Caută pe acest blog:

17 mai 2011

Modificări în Codul Muncii 2011- Repausul Săptămânal

      Pentru a fi cât mai eficienţi în ceea ce facem, este normal să aspirăm la minimum de repaus după o perioadă istovitoare de muncă. Astfel, modificările din noul Cod al Muncii, vizează şi acest aspect, al repausului săptămânal. În continuare vom afla în ce condiţii se acordă acesta.

      Dreptul la repausul săptămânal este reglementat în dispoziţiile art. 132-133 din Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit art. 132 alin. (1) din Codul muncii  repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica. Însă, alin. (2) din acelaşi articol prevede că în cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncaă aplicabil sau prin regulamentul intern.

       Mai mult decât atât, în conformitate cu prevederile art. 132 alin. (3) din Codul muncii, pentru că salariatul îşi desfăşoară activitatea sâmbăta şi duminica, are dreptul la un spor la salariu stabilit în contractul colectiv de muncă sau, după caz, în contractul individual de muncă. Prin urmare, sporul la salariu pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal este stabilit în CCM sau CIM, după caz. Veţi avea în vedere în această situaţie şi de prevederile CCM aplicabil încheiat la nivel superior, a.î. să nu acordaţi un spor pentru repausul săptămânal inferior celui prevăzut.

       Prin urmare, daca salariatul nu beneficiază de repausul săptămânal în zilele obişnuite de repaus săptămânal de sâmbătă şi duminică, are dreptul la un spor la salariu, alături de alte două zile consecutive de repaus fixate în alte zile consecutive decât din cadrul respectivei săptămâni.Pentru munca prestată pe durata repausului săptămânal salariatul va primi salariul corespunzator pentru zilele în care prestează activitatea plus sporul corespunzător astfel cum a fost stabilit în condiţiile art. 132 alin. (3) din Codul muncii în CCM sau CIM.

       În ceea ce priveşte autorizarea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), potrivit dispoziţiilor art. (4) din Codul muncii, în situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor. În acest caz, salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2). Art. 120 alin.(2) precizează că sporul nu poate fi mai mic de 75 % din salariul de bază.

      Prin urmare, doar cu totul exceptional angajatorul poate acorda zilele de repaus saptamanal in mod cumulat in conditiile anterior precizate, in aceasta situatie numai cu autorizarea ITM.

      Modalitatea de calcul a repausului săptămânal
      Astfel cum prevede art. 132 alin. (2) din Codul muncii , dacă repausul săptămânal se acordă în alte zile din săptămâna decât sâmbăta şi duminica, angajatorul are obligaţia să acorde salariaţilor un spor la salariul de bază, al cărui cuantum va fi negociat în mod colectiv sau individual.

      Legea nu prevede modalitatea de calcul a sporului în sensul dacă se acordă la numărul de zile de repaus săptămânal sau la numărul de ore lucrate în zilele de repaus săptămânal. În consecinţă, sporul pentru repausul săptămânal stabilit de art.132 alin. (2) din Codul muncii se acordă în condiţiile stabilite în contractul individual sau colectiv de muncă. Menţionăm că, chiar dacă în anumite condiţii, repausul săptămânal se poate acorda şi în alte zile decât sâmbăta şi duminica, acordarea sa este întotdeauna obligatorie şi se cumulează cu sporul prevăzut la art. 132 alin. (2) din Codul muncii .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu