Caută pe acest blog:

19 octombrie 2011

Firmele mari sunt obligate să angajeze persoane cu handicap

Pentru că ne dorim o ţară şi o societate mai bună bazată pe egalitate şi dreptate, am ales astăzi o discutţie privitoare la persoanele cu handicap şi posibilităţile acestora de angajare. Cunoaştem prea bine cazurile de discriminare şi marginalizare a acestor persoane nu doar în ceea ce priveşte domeniul forţei de muncă. Din fericire, au fost luate cât de cât o serie de măsuri pentru protejarea lor şi, de aceea, vom vorbi astăzi despre o lege elaborată în avantajul persoanelor cu handicap.

Vom discuta, aşadar, despre implicţiile Legii nr.448/2006 modificată şi completată ultima dată prin Ordonanţa de Guvern nr.84 din 2010. Această lege, privitoare la protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prevede ca persoanele juridice publice sau private, autorităţile sau instituţiile publice, care au peste 50 de angajaţi, sunt obligate să angajeze persoane cu handicap în procent de 4% din totalul salariaţilor.

Cei care nu doresc sau nu au posibilitatea de a pune în aplicare aceste prevederi ale legii, au la dispoziţie două variante prin care să se încadreze în limitele legale, şi anume prin:
  • plata lunară către stat a unei sume reprezentând 50% din venitul minim pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au fost angajate persoane cu handicap. Aceasta taxă va fi declarată lunar până în data de 25 a fiecărei luni prin formularul 100
  • achiziţionarea de produse sau servicii realizate de către persoane cu handicap angajate în unităţi protejate autorizate. Valoarea achiziţiilor de acest fel trebuie să fie echivalentă cu suma datorată statului. În cazul în care achiziţiile sunt echivalente cu suma datorată la stat, nu este obligatorie niciun fel de declaraţie decat în cazul în care valoarea achiziţiilor este mai mică decât suma datorată

Pentru mai multe informaţii privind accesul persoanelor cu handicap pe piaţa forţei de muncă şi detalii legate de obligaţiile angajatorilor puteţi obţine urmărind link-ul Legea nr.448/2006, capitolul 5 “Orientare, formare profesională, ocupare şi angajare în muncă”.

 

 

Sursa: www.fcc.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu