Caută pe acest blog:

24 februarie 2011

De prin lume...

Un subiect foarte dezbătut peste tot este cel legat de scumpirea petrolului. Nici creşterea preţului la cereale însă, nu e mai prejos. Probabil că aceste probleme, care influenţează întreaga lume, au un impact mult mai mare decât restul. Faptul că Suedia vinde active şi Spania a vândut bonuri de trezorerie a avut un impact mult mai mic. Oricum, orice decizie şi orice problemă care apare, ne priveşte probabil, într-o mică măsură.

Faptul că preţul la petrol a crescut se resimte în mai multe zone ale globului. Pe pieţele asiatice preţul acestuia a urcat cu peste un dolar, depăşind 100 de dolari pe baril. În America de exemplu, preţul petrolului era în creştere cu 3,99 dolari, ajungând la 90,19 dolari pe baril. Această scumpire a stabilit un nou maxim istoric.

Motivul pentru care a urcat preţul este pus pe seama manifestaţiilor violente din Libia şi tensiunilor sociale din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. De ce aceste zone afectează preţul petrolului este simplu: Libia exporta circa 1,1 milioane de barili de petrol pe zi, iar Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sunt cele mai importante regiuni producătoare de petrol la nivel mondial. Aşa se explică de ce preţul a crescut!

Se vor scumpi şi cerealele în întreaga lume! Acest lucru atrage după sine şi scumpirea unor derivaţi ale acestora. Cererea de cereale la nivel global este în creştere cu 20%. Acest aspect a dus la o scăderea a rezervelor de porumb, cea mai mare din 1974 până în prezent. Cu toate acestea, sunt unele ţări în care producţia de cereale s-a mărit cu până la 16%, dar insuficient însă, pentru a acoperi cererea pieţii. Se preconizează ca până la următoarea recoltă, rezervele să scădă cu 13%, la nivel global. Automat preţurile la cereale vor urca. Până anul viitor, preţul porumbului ar putea atinge 8 dolari, fiind în creştere dacă producţia din SUA va fi distrusă de condiţiile meteo nefavorabile. 

Revenind în Europa, informaţii interesante au să ne ofere atât Spania, cât şi Suedia.
Grupul suedez Vattenfall pregăteşte vânzarea unor active în valoare de peste trei miliarde de euro. Al cincilea mare producător de energie electrică din Europa, Vattenfall, urmăreşte îmbunătăţire profitabilităţii şi consolidarea prezenţei în Suedia, Germania şi Olanda. Băncile angajate supraveghează deja, vânzarea unor operaţiuni din Polonia, Finlanda şi Danemarca. Dacă totul merge potrivit planului, Vattenfall ar putea obţine 2,5 miliarde de euro. 

Şi Spania a vândut bonuri de trezorerie în valoare de 2,87 miliarde de euro cu scadenţa la trei luni, respectiv şase luni. Cererea pentru titluri a fost foarte mare, atingând valoarea de 11,8 miliarde de euro. Avalanşa de cereri a urmat imediat după ce guvernul a prezentat un proiect ce urmăreşte consolidarea băncilor de economii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu