Caută pe acest blog:

23 martie 2011

Declaraţii pentru PFA

Aşa cum aminteam săptămâna trecută, astăzi vom vedea ce declaraţii trebuie depuse de către o persoană PFA. Acum că ştim deja de ce avem nevoie pentru a deveni persoană fizică autorizată, ne mai rămâne să aflăm ce ne aşteaptă după. 

Declaraţiile care trebuie depuse de PFA-uri în perioada martie – decembrie sunt următoarele:

·         Declaraţia 200 privind veniturile realizate din România
Acest formular se foloseşte la declararea venitului net sau a câştigului net anual din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor sau a activităţilor agricole, transferul titlurilor de valoare, operaţiuni de vânzare - cumpărare de valută la termen, pe bază de contract. Declaraţia se depunde în două formulare, dintre care unul rămâne la contribuabil. Acest formular se depune direct la registratura organlui fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată.

·         Declaraţia 220 privind venitul estimat
Declaraţia se completează de către persoanele fizice care realizează venituri în bani sau natură. aceste venituri le revin din desfăşurarea de activităţi independente, cedarea folosirii buunurilor, activităţi agricole. Acest formular se completează de mână în două exemplare, dintre care unul rămâne la contribuabil. Declaraţia se depune la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată.
Această declaraţie nu se depun de contribuabilii care realizează venituri din arendare. Cei care obţin venituri din mai multe surse trebuie să depună câte o declaraţie pentru fiecare sursă. 

·         Declaraţia pentru şomaj a persoanelor fizice care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale
Modelul declaraţiei privind asigurările pentru şomaj a persoanelor fizice care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale a fost aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Aceste persoane datorează o contribuţie individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj. 

·         Declaraţia pentru pensii
Angajatorii, care pot fi persoane fizice sau juridice, participă în condiţiile legi la sistemul public de pensii şi alte dreptui de asigurări sociale. Sumele care vin depuse lunar se vor vira în contul de venituri ale bugetului asigurărilor sociale de stat. Această sumă reprezintă contribuţia de asigurări sociale datorate de persoanele asigurate. Pe ordinul de plată se va menţiona pe lângă CNP şi ce reprezintă suma virată.

Acestea sunt declaraţiile care trebuie depuse de către o persoană PFA. Din fericire sunt doar patru, ceea ce nu reprezintă o mare bătaie de cap!

2 comentarii:

  1. daca am si statut de angajat, mai trebuie depuse chiar toate aceste declaratii?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. In cazul in care sunteti angajat, la o alta firma, aceasta societate depune pentru dumneavoastra aceste documente - in prezent declaratia 112. Dumneavoastra, ca PFA, depuneti doar declaratia 220.
    Daca sunteti angajat la propriul PFA, depuneti toate declaratiile amintite mai sus.

    Speram ca v-am fost de ajutor!
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere