şi combustibil. Medicamentele, tutunul şi telecomunicaţiile nu se lasă nici ele mai prejos. Totuşi, pâinea, energia termică, îmbrăcămintea şi confecţiile vor avea o pondere mai mică în indicele preţurilor de consum (IPC). Se poate observa, conform unui articol de pe Mediafax, că ponderea produselor alimentare, dar şi a serviciilor a crescut, comparativ cu ponderea produselor nealimentare care au suferit o mică scădere.

Începând de anul acesta, coeficienţii de pondere utilizaţi la calculul IPC sunt obţinuţi pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodărie rezultaţi din ancheta bugetelor de familie realizată în 2009, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Având în vedere scumpirile care au avut loc la începutul anului 2011, inflaţia anuală a scăzut de la 7,96% anul trecut, la 6,99% anul acesta. Se pare că inflaţia joacă un rol important pentru România. Aceasta reprezintă una dintre criteriile fixate în cadrul acordului de finanţare externă, dar şi de aderare la zona euro.

Cam asta e cu inflaţia. Scade, creşte...nimeni nu poate ştii sigur. Oricum datoriile statului român cresc de la o zi la alta.

Potrivit unor informaţii de pe site-ul Ziarului Financiar, datoria publică a României a crescut cu aproximativ un miliard de euro pe lună. Astfel într-un timp foarte scurt, statul are de plătit 46 miliarde de euro!

Pe lângă atâtea scumpiri, reduceri şi calcule, sunt unii care nu au uitat importanţa IMM-urilor. Astfel, astăzi a avut loc cea de-a treia ediţie a Mediafax Talks about SMEs, ce face parte din seria de evenimente business, organizate de către Mediafax, începând cu anul 2006. La conferinţa de anul acesta au fost invitaţi antreprenori, bancheri şi reprezentanţi ai autorităţilor. Aceştia vor analiza strategiile de dezvoltare pentru IMM-uri în 2011, situaţia accesării fondurilor europene de către firmele private, dar şi impactul modificărilor din Codului Fiscal asupra IMM-urilor. Tot în cadrul acestei conferinţe va fi lansat şi Raportul Anual al Sectorului IMM din România – ediţia 2010.

Legat de afaceri, întreprinderi şi investiţii, încă mai este momentul prielnic pentru a achiziţiona terenuri.

Începând cu 2009, preţurile la terenuri au fost într-o continuă scădere. În 2010 scăderea preţurilor s-a mai diminuat, dar totuşi au existat zone unde tranzacţiile s-au încheiat la preţuri de 15% până la 30% mai mici ca în 2009. Pentru anul în curs, preţurile la terenuri nu vor mai scădea foarte mult. În perioada următoare preţurile vor fi mai mici cu 15-20% din valoarea cerută de proprietari.

Dacă tot vorbeam ieri despre milioanele de produse pe care le importăm şi care ne trag în jos inflaţia, astăzi, vom vorbi un pic despre expoturi. Datorită exporturilor realizate, producătorul de componente auto, Compa Sibiu, a realizat anul trecut o cifră de afaceri record – 97milioane de euro. Cifra de afacri este mai mare decât cea de anul trecut, dar şi decât cea din 2008. Deci se poate să ne descurcăm!

Unele bănci au început să vândă carduri de debit fără comisioane pentru studenţi. Studenţii sau masteranzii cu vârtsa între 18 şi 26 de ani, pot aplica pentru aceste carduri. De asemenea, cu ajutorul acestori carduri posesorii îşi pot deschide conturi de economii fără taxă de deschidere sau de administrare. Dobânda e de până la 5,5% pe an la lei, în funcţie de suma economisită. Cu ajutorul acestor carduri studentul poate pleca şi în vacantă.

Ca să închei cu o veste bună vă pot informa că o există posibilitatea să cheltuiţi mai puţini bani pentru un concediu. Mai nou băncile au făcut parteneriate cu agenţiile de turism şi hoteluri partenere. Astfel, vă puteţi cumpăra vacanţa visată cu 25% mai ieftin dacă plătiţi cu cadrul de credit sau de debit. Tot ce trebuie să faceţi este să intraţi pe site-urile băncilor, să analizaţi oferta şi gata! Vacanţa poate începe!

Pe mâine!

Sursa: www.zf.ro , www.mediafax.ro

14 februarie 2011

Astăzi... un ieri pe scurt!

Accesând azi de dimineaţă câteva pagini pentru a citi ultimele ştiri ale săptămânii care s-a încheiat, atenţia mi-a fost atrasă de câteva subiecte.

Până acum câţiva ani, rar găseai produse „de afară”. Astăzi, şi legumele sunt importate. Marele pericol pentru redresarea economiei de la noi din ţară, îl reprezintă importul de inflaţie. De asemenea, scăderea inflaţiei până la 3% este ameninţată de creşterea preţurilor la combustibil şi la alimente. Aceasta este opinia economistului-şef al BancPost, Dan Bucşa. Legat de inflaţia din România, FMI a declarat săptămâna trecută că, aceasta a atins nivelul maxim. De acum încolo, majoritatea analiştilor se declară optimişti şi prevăd o scădere a acesteia până la finalul acestui an.

Referitor la sistemul bancar din România lucrurile nu sunt prea roz nici aici. Anul trecut, băncile din România au închis 255 de sucursale şi sistemul bancar a ieşit în pierdere la finele anul cu 304 milioane de lei. Astfel, de la 6.425 de unităţi existente în anul 2009, s-a ajuns la 6.170 de unităţi. Dintre aceste bănci, 20 de instituţii au înregistrat profit, iar 22 de instituţii de credit au avut rezultate negative. Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu consideră că băncile nu pot avea profit de pe urma creditării populaţiei, iar treba cu IMM-urile e destul de complicată.

Ţigările... se pare că pe lângă faptul că ne ameninţă sănătatea, mai aduc şi pierderi foarte mari pentru România. Contrabanda cu ţigări aduce pierderi uriaşe statului. Acesta pierde anual între 500 milioane de euro şi un miliard de euro. Ţigările de contrabandă descoperite de autorităţi reprezintă doar 4% din totalul celor aduse ilegal la noi în ţară.

Ca să închei cu o veste bună... vom avea un nou Cod Fiscal. Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire a Colegiului Fiscal, care va colabora cu Ministerul de Finanţe la rescrierea unui nou Cod. Actualul Cod a intrat în vigoare în anul 2004 şi de atunci a suferit foarte multe modificări. Noul Cod Fiscal va conţine toate modificările legislative din ultimii şapte ani. De asemenea, acest Cod va fi mai uşor de citit şi de interpretat.

Să sperăm că produsele din afară nu ne vor acapara cu totul, deoarece şi noi avem idei şi produse. Să sperăm că băncile care au mai rămas să se redreseze. Să sperăm că inflaţia din România va atinge valori normale pentru a ne putea reveni din şocul pe care l-am avut, de când cu această criză. Nu în ultimul rând, să sperăm că autorităţile vor descoperi din timp contrabandişti şi poate aşa există şansa ca statul să evite pierderile uriaşe și că până la urmă, o să fie bine... într-un fel sau altul!

C&D Executive Consulting vă doreşte o săptămână cât mai plăcută!

Surse: www.adevarul.ro, www.ziare.com, www.capital.ro, stirileprotv.ro,www.bloombiz.ro, www.mediafax.ro

7 februarie 2011

O afacere veche de 1433 de ani!

Cu toate că trăim în secolul XXI, cu toate că avem la dispoziţie ultimele noutăţi privind tehnologia, cu toate că putem lucra cu cei mai buni specialişti în domeniu, sunt unele afaceri care, pur şi simplu… mor. Şi atunci ne întrebăm, ei, cei de acum 1000 şi ceva de ani, cum au putut?

Fără tehnologia de ultimă ora, fără căi de comunicare ultra –performante, cea mai veche afacere din lume a început în anul 578d.Hr în Osaka, Japonia. Firma se numeşte Kongo Gumi şi este o companie de construcţii, care funcţionează de mai bine de 1.400 de ani.

Familia Kongo, cea care deţine afacerea Kongo Gumi, a construit timp de 40 de generaţii, temple budiste, castele şi clădiri. Firma avea un număr de 100 de angajaţi şi venituri de 70 de milioane de dolari. În urmă cu 5 ani, compania a fost preluată de grupul Takamatsu, fiind, în prezent, subsidiară acesteia.

În Europa, cea mai veche afacere a început în anul 803 d.Hr., în Austria. Este vorba de un restaurant din Salzburg - Stiftskeller St. Peter, înfiinţat de călugării benedictini. Restaurantul are chiar şi o legendă care spune că în acel loc, Faust s-a întâlnit cu Mephistopheles.


Sursa: www.capital.ro, www.frommers.com

2 februarie 2011

Pentru noi calitatea serviciilor contează!

Încearcă şi tu!

Orice firmă nou apărută sau existentă deja pe piaţă, are nevoie de servicii de contabilitate şi consultanţă, de servicii de management financiar şi administrare de personal. C&D Executive Consulting este o companie care oferă consultanţă şi nu numai.

Cine este C&D Executive Consulting?
Apărută în urmă cu 7 ani în Timişoara, C&D Executive Consulting acordă servicii de consultanţă firmelor care îi solicită acest lucru. De asemenea, personalul firmei, este unul calificat, pregătit să vină cu soluţii de ultimă oră.

Dacă doriţi să vă începeţi propria afacere, C&D Executive Consulting vă oferă consultanţa şi sprijinul necesar de care aveţi nevoie, pentru a face acest pas. Ideile inovatoare, serviciile de calitate şi creşterea performaţelor clientului, sunt doar câteva aspecte pe care firma pune accentul.

Ştiai că...!
De când şi-a început activitatea, compania şi-a creat un portofoliu de clienţi impresionant. La realizarea acestui portofoliu acurateţea serviciilor şi promptitudinea de care personalul a dat dovadă, au fost esenţiale.