Dacă tot vorbeam ieri de inflaţie, astăzi am decis să continui să caut informaţii despre ea. Sunt curioasă să văd care vor fii rezultatele la finalul anului. Până acum am auzit destule variante! Aşa că am dat un search şi am găsit următoarele...
În articolul de ieri aminteam faptul că scăderea inflaţiei este ameninţată de creşterea preţurilor la alimente şi combustibil. Medicamentele, tutunul şi telecomunicaţiile nu se lasă nici ele mai prejos. Totuşi, pâinea, energia termică, îmbrăcămintea şi confecţiile vor avea o pondere mai mică în indicele preţurilor de consum (IPC). Se poate observa, conform unui articol de pe Mediafax, că ponderea produselor alimentare, dar şi a serviciilor a crescut, comparativ cu ponderea produselor nealimentare care au suferit o mică scădere.
Începând de anul acesta, coeficienţii de pondere utilizaţi la calculul IPC sunt obţinuţi pe baza cheltuielilor medii lunare pe gospodărie rezultaţi din ancheta bugetelor de familie realizată în 2009, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Având în vedere scumpirile care au avut loc la începutul anului 2011, inflaţia anuală a scăzut de la 7,96% anul trecut, la 6,99% anul acesta. Se pare că inflaţia joacă un rol important pentru România. Aceasta reprezintă una dintre criteriile fixate în cadrul acordului de finanţare externă, dar şi de aderare la zona euro.
Cam asta e cu inflaţia. Scade, creşte...nimeni nu poate ştii sigur. Oricum datoriile statului român cresc de la o zi la alta.
Potrivit unor informaţii de pe site-ul Ziarului Financiar, datoria publică a României a crescut cu aproximativ un miliard de euro pe lună. Astfel într-un timp foarte scurt, statul are de plătit 46 miliarde de euro!
Pe lângă atâtea scumpiri, reduceri şi calcule, sunt unii care nu au uitat importanţa IMM-urilor. Astfel, astăzi a avut loc cea de-a treia ediţie a Mediafax Talks about SMEs, ce face parte din seria de evenimente business, organizate de către Mediafax, începând cu anul 2006. La conferinţa de anul acesta au fost invitaţi antreprenori, bancheri şi reprezentanţi ai autorităţilor. Aceştia vor analiza strategiile de dezvoltare pentru IMM-uri în 2011, situaţia accesării fondurilor europene de către firmele private, dar şi impactul modificărilor din Codului Fiscal asupra IMM-urilor. Tot în cadrul acestei conferinţe va fi lansat şi Raportul Anual al Sectorului IMM din România – ediţia 2010.
Legat de afaceri, întreprinderi şi investiţii, încă mai este momentul prielnic pentru a achiziţiona terenuri.
Începând cu 2009, preţurile la terenuri au fost într-o continuă scădere. În 2010 scăderea preţurilor s-a mai diminuat, dar totuşi au existat zone unde tranzacţiile s-au încheiat la preţuri de 15% până la 30% mai mici ca în 2009. Pentru anul în curs, preţurile la terenuri nu vor mai scădea foarte mult. În perioada următoare preţurile vor fi mai mici cu 15-20% din valoarea cerută de proprietari.
Dacă tot vorbeam ieri despre milioanele de produse pe care le importăm şi care ne trag în jos inflaţia, astăzi, vom vorbi un pic despre expoturi. Datorită exporturilor realizate, producătorul de componente auto, Compa Sibiu, a realizat anul trecut o cifră de afaceri record – 97milioane de euro. Cifra de afacri este mai mare decât cea de anul trecut, dar şi decât cea din 2008. Deci se poate să ne descurcăm!
Unele bănci au început să vândă carduri de debit fără comisioane pentru studenţi. Studenţii sau masteranzii cu vârtsa între 18 şi 26 de ani, pot aplica pentru aceste carduri. De asemenea, cu ajutorul acestori carduri posesorii îşi pot deschide conturi de economii fără taxă de deschidere sau de administrare. Dobânda e de până la 5,5% pe an la lei, în funcţie de suma economisită. Cu ajutorul acestor carduri studentul poate pleca şi în vacantă.
Ca să închei cu o veste bună vă pot informa că o există posibilitatea să cheltuiţi mai puţini bani pentru un concediu. Mai nou băncile au făcut parteneriate cu agenţiile de turism şi hoteluri partenere. Astfel, vă puteţi cumpăra vacanţa visată cu 25% mai ieftin dacă plătiţi cu cadrul de credit sau de debit. Tot ce trebuie să faceţi este să intraţi pe site-urile băncilor, să analizaţi oferta şi gata! Vacanţa poate începe!
Pe mâine!
Sursa: www.zf.ro , www.mediafax.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu