Caută pe acest blog:

22 februarie 2011

La zi


Pentru astăzi am pregătit numai vești bune. Se pare că, încet dar sigur, România o ia pe drumul cel bun.

Economia românească dă semne de redresare. Datele furnizate de BNR ne arată că incidentele de plată s-au redus cu 21% în ianuarie 2011, față de decembrie 2010. Băncile românești au refuzat plăți cu intrumente de debit de 616 milioane de lei. Motivele pentru care băncile resping plățile sunt două: fie contul firmei plătitoare nu are acoperire în numerar, fie contul companiei este blocat. Faptul că economia a crescut și insolvențele s-au redus de aproape zece ori, sunt semne că produsul intern brut ar putea reintra pe creștere economică.

Așa cum aminteam mai sus numărul firmelor intrate în insolvență a scăzut de zece ori într-un an. Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), în luna ianuarie a anului în curs, doar 202 firme au cerut insolvența. Numărul pare infim în comparație cu un an în urmă, când numărul firmelor care au cerut insolvența a fost aproximativ de 20.000. Cele mai multe societăți care au întâmpinat dificultăți financiare au fost cele din domeniul comerțului, dar și cele din industria prelucrătoare și construcții.

Dacă aveți card și plătiți cu el, faceți economii. Anul trecut, tranzacțiile cu cardurile au depășit un miliard de euro. În comparație cu 2009, valoarea tranzacțiilor efectuate anul trecut a crescut cu 23%. Potrivit datelor furnizate de către BNR, în România, existau la sfârșitul anului trecut peste 12,5 milioane de carduri valide. Dintre acestea 10,4 milioane erau carduri de debit. Din câte se pare, populația este dispusă să înlocuiască plata cu numerar cu cea cu cardul. Motivele, pentru care românii sunt dispuși să plătească utilizând cardul, sunt: lipsa comisioanelor, reducerile de care pot beneficia sau punctele de fidelitate pe care le obțin. De asemenea, nici la plata facturilor prin ATM (At The Moment) nu se percep comisioane de către bănci.

Totuși, la retragerea de numerar, băncile percep comision. Acest comision variază între 0,2% și 0,25% de la ATM –ul băncii care a eliberat cardul sau între 0,5% și 0,75% de la ATM-ul altei bănci. Această regula nu se aplică însă studenților.

Dacă ești tânăr și întreprinzător gândește-te ce afacere ai putea să-ți deschizi! Poți beneficia de 10.000 de euro pentru a începe. Înscrierea în program este continuă și se face online pe site-ul Agentiei Nationale de Implementarea a Programelor pentru IMM-uri (ANIPIMM).

Începând de astăzi, întreprinzătorii cu vârsta de până la 35 de ani, pot depune planurile de afaceri în cadrul Programului de sprijinire a debutanților în afaceri. Prin intermediul acestui program, tinerii întreprinzători pot beneficia de finanțare de până la 10.000 de euro. Proiectele trebuie să cuprindă investiții în active corporale și/sau necorporale, pe o perioadă determinată, în scopul realizării unor obiective clare, concrete și reale.

Vor fi finanțate achiziția de terenuri pentru construcții, construirea sau achiziționarea de spații destinate realizării activității pentru care s-a solicitat finanțarea, de mobilier, echipamente tehnice, mașini, utilaje, instalații de lucru și altele. Tinerii pot primi finanțare nerambursabilă pentru brevete, mărci comerciale, licențe și alte drepturi similare, autorizații, materii prime, dar și pentru contabilitate și consultanță. Cheltuielile cu serviciul de consultanță nu pot depăși 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Printre beneficiile de care se pot bucura debutanții în afaceri  se numără scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale pentru cel mult patru salariați, angajați pe o durată nedeterminată, scutirea taxelor pentru operațiuni efectuate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și de oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale. De asemenea, vor primi consiliere și sprijin de la oficiile teritoriale ale  AIPPIMM (Agenţiei Naţionale de Implementarea a Programelor pentru IMM-uri).

Pentru a putea beneficia de aceste fonduri, pe lângă planul de afaceri, solicitantul trebuie să facă dovada deținerii în proprietate a unui teren,  fie a unui contract de concesiune sau de închiriere, pe cel puțin 5 ani de la data finanțării. Activele achiziţionate trebuie să fie noi, iar tinerii întreprinzători trebuie să angajeze minimum două persoane și să reinvestească anual 50% din profit. Sună încurajator, așa că spor la lucru și la cât mai multe idei bune!

Voi încheia tot cu o veste bună, așa cum au fost toate. Fondul Proprietatea (FP) a revenit la 0,6 lei pe Bursă, după ce săptămâna trecută a înregistrat o scădere puternică, ajungând la 0,5775 lei/titlu. Astfel, valoarea Fondului Proprietatea pe Bursă a atins suma de 8,2 miliarde de lei.

Să sperăm că până la finele săptămânii vor fi numai de vești bune!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu