Caută pe acest blog:

25 octombrie 2011

Posibilitatea de a opta pentru impozitarea veniturilor sau a impozitului pe profit

Discutăm astăzi despre sistemul de impunere a impozitelor pentru microîntreprinderi. După cum ştim, microîntreprinderile au posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii.

Microîntreprinderile constituie persoanele juridice române care la finele anului fiscal:


  • realizează venituri, altele decât cele din activităţi desfăşurate în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului
  • are de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv
  • a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 100.000 euro
  • capitalul social este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale

În cazul în care microîntreprinderile nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, referindu-ne aici la depăşirea plafonului de 100.000 euro, persoana juridică este obligată să facă cunoscut acest lucru organelor responsabile cu modificarea tipului de impozit pe care microîntreprinderea îl datorează, prin depunerea formularului 010 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”.

În cazul depăşirii plafonului, sistemul de impunere va fi schimbat, iar contribuabilii vor plăti impozit pe profit pentru veniturile şi cheltuielile de la începutul anului fiscal. Mai mult decât atât, revenirea la sistemul de impunere nu va mai fi posibil.

Pentru mai multe informaţii privind acest subiect, vă invităm să urmăriţi link-ul modificarea sistemului de impunere a microîntreprinderilor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu