Caută pe acest blog:

30 mai 2012

Înregistrarea fiscală din oficiu

Potrivit Codului de Procedură Fiscală, toate entităţile au obligaţia de a se înregistra fiscal prin depunerea unei declaraţii de înregistrare fiscală. Întrucât nu toţi contribuabilii îndeplinesc această prevedere, ANAF a luat iniţiativa unei proceduri de înregistrare fiscală din oficiu, intrată în vigoare la data de 26 mai.

Astfel, potrivit Ordinul ANAF nr. 714/2012, publicat în Monitorul Oficial nr. 350, din 23 mai 2012, procedura de înregistrare fiscală din oficiu se va aplica persoanelor fizice, persoanelor juridice, entităţilor fără personalitate juridică, care au obligaţia depunerii declaraţiei de înregistrare fiscală, precum şi sediilor secundare care au obligaţia înregistrării ca plătitori de impozit pe venituri din salarii.

Înregistrarea fiscală din oficiu se realizează de către organele fiscale competente pe baza constatărilor proprii sau la cererea altei autorităţi care administrează creanţe fiscale. De asemenea, solicitările organelor competente de aplicare a procedurii de înregistrare fiscală din oficiu trebuie să fie justificate prin documente concludente.

Cei care nu depun declaraţia de înregistrare fiscală vor primi o înştiinţare din partea ANAF prin care se comunică înregistrarea din oficiu, după care, în termen de două zile se întocmesc şi trimit certificatele de înregistrare fiscală.

În egală măsură, ANAF antenţionează că nedepunerea la timp a declaraţiilor de înregistrare fiscală atrage după sine nu doar înregistrarea din oficiu, dar şi sancţiuni considerabile.

24 mai 2012

Cele mai bune domenii de muncă pentru femei


Ştim cu toţii cât de controversate sunt discuţiile pe tema femeilor în câmpul muncii şi a abilităţilor acestora de a face munca la fel de bine ca şi un bărbat. Potrivit unui studiu al Biroului de Statistică a Muncii din SUA, pe anul 2012, au fost clasificate o serie de domenii de muncă cele mai portivite femeilor.

Una dintre industriile în care femeile excelează este sănătatea. Se preconizează o creştere a forţei de muncă feminine în domeniul sănătăţii cu circa 10,9% până în anul 2014, faţă de 9,1% în ceea ce îi priveşte pe bărbaţi.

Capacitatea de ascultare şi întelegere a femeilor face ca şi domeniul resurselor umane să fie dominat de acestea, faţă de preocupările bărbaţilor care nu sunt tocmai compatibile cu acest domeniu de activitate.

În ceea ce priveşte sistemul educaţiei, cei mai buni profesori, tutori sau administratori sunt tot femeile, cu atât mai mult cu cât, potrivir studiului, acest domeniu a fost dintotdeauna dedicat femeilor.

Compasiunea şi înclinarea spre a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie constituie, de asemenea, calităţi specifice femeilor, motiv pentru care forţa de muncă feminină domină şi în domeniul asistenţei sociale cu un procent de 73,8% angajate.

Femeile se dovedesc a fi adevărate talente şi în industria farmaceutică, dominată la un moment de bărbaţi. Un număr tot mai mare de reprezentante ale sexului feminin sunt atrase de acest domeniu de activitate.

Alte domenii în care forţa de muncă feminin să este la mare căutare sunt publicitatea şi relaţiile cu publicul unde acestea dau dovadă de creativitate şi pricepere în relaţionarea cu oamenii, domeniul asigurărilor din aceleaşi considerente, şi nu în ultimul rând avocatura, domeniu în care până nu demult barbaţii deţineau conducerea.

Iată deci, că femeile au făcut progrese însemnate în diverse domenii de activitate dovedind încă o dată capacitatea de a munci cot la cot cu adversarii de sex masculin.

Sursa: www.money.ro

23 mai 2012

Cum poţi proteja datele companiei tale?


Atunci când deţinem o afacere, fie ea mai mică sau mai bine dezvoltată, trebuie să ne gândim la siguranţa datelor companiei. Odată cu era tehnologiei, vechile metode de păstrare a datelor companiilor au fost înlocuite cu arhive electronice şi baze de date mult mai simplu de administrat şi organizat.

Cu toate acestea, exista o serie de riscuri atunci când alegem infrastructura IT, motiv pentru care este necesar să adoptăm măsuri pentru protejarea datelor companiei, de la simple e-mailuri şi până la date contabile de mare importanţă.

Potrivit experţilor în domeniu informatic, HostWay România, majoritatea companiilor utilizează mijloace IT de stocare a informaţiilor şi datelor, iar multe dintre ele s-au confruntat cu pierderea datelor din pricina defectării hard-disk-urilor. Iată, deci, câteva sfaturi pentru a vă proteja cât mai bine bazele de date:
  • Stocarea datelor companiei într-un datacenter autorizat. Acestea beneficiază de sisteme avansate prin care pot proteja datele fără ca nicio persoană neautorizată să le acceseze
  • Alegerea unui echipament harware  profesionist. Există servere brand name profesionale care au capacitatea de a rula non-stop, spre deosebire de calculatoarele obişnuite. În acest fel, nu veti risca să pierdeţi datele companiei dumneavoastră
  • Administrarea server-ului de către profesionişti. Fără a fi nevoie de un agajat expres pentru acest lucru, companiile specializate care acordă servere, se pot ocupa şi de administrarea acestora

Companii precum, HostWay România şi multe altele pun la dispoziţie oferte de închiriere servere cu administrare inclusă.

Sursa: www.avocatnet.ro www.hostway.o

22 mai 2012

Şcoala de vară HR Club Next Generation


Deşi majoritatea dintre noi aşteaptă cu nerăbdare vara pentru a se bucura de concediu, unii preferă să petreacă sezonul estival studiind. De aceea, astăzi vom vorbi despre Şcoala de vară HR Club Next Generation, un proiect dedicat tinerilor care vor să îşi construiască o carieră în domeniul resurselor umane. În acest an are loc cea de-a VI-a ediţie a şcolii de vară HR Club.

Acest proiect este organizat de HR Club, asociaţia profesioniştilor de resurse umane din România, iar printre sponsori se numără şi Maastricht School of Management România. Oricine consideră că are experienţă şi potenţial în domeniul resurselor umane, se poate înscrie la acest proiect, însă doar 20 de tineri vor fi, în final, selectaţi pentru a participa la şcoala de vară.

Astfel, timp de două săptămâni, participanţii vor lua parte la seminarii, training-uri, vizite de companie şi sesiuni de lucru în echipă pentru a vedea ce înseamnă adevărata muncă în domeniul resurselor umane.

Înscrierile la şcoala de vară HR Club 2012, se fac gratuit până la data de 25 mai, pe baza CV-ului şi a unui eseu de o pagină intitulat "Modul în care sunt gestionate resursele umane influenţează în mod direct productivitatea angajaţilor şi, implicit, productivitatea întregii organizaţii. Argumentati sau contraargumentaţi”.

Pentru informaţii suplimentare şi date de contact accesaţi Şcoala de vară HRClub Next Generation.


Sursa: www.hr-club.ro

18 mai 2012

Programele MBA 2012


Cu toţii ne dorim o carieră de succes răsplătită pe măsură, însa un astfel de obiectiv implică numeroase sacrificii. Iată de ce, astăzi, vom vorbi despre programele de tip MBA şi importanţa acestora pentru carieră.

Programele de tip MBA, mai exact, Master of Business Administration se adresează, în special, absolvenţilor de studii economice care doresc să îşi construiasca o carieră în domeniu. Aceste programe urmăresc formarea deprinderilor practice şi a cunoştinţelor teoretice necesare în ceea ce priveşte administrarea reuşită a unei afaceri. La finalul programelor MBA, absolvenţii primesc diplome în business management, care valorează enorm în acest moment pe piaţa muncii, întrucât companiile caută persoane bine pregătite. Se poate opta şi pentru programe MBA în domeniile financiar-bancar, producţie, consultanţa şi servicii profesionale, marketing şi retail, IT şi telecomunicaţii, media şi advertising etc.

Programele MBA înglobează cele mai bune metode de formare a unor manageri de succes, motiv pentru care un număr tot mai mare de absolvenţi din România optează pentru programele de tip MBA. În ciuda costurilor destul de ridicate pe care le implică un astfel de program, persoanele cu diplome MBA sunt foarte bine văzute pe piaţa muncii datorită:
  • dezvoltării personale şi a experienţei educaţionale
  • calităţii corpului profesoral
  • calităţii studenţilor
  • diversităţii studenţilor
  • calităţii procesului educaţional
În topul MBA România realizat în acest an de către Ziarul Financiar, primele locuri sunt ocupate de programul MBA Româno – Canadian, EMBA Tiffin University din SUA, EMBA Wu Executive Academy din Viena şi EMBA Central European University Business School.

În acest sens, ASEBUSS Bucureşti în colaborare cu programul MBA din Canada, cel mai bine cotat program MBA din 2012, vă invită să urmaţi programul Executive MBA. Următoarele sesiuni de înscriere pentru Executive MBA au ca dată limita fie 15 iunie 2012, fie 14 septembrie 2012. Detalii privind dosarul de înscriere, taxa de înscriere sau criteriile de eligibilitate puteţi obţine de pe site-ul www.asebuss.ro, secţiunea Admitere 2012. Nu ezitaţi, de asemenea, să consultaţi şi site-urile celorlalte universităţi amintite anterior.
Sursa: www.zf.ro www.asebuss.ro

17 mai 2012

Oportunităţi de angajare în luna mai 2012


După cum v-am obişnuit, revenim cu informaţii legate de situaţia locurilor de muncă. Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţa circa 12.300 de locuri de muncă vacante în această perioadă, cele mai multe în judeţele: Cluj- 1.607, Iaşi- 988, Municipiul Bucureşti- 943, Dolj- 785, Satu Mare- 479, Sibiu- 451, Olt- 438 şi Timiş- 420.

Persoanele cu studii superioare pot aplica pentru locuri de muncă în domenii precum:
  • inginerie
  • programare
  • finanţe-bănci
  • sistemul medical
  • vânzări
  • domeniul asigurărilor
  • management
  • contabilitate
Persoanele cu studii medii sau cei necalificaţi pot alege dintr-o gama mai largă de oferte de muncă precum:
  • muncitor în industria confecţiilor
  • manipulant mărfuri
  • vânzător
  • muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet
  • ospătar
  • agent de securitate
  • lucrător commercial
  • sudor
În ceea ce privşte situaţia pe judeţul Timiş, AJOFM Timiş reactualizează săptămânal lista locurilor de muncă disponibile. În plus, potrivit AJOFM, numărul locurilor de muncă este în creştere. Pentru moment, persoanele interesate îşi pot depune CV-urile pentru posturi precum: operator confecţioner industrial îmbrăcăminte din ţesături, tricotaje, materiale sintetice, iar pentru cei cu studii superioare sunt disponibile posturile de administrator financiar (patrimoniu), inspector de specialitate în administraţia publică, inginer mecanic sau de sistem în informatică, inginer căi ferate sau programator IT.

Sursa: www.anofm.ro www.opiniatimisoarei.ro

16 mai 2012

Companiile pot primi bani dacă angajează studenţi şi elevi



Întrucât situţia locurilor de muncă nu s-a îmbunătăţit în ultima perioadă, iar nivelul şomajului a crescut, în special, în rândul tinerilor, ANOFM acordă stimulente financiare companiilor care angajează studenţi şi elevi.

Acest stimulent financiar, în valoare de 250 de lei, reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj. Angajarea tinerilor studenţi şi elevi se poate realiza numai în perioada vacanţelor, iar pentru fiecare elev şi student angajat se acordă acest stimulent financiar pentru o perioadă de 60 de zile într-un an calendaristic.

Condiţia este încheierea de contracte individuale de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, cu jumătate de normă sau a unui contract de muncã temporară. De asemenea, pentru a beneficia de aceşti bani angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor.

Informaţii suplimentare puteţi obţine de pe site-ul ANOFM.

Sursa: www.anofm.ro

15 mai 2012

Veniturile care se declară la Fisc


Potrvit calendarului obligaţiilor fiscale ale lunii mai, contribuabilii sunt obligaţi să depună până la data de 25 mai anul curent, declaraţia pentru veniturile realizate în anul 2011, mai exact formularul 200.

După cum probabil ştiţi, această declaraţie se depune de către contribuabilii care au realizat următoarele tipuri de venituri:
  • venituri din activităţi independente - activităţi comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuală
  • venituri din cedarea folosinţei bunurilor - închirieri sau arendă
  • venituri din activităţi agricole determinate în sistem real
  • venituri realizate într-o formă de asociere
  • transferul titlurilor de valoare
  • venituri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen

Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală informează, de asemenea, şi care sunt veniturile pentru care nu se depune declaraţia:
  • salarii şi venituri asimilate salariilor
  • investiţii, altele decât cele menţionate anterior
  • premii şi venituri din jocuri de noroc
  • pensii
  • activităţi agricole, respectiv veniturile obţinute prin valorificarea produselor vândute către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare
  • transferul proprietăţilor imobiliare

Pentru cei care au obligaţia de a depune formularul 200, vă reamintim că depunerea se poate face personal la sediile administraţiilor fiscale de care aparţineţi, prin poştă cu confirmare de primire sau online pe site-ul www.e-guvernare.ro


14 mai 2012

Formularul 307- modificat de ANAF


Începem o nouă săptămână cu noutăţi privind ultimele modificări făcute de ANAF în legătură cu unul dintre formularele referitoare la TVA. Este vorba despre formularul 307 şi anume “Declaraţie privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adăugată”, folosită pentru declararea sumei rezultate ca urmare a ajustărilor taxei pe valoarea adăugată.

Potrivit Ordinul ANAF nr. 640/2012 publicat în Monitorul Oficial nr. 316, din 16 mai 2012 şi care abrogă prevederile Ordinului ANAF nr. 3194/2011, formularul 307 va fi folosit de acum înainte şi pentru declararea sumelor rezultate ca urmare a ajustărilor de TVA în cazul persoanelor impozabile cărora ANAF le-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA. Aceasta deoarece, la 1 ianuarie 2012 a fost introdus un nou act normativ conform căruia persoanele impozabile cărora le-a fost anulată din oficiu de către ANAF înregistrarea în scopuri de TVA sau care au afectuat ajustări incorecte trebuie să depună o declaraţie privind sumele rezultate ca urmare a ajustărilor taxei pe valoarea adaugată.

Noile reglementări implică modificări în modelul şi conţinutul formularului, dar prevăd şi depunerea acestuia până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a intervenit obligaţia de declarare a sumelor rezultate din ajustarea TVA, pentru persoana impozabilă pentru care înregistrarea în scopuri de TVA a fost anulată.

Formularul 307 se depune la sediul autorităţilor fiscale de care beneficiarul aparţine, fie direct sau prin împuternicit, la registratură sau la poşta, prin scrisoare recomandată.

 
Sursa: www.avocatnet.ro

11 mai 2012

Cursuri pentru tinerii din zona de Vest


Centru Regional de Formare Profesională organizează în perioada 19 – 30 mai, un curs gratuit pentru tineri “Manager Îmbunătăţire Procese”.  Obiectivul principal al acestui curs îl constituie pregătirea tinerilor în vederea creşterii eficienţei organizaţiilor, mai exact dezvoltarea capacităţilor pentru:
  • manageri de producţie
  • manageri de produs
  • specialişti în formare continuă
  • responsabili ai sistemului de management calitate/integrat
  • auditori
Astăzi este ultima zi de înscrieri pentru acest curs, de aceea tinerii din Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara sunt aşteptaţi să îşi depună formularele de înscriere. Cursul se va desfăşura la sediul Centrului Regional de Formare Profesională din Timişoara şi va implica o zi de teorie şi 2 zile de practică în domeniile amintite anterior.

La finalul cursului, participanţii vor obţine certificate autorizate de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor. Întrucât locurile disponibile la acest curs sunt limitate, invităm doritorii să depună formularul de înscriere fie la sediul centrului, fie online la adresa de e-mail timisoara@fiitanarantreprenor.ro .


10 mai 2012

Cursuri de antreprenoriat pentru femei, 31 mai – 1 iulie


De obicei, în lumea afacerilor, femeile sunt destul de discreditate, dar de multe ori, acestea au dovedit că sunt capabile de reuşite deosebite atunci când vine vorba despre demararea şi managementul afacerilor.

Pentru acele femei care doresc să demareze o afacere, însă nu deţin suficiente cunoştinţe în acest domeniu, Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM) organizează în perioada 31 mai - 01 iulie 2012,  un curs de pregătire antreprenorială pentru femei, intitulat “Femeia Manager”. Acest curs face parte din Programul naţional multianual pe perioada 2005-2012 şi are ca scop dezvoltarea antreprenoriatului feminin din sectorul IMM-urilor.

Cursul se va desfăşura în 8 oraşe din ţară şi anume: Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Târgu Mureş şi Timişoara. Femeile care doresc să participe la sesiunile de curs trebuie să îndeplinească, însă, o serie de condiţii precum:
·  să deţină cetăţenie română
·  să fi împlinit 18 ani;
·  studii medii definitivate
·  completarea on-line a formularul de înscriere
·  să nu mai fi participat anterior la acest curs

Înscrierile se fac online pe site-ul AIPPIMM, www.aippimm.ro , în perioada 16 – 21 mai.

9 mai 2012

Documente necesare în vederea extinderii obiectului de activitate


Pentru cei care deţin o afacere şi doresc, fie să îşi schimbe obiectul de activitate, fie să îl extindă, există o serie de documente care trebuie înregistrare, în mod obligatoriu, la Registrul Comerţului. Extinderea obiectului de activitate înseamnă, practic, adăugarea de noi coduri CAEN la obiectul secundar de activitate, în vederea desfăşurării acelor activităţi.

Iată care sunt documentele necesare:
  • cererea de înregistrare în original
  • actul modificator al actului constitutiv, adică hotărârea adunării generale a asociaţilor acţionarilor/decizia asociatului unic/decizia CA/directoratului sau actul adiţional la actul constitutiv respectiv, hotărârea membrilor GIE, GEIE, cu sediul în România în original
  • actul constitutiv actualizat
  • certificatul de înregistrare şi anexa/anexele, în original, dacî este cazul
  • declaraţia-tip pe propria răspundere (original), semnată de asociaţi sau de administratori din care să rezulte, fie ca persoana juridică nu desfăşoară, la sediul social, activităţile declarate, o perioadă de maximum 3 ani (model 1), fie persoanele juridice îndeplinesc condiţiile de funcţionare prevăzute de legislaţia specifică în domeniul sanitar, sanitar veterinar, protecţiei mediului şi protecţiei muncii, pentru activităţile precizate în declaraţia-tip (model 2), sau, după caz, declaraţia-tip (model 3)
  • avizele prealabile prevăzute de legile speciale (copie), daca este cazul
  • împuternicire specială (în formă autentică), avocaţială sau delegaţie pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalităţile legale (original), daca este cazul
  • dovezile privind plata taxelor/tarifelor legale: taxe de registru si tariful de publicare în Monitorul Oficial, Partea a IV –a. Excepţie face situaţia în care, la momentul cererii, comerciantul optează pentru eliberarea documentelor prin poştă sau email, în acest caz originalele fiind predate odată cu depunerea dosarului.
De reţinut este faptul că toate activităţile înscrise în actul modificator trebuie codificate conform Nomenclatorului CAEN actualizat prin Ordinul nr. 337/2007, iar obiectul de activitate se identifică prin grupe CAEN de 3 cifre pentru domeniul de activitate şi prin clase CAEN de 4 cifre pentru activităţi.

De asemenea, pentru transmiterea prin poştă a documentelor care atestă înregistrarea în registrul comerţului, se percepe un tarif aprobat prin ordin al ministrului justiţiei.

8 mai 2012

Energia viitorului – Timişoara ediţia a VI –a


Ţinând cont de epuizarea treptată a resurselor de energie, una dintre principalele soluţii viabile o constituie promovarea şi producerea energiei regenerabile. Odată cu intrarea României în Comunitatea Europeană, unul dintre obiectivele impuse ţării noastre a fost acela ca până în anul 2020, 20% din comsumul de energie consumată să fie produsă din surse regenerabile.

Mai mult decât atât, a fost elaborată o lege a energiei regenerabile care prevede acordarea de certificate verzi investitorilor de acest gen, în funcţie de cantitatea de energie produsă. Sunt evidente, aşadar, avantajele celor care investesc în producerea de energie verde, dar mai ales, efectele pozitive asupra mediului prin reducerea consumului de resurse epuizabile.

Iată că, investiţiile în acest domeniu se dovedesc a fi idei de afaceri de viitor. În acest sens, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş vă invită la cea de-a VI-a ediţie a evenimentului “Energia Viitorului”, în cadrul căreia vor fi organizate seminarii şi conferinţe privind importanţa energiilor alternative nepoluante. În cadrul evenimentului vor fi prezentate:
  • sisteme şi echipamente de valorificare a energiei solare
  • sisteme de valorificare a energiei eoliene
  • sisteme de valorificare a energiei geotermale
  • sisteme de valorificare a biomasei
  • materiale de construcţii neconvenţionale
  • sisteme şi echipamente de eficientizare a energiilor convenționale
  • sisteme şi echipamente de ecologizare / reducere a poluării

Printr-un astfel de eveniment se doreşte atragerea interesului cât mai multor investitori. Nu ezitaţi, aşadar, să participaţi la cea de-a VI-a ediţie a manifestării “Energia Viitorului” organizată în perioada 31 mai – 2 iunie la Centrul Regional de Afaceri Timişoara.

7 mai 2012

Obligativitatea registrului-inventar


Aflăm astăzi ce este registrul-inventar, importanţa acestuia şi cine are obligaţia să îl întocmească. După cum ştim, societăţile comerciale au obligaţia de a depune situaţii financiare anuale şi bilanţuri. Registrul-inventar este unul dintre elementele componente ale unei situaţii financiare şi trebuie depus obligatoriu.

Registrul-inventar constituie document contabil obligatoriu, în care se înregistreaza toate elementele de activ şi de pasiv, grupate în funcţie de natura lor, inventariate de unitate, adică listele de inventariere sau alte documente care justifică conţinutul acestora.

Potrivit legii, registrul-inventar se întocmeşte:
  • la înfiinţarea unităţii
  • cel putin o dată pe an pe parcursul funcţionării unităţii
  • cu ocazia fuziunii, divizării sau încetării activităţii
  • alte situatii prevăzute de lege
Odată întocmit, parafat şi înregistrat în evidenţa unităţii, registrul-iventar se arhivează la compartimentul financiar-contabil şi se păstrează în unitate timp de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia a fost întocmit.

Sursa: www.avocatnet.ro

4 mai 2012

Programul “Tineri Antreprenori de Succes”


Pentru acei tineri absolvenţi sau studenţi care au idei de afaceri şi doresc să demareze o afacere, însa nu dispun de cunoştinţele şi sprijinul financiar necesar, programul Tineri Antreprenori de Succes iniţiat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, alături de partenerii săi: Junior Chamber International România, Extreme Training şi Uniunea Naţională a Tuturor Studenţilor din România, reprezintă o soluţie optimă.

Programul cofinanţat  din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, oferă tinerilor oportunitatea de a câştiga 10.000 de euro la finalul programului precum şi numeroase cunoştinţe. Trebuie doar să participaţi la sesiunile de training intensiv pe teme precum: iniţierea afacerii, marketing, management financiar, management de proiect şi managementul resurselor umane.

La încheierea evenimentului, 5 dintre cei mai buni tineri participanţi vor primi suma de 10.000 de euro, precum şi consultanţă în demararea propriilor afaceri. Programul se desfăşoară în perioada 20 aprilie – 10 iunie în diverse regiuni din ţară. Numărul de participanţi pentru fiecare regiune este de 125.

În regiunea Vest  cursurile se vor desfăşura în Timişoara, Reşiţa şi Petroşani:
·         3 grupe de câte 25 cursanţi - Timişoara, perioada 25 – 27 mai
·         1 grupă de câte 25 cursanţi - Reşiţa, perioada 25 – 27 mai
·         1 grupă de câte 25 cursanţi - Petroşani, perioada 25 – 27 mai

Pentru informatii suplimentare, nu ezitaţi să vizitaţi site-ul www.antreprenoridesucces.ro.

3 mai 2012

Cursuri de formare profesională în luna mai


În cazul în care vă număraţi printre cei care nu au reuşit să îşi găsească până acum un loc de muncă, unul din motive fiind lipsa calificării sau a fomării profesionale, va informăm astăzi cu privire la cursurile de formare profesională ce urmează să se desfăşoare în această lună.

Pentru luna mai, ANOFM anunţă organizarea a circa 200 de programe de formare gratuite destinate unui număr de 4.000 de persoane din toată ţara. Cele mai solicitate domenii pentru care se organizează astfel de cursuri sunt:
  • Operator introducere validare prelucrare date
  • Inspector (referent) resurse umane
  • Bucătar
  • Lucrător în comerţ
  • Ospătar (vânzător) în unitaţi de alimentaţie
  • Agent pază şi ordine
  • Frizer, coafor, manechiurist, pedichiurist
  • Contabilitate
  • Competenţe comune-comunicare în limba engleză
  • Lucrător în cultura plantelor

În ceea ce priveşte judeţul Timiş, numărul cursurilor de formare profesională din această lună sunt relativ mai puţine decât în lunile trecute, şi anume, 6 cursuri de formare destinate unui număr de 83 persoane. Astfel, persoanele interesate se pot înscrie pentru cursuri de:
  • Comunicare în limba engleză
  • Comunicare în limba germană
  • Contabil
  • Frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist
  • Manager de proiect
Actele necesare pentru participarea la astfel de cursuri sunt:
  • recomandare din partea centrului/compartimentului de informare şi consiliere privind cariera sau din partea serviciului de mediere 
  • cerere de înscriere (tip)
  • actul de identitate  original şi copie
  • certificat de naştere original şi copie
  • certificat de căsătorie original şi copie pentru femei
  • actul de studii original şi copie
  • actul medical din care să rezulte starea sănătăţii şi faptul că aceasta este aptă de muncă din punct de vedere medical
  • carnetul de şomer
Pentru mai multe detalii privind înscrierea şi participarea, vizitaţi portalul online al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau solicitaţi informaţii direct la agenţiile judeţene de care aparţineţi.

Sursa: www.anofm.ro

2 mai 2012

Obligaţiile fiscale ale lunii mai


Astăzi vă aducem informaţii legate de obligaţiile fiscale ale acestei luni. Astfel, pentru a fi în conformitate cu prevederile legii, iară care sunt declaraţiile pe care contribuabilii au obligaţia să le depună în luna mai.

Până la data de 2 mai:
  • decontul privind accizele Formular 120
  • decontul privind impozitul la ţiţeiul şi gazele naturale din producţia internă  pentru anul trecut Formular 130

Până la data de 10 mai:
  • declaraţia de menţiuni privind anularea înregistrării în scopuri de TVA în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care în cursul unui an calendaristic nu depăşesc plafonul de scutire prevăzut la art.152 din Codul fiscal   Formular 096 

Până la data de 15 mai:
  • situaţia livrărilor de ţigarete în luna .. anul .. pentru luna precendentă
  • situaţia centralizatoare privind achiziţiile/utilizările de produse accizabile şi livrările de produse finite rezultate în luna  pentru luna precendentă
  • situaţia centralizatoare privind achiziţiile şi livrările de produse accizabile pentru luna precendentă
  • situaţia centralizatoare privind achiziţiile şi livrările de produse energetice pentru luna precendentă
  • evidenţa achiziţionării, utilizării şi returnării marcajelor pentru luna precendentă
  • situaţia cu privire la produsele accizabile pentru luna precendentă
  • jurnalele privind livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie/navigaţie pentru luna precendentă
  • jurnalele privind achiziţiile/  livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie/ navigaţie pentru luna precendentă  Formular (anexa 53)

Până la data de 25 mai:
  • plata impozitului reţinut la sursă în luna precedentă
  • declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat Formular 100  
  • declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate Formular 112 pentru luna precedentă
  • declaraţiile privind veniturile realizate pentru fiecare categorie şi sursă de venitFormular şi 200 Formular 201 pentru anul trecut
  • cererea privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul pe venitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ   Formular 230 
  • declaraţia privind venitul estimat / norma de venit Formular 220 pentru anul în curs
  • declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit  Formular 221 pentru anul în curs
  • declaraţia privind veniturile estimate pentru asocierile fără personalitate juridică şi entităţile supuse regimului transparenţei fiscale Formular 223 pentru anul în curs
  • declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de persoane fizice care desfăşoară activitate în România şi de persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România  pentru luna precedentă  Formular 224
  • decontul de taxă pe valoarea adăugată Formular 300
  • decontul special de taxa pe valoarea adăugată  pentru luna precedentă Formular 301
  • declaraţia recapitulativa privind livrările / achiziţiile /prestările intracomunitare de bunuri  pentru luna trecută   Formular 390 VIES
  • declaraţia informativa privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional aferente perioadei de raportare precedente  Formular 394

Până la data de 29 mai:
  • depunerea situaţiilor financiare, pentru anul 2011

Sursa: www.anaf.ro