Caută pe acest blog:

16 decembrie 2011

Orele suplimentare de muncă


Vom vorbi astăzi despre drepturile şi obligaţiile angajaţilor şi a angajatorilor în ceea ce priveşte orele suplimentare de muncă. Poate că mulţi dintre noi optează pentru orele în plus de muncă, gândindu-se că în acest fel se vor adăuga câteva cifre la remuneraţie.

Potrivit Codului Muncii, timpul legal de muncă pentru un angajat este de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. De asemenea, dacă acceptăm să muncim ore suplimentare, acestea nu au voie sa depăşească 48 de ore pe săptămână, conform legii. Pentru cei care nu sunt adepţii orelor suplimentare, trebuie să vă spunem că există şi câteva excepţii în sensul în care nu se poate refuza participarea la orele suplimentare de muncă.

Este vorba aici despre situaţiile de forţă majoră de genul incendiilor, epidemiilor şi situaţii în care sunt necesare lucrări urgente în domeniul transporturilor, construcţii, sănătate şi asistenţă socială. Dacă acceptaţi în mod voluntar participarea la ore suplimentare de muncă, angajatorul este obligat să acorde un salariu proporţional cu numărul orelor lucrate în plus. De asemenea, dacă nu doriţi să staţi peste program, angajatorul nu vă poate concedia pentru acest lucru.

În cazul în care apar nereguli sau neînţelegeri în ceea ce priveşte orele suplimentare sau dacă sunteţi obligaţi să rămâneţi la servici peste program, Inspectoratele Teritoriale de Muncă vă stau la dispoziţie pentru eventualele sesizări cu condiţia să respectaşi termenele legale prevazute de art. 268 din Codul muncii, coroborate cu modificarile aduse prin art. 211 din Legea 62/2011 a dialogului social.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu