Caută pe acest blog:

21 octombrie 2010

Patronatele nu susţin reducerea TVA la 5%

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul, Camera fiind forul decizional. Totodată, marţi a fost adoptat un alt proiect de lege prin care s-a stabilit ca pensiile mai mici de 2.000 de lei să nu fie impozitate. Camera Deputaţilor are rol decizional în adoptarea celor două acte legislative, astfel încât ele vor fi înaintate Preşedinţiei pentru promulgare. Astfel, iniţiativa legislativă va intra în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial, potrivit Mediafax. În punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul precizează că nu susţine acest proiect de lege.
Purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon ne-a declarat că Alianţa susţine reducerea TVA la 5% pentru produsele agricole, şi nu pentru alimentele de bază. ''Această iniţiativă nu are acoperire la buget. Avem un buget în pioneze şi nu ştiu dacă va suporta şocul reducerii TVA la alimentele de bază la 5%. Cred că atunci când cineva vine cu o astfel de iniţiativă trebuie să aducă şi un studiu de impact, să vedem dacă avem cu ce susţine aceste legi, că altfel vom adânci iar deficitul bugetar, iar FMI şi Comisia Europeană nu ne va mai ierta de data aceasta. ACPR vine cu altă propunere, şi anume reducerea TVA la 5% pentru produsele agricole, aşa vor fi taxate şi acele alimente care umblă numai în economia neagră şi pe vapoarele de pe Marea Neagră'', a declarat pentru Curierul Naţional, Dan Matei Agathon.
Acesta susţine că propunerea ACPR va avea acelaşi impact pozitiv asupra populaţiei şi în plus va aduce şi 1 miliard de euro la buget. ''Noi propunem o măsură care reduce piaţa neagră, care scade preţurile alimentelor şi care aduce şi bani la buget. Deci noi nu adâncim deficitul, ci încercăm să-l reducem pentru a nu fi penalizaţi de CE'', a subliniat purtătorul de cuvânt al ACPR. În acelaşi timp, Costel Olteanu, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), consideră că reducerea TVA de 5% la alimentele de bază este o măsură de protecţie socială, dar care nu va scoate la luminăevaziunea fiscală din agricultură. '' Deşi nu am văzut încă textula actului prin care se reduce la 5% TVA pentru alimentele menţionate, consider că aceasta este o măsură de protecţie socială care însă nu va scoate evaziunea fiscală la lumină'', a declarat pentru Curierul Naţional, Costel Olteanu. Şi preşedintele UNPCPR estimează că un TVA de 5% la produsele agricole ar aduce cel puţin un miliard de euro la bugetul statului. '' Interesul producătorului agricol ar fi fost mai bine reprezentat dacă în Parlament legea ar fi presupus ca de pe câmp până pe farfurie să existe un TVA de 5% pe tot acest lanţ'', ne-a mai spus Olteanu.

Agathon: Fondul de pensii va intra în colaps

În ceea ce priveşte neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, Agathon este de părere că şi această iniţiativă va adânci bugetul, pentru că România nu are bani pentru o astfel de măsură. ''Se dau iniţiative legislative peste iniţiative fără a se face şi un studiu de impact. S-a întrebat cineva dacă poate suporta bugetul astfel de măsuri, că atunci le adoptăm şi ne trezim că iar aruncăm deficitul la cifre astronomice. Dacă s-ar reduce cota unică cum am cerut la 10%, atunci pensiile sub 1.000 nu vor fi impozitate, iar cele peste 1.000 lei, vor fi impozitate cu 10%. Riscăm ca fondul de pensii să intre în colaps, iar deficitul bugetar va creşte extraordinar de mult'', a mai spus purtătorul de cuvânt al ACPR, Dan Matei Agathon.

Alimentele nu se ieftinesc după scăderea TVA

Patronatele din industria alimentară estimează diferit impactul scăderii TVA asupra preţului alimentelor, de la diminuări cu 18% ale preţurilor şi eliminarea evaziunii până la stagnări ale acestora şi creşterea fraudei fiscale, potrivit Mediafax. "Probabil că procesatorii vor reduce preţurile, dar asta nu se va simţi la raft. Magazinele nu sunt obligate să scadă preţurile", a spus Niculae Ştefan, preşedintele Federaţiei Agrostar. El crede că pentru diminuarea preţurilor este nevoie de scăderea TVA pe întreaga filieră de produs, respectiv la producător, procesator şi comerciant. "Reducerea TVA pentru alimentele de bază, în forma aprobată, este o măsură bună doar pentru a combate evaziunea fiscală. Pentru a se resimţi şi la consumator, reducerea trebuia să se facă pe toată filiera de produs şi trebuia însoţită de taxarea inversă şi de Codul de Bune Practici. Dacă aceste trei măsuri ar fi aprobate, preţurile ar putea scădea cu 5-10%. În forma aprobată, nu se va resimţi o ieftinire, pentru că reducerea este doar la procesatori", a adăugat Ştefan.
În schimb, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, crede că legea va avea doar efecte negative. "Această lege este o tâmpenie. Va fi greu de cuantificat ce înseamnă carne proaspătă sau lapte pentru consum, de exemplu. Dacă vei congela carnea nu mai ai TVA redusă? Potrivit legii, cel care produce carnea are TVA redus, iar pentru cel care o procesează TVA este mare. Această lege va fi greu de aplicat şi va creşte evaziunea", a spus Minea.

Ialomiţianu: Votul a fost pentru respingere

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, ieri, că la votul privind proiectul de lege privind reducerea TVA la 5% la alimentele de bază a fost "o eroare", el precizând că a fost vorba despre un vot "pentru raportul de respingere". "S-a pus problema unui raport de respingere şi votul a fost pentru raport de respingere", a subliniat Ialomiţianu, care este deputat şi a votat în favoarea proiectului de lege privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază. Ministrul Finanţelor a precizat că, în acest moment, sunt două soluţii: fie preşedintele ţării retrimite legea în Parlament, fie Guvernul corectează actul normativ. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, ieri, că îşi asumă greşeala privind votarea de către PDL a celor două proiecte de lege privind reducerea TVA la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

Botiş: Executivul va trebui să aplice legile

Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, a declarat ieri că Executivul va trebui să pună în aplicare legile privind reducerea TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 RON, recunoscând că a votat şi el pentru aceste acte normative. Întrebat cum de s-a ajuns la adoptarea, cu largul sprijin al PDL, al celor două legi care modifică parametrii macroeconomici, Botiş a răspuns: " Conform principiului separaţiei puterilor în stat, consider că este atributul Parlamentului. A decis şi, în consecinţă, noi suntem Executivul şi va trebui să punem în aplicare legea aprobată în Parlament", a explicat ministrul. Întrebat dacă ministerul are bani pentru a implementa legea de neimpozitare a pensiilor mai mici de 2.000 lei, Botiş a replicat: "Deci încă o dată, dacă îmi permiteţi, Legislativul s-a pronunţat. Executivul va trebui să pună în aplicare o lege. În acest caz, şi eu am votat".

sursa articol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu