Caută pe acest blog:

21 iunie 2011

Regulamentul UE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugată

 Pentru că discuţiile pe această temă sunt interminabile, articolul de astăzi vizează TVA-ul şi punerea în aplicare a sistemului comun de taxe pe valoare adaugată.

  Astfel, la data de 23 martie 2011 a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Regulamentul nr.282/2011 cu privire la punerea în aplicare a Directivei 2006/112/CE, o reformare a Regulamentului din anul 2005. Această Directivă cuprinde norme şi dipoziţii referitoare la taxa pe valoarea adaugată (TVA) în sensul aplicării sistemului TVA în conformitate cu obiectivele pieţei interne. Mai mult decât atât, se doreşte asigurarea unui tratament uniform al sistemului TVA în întreaga comunitate europeană.

  Principalele modificări cuprinse în Regulamentul UE nr.282/2011 au în vedere persoanele impozabile, livrarea de bunuri, prestarea de servicii (e.g restaurante/firme de catering) şi locul operaţiunilor impozabile (specificarea cu claritate a detaliilor). Noile dispoziţii menţionează, de asemenea, modul de aplicare a sistemului TVA şi în alte circumstanţe precum prestări de servicii culturale, artistice, sportive, educative, ştiinţifice etc.

  Regulamentul, adoptat la Bruxelles în data de 15 martie 2011, este obligatoriu şi se aplică în mod egal în toate statele membre UE. Prevederile sale vor intra în vigoare începând cu data de 1 iulie a anului curent exceptând unele dispoziţii ce vor intra în vigoare ulterior.

  Mai multe informaţii şi detalii privind noile măsuri de aplicare a sistemului TVA se găsesc pe Regulamentul nr. 282/2011.

Un comentariu: