Blogul oamenilor informţi cu privire la noutăţile din domeniul financiar-contabil
Caută pe acest blog:
30 iulie 2010
Cum vor statele UE să scape de datorii, dar să nu sărăcească
Statele Uniunii Europene au încercat, în ultimii doi ani de criză financiară, să împace prin politica de taxare bunăstarea socială cu relansarea economică. În vreme ce cheltuielile pentru beneficiile financiare acordate multor segmente de populaţie au tot crescut de la an la an, taxele, atât pe veniturile individuale, cât şi pe profiturile companiilor s-au redus lent. În medie, impozitele pe venit au scăzut în UE cu 10% din 1995 până în 2010, iar cele pe profit, cu 12%.
Inclusiv în 2009 şi în 2010, tendinţa s-a menţinut, taxarea împovărătoare fiind mai degrabă orientată spre consum. După cum reiese din studiul Comisiei Europene, Taxation trends 2010, unele state (Cehia, Ungaria, Lituania, Slovenia şi Grecia) au micşorat impozitul pe profit chiar şi în acest an, deşi unele dintre ele se confruntă cu probleme serioase de finanţare a deficitului public.
Comportamentele guvernelor în faţa crizei oscilează între conservarea bunăstării generate de politica socială de până acum - generoasă pentru majoritatea populaţiei şi obţinută printr-o taxare foarte ridicată - şi stimularea economiei, care nu se poate face decât cedând mai mulţi bani din impozite mediului privat.
Impozitele pe venit menţinute
Răspunsul de până acum la această dilemă a fost o politică de taxare cu accent pe consum: prin majorarea TVA şi a accizelor. În schimb, a fost menţinut sau chiar scăzut impozitul pe venit pentru ca persoanele cu venituri mici să fie afectate mai puţin de criză, iar consumul gospodăriilor să nu scadă drastic. În rarele cazuri în care statele au optat pentru majorarea impozitului pe venit, decizia a fost îndreptată către veniturile mari, majoritatea statelor practicând sisteme progresive de impunere, în trepte de venituri.
Acestea permit o intervenţie mai mare din partea statului în redistribuirea resurselor, iar studiul CE arată că preferinţa pentru sisteme progresive va continua în UE. Pe de cealaltă parte, menţinerea sau reducerea impozitului pe profit are o puternică valoare simbolică pentru investitori, deşi fără impact imediat în economie.
Politica de taxare nu vizează doar creşterea-scăderea cotelor, ci şi lărgirea-îngustarea bazelor de impozitare. Majoritatea statelor au recurs la această metodă care nu afectează atât de puternic încasările bugetare şi care permite ţintirea anumitor categorii de contribuabili. Numeroase ţări vestice au mărit numărul deducerilor la impozitul pe venit, îndeosebi pentru creşterea, educaţia sau îngrijirea copiilor, iar Germania a optat şi pentru deducerea integrală a costurilor cu îngrijirea sănătăţii. Bulgaria a plusat chiar şi a acordat deducerea dobânzilor pe locuinţele ipotecate ale familiilor tinere.
sursa articol
curs valutar 30 iulie 2010
1USD-3.2522 RON
1AUD-2.9355 RON
1CAD-3.1538 RON
1CHF-3.1056 RON
1GBP-5.0884 RON
1GRAM DE AUR -121.9269 RON
26 iulie 2010
CURS VALUTAR 27 IULIE 2010
1USD-3.3003 RON
1CAD-3.1866 RON
1AUD-2.9626 RON
1CHF-3.1352 RON
1GBP-5.1118 RON
1GRAM DE AUR-26.0453 RON
Datoriile românilor cu 70% mai mari față de anul trecut
Potrivit datelor transmise de BNR, creditele restante înseamnă peste 6% (6,4%) din totalul împrumuturilor acordate de băncile din România populaţiei şi firmelor. Anul trecut, creditele cu probleme erau la mai puţin de 4%.
Iar restanţele în valută depăşesc, ca valoare, datoriile în lei. În total, vorbim de peste 13,6 miliarde de lei, bani care ajung cu întârziere la bănci prin rate, faţă de 7,8 miliarde la finalul anului trecut.
Fondurile europene pentru dezvoltarea resurselor umane
FONDURILE EUROPENE PENTRU RESURSE UMANE, SANSA FIRMELOR DE A RAMANE COMPETITIVE. Vom reusi sa folosim cele 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane?
Pentru perioada 2007-2013, Uniunea Europeana a alocat Romaniei fonduri in valoare de 3,5 miliarde de euro pentru dezvoltarea resurselor umane. Suntem in 2010, iar proiectele castigate pana in prezent insumeaza aproape 2 miliarde de euro. Fondurile europene pentru resurse umane reprezinta cea mai ieftina finantare pentru companii pentru a creste pregatirea si competitivitatea angajatilor. In urma evaluarii, proiectele selectate pentru perfectionarea angajatilor si pentru dezvoltarea antreprenoriatului, au o valoare totala de peste jumatate de miliard de euro, aproape de doua ori mai mult decat alocarea financiara stabilita in urma cu patru ani pentru aceste domenii. In prezent, pentru unele linii de finantare suma alocata pana in 2013 a fost epuizata, in timp ce pe altele gradul scazut de interes ar putea duce la pierderea unor bani europeni.25 iulie 2010
curs valutar 26 iulie 2010
1USD-3.2943 RON
1AUD-2.9440 RON
1CAD-3.1716 RON
1CHF-3.1600 RON
1GBP-5.081 RON
1GRAM DE AUR-127.0645 RON
23 iulie 2010
Românii renunţă la bon fiscal pentru a cumpăra alimentele mai ieftin
"Sunt de fapt vânzări nedeclarate pentru care nu se plăteşte TVA, ceea ce înseamnă că ne îndreptăm spre o evaziune de 80%. Nu cred că pentru 0,1 lei, cu cât s-a scumpit pâinea, oamenii au renunţat să mai cumpere pâine, cred că preferă să ia produsul mai ieftin, dintr-un magazin aprovizionat tot din piaţa neagră", a declarat Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria panificaţiei Rompan, la seminarul Mediafax Talks about Romanian Agriculture.
Şi retailerii mari acuză alimentarea pieţei negre în acest an. "Piaţa gri a crescut în acest an. Consumatorii spun că merg mai frecvent în pieţele agroalimentare şi în magazinele mici de cartier, dar aceste creşteri nu se văd în statisticile oficiale pentru că se duc în zona evaziunii fiscale", a declarat Filip Cristescu, directorul operaţional al Billa România, cea mai mare reţea de supermarketuri de pe piaţă şi vicepreşedinte al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România.
Din ce în ce mai multe magazine de cartier au început să se aprovizioneze de pe piaţa neagră şi nu mai acordă bon fiscal, după cum afirmă Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
"Magazinele de proximitate nu mai oferă bon fiscal. Altfel nu fac faţă majorării de TVA. Credeam că dacă intrăm în comunitatea europeană dispare piaţa neagră. N-a fost aşa. În schimb am preluat-o şi pe-a lor", susţine şeful patronatului Romalimenta.
Pentru a păstra preţurile la un nivel redus, fermierii au cerut insistent, încă de anul trecut, reducerea TVA până la un nivel de 5%, cel puţin pentru produsele de bază, dar solicitarea a rămas fără răspuns.
La începutul lui 2010, patronatele din industria agricolă şi alimentară au propus ministrului agriculturii o aplicare inversă a TVA. Prin această măsură, firmele din lanţul transformării grâului în pâine, de exemplu, nu ar mai fi plătit TVA la achiziţie, pentru ca statul să nu fie fraudat cu recuperările de TVA cerute de companii care cumpărau fără acte de la ţărani grâul.
În prezent, Comisia Europeană a respins cererea făcută de România în ceea ce priveşte aplicarea inversă a taxării în sectorul agricol şi alimentar.
"Sebastian Vlădescu mi-a spus să vorbim la trecut despre taxarea inversă, pentru că România nu poate obţine acest lucru de la Comisia Europeană. Reducerea TVA pentru alimentele de bază nu mai are loc, taxarea inversă nu se mai aplică, organizaţiile de control ale gărzilor financiare şi ANAF se reduc serios. S-a lăsat astfel cale liberă evaziunii fiscale, care este aproape legalizată", este de părere Popescu.
Evaziunea fiscală are loc începând de la producător, mulţi preferând să-şi vândă marfa fără acte imediat după recoltare. Acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea grupurilor de producători recunoscute la nivel local, 106 la număr, nu funcţionează sau se preocupă serios să-şi regândească afacerea.
"Cum să se asocieze ţăranii dacă tot ce vând prin intermediul grupului vând cu TVA? Fiecare preferă să vândă singur, la poarta casei sau la piaţă pentru că atunci nu mai trebuie să vândă cu TVA", afirmă Mihai Lungu, preşedintele Cooperativei Agricole Muntenia. Fermele de porci din cadrul Cooperativei Agricole Muntenia se confruntă de asemenea cu situaţii în care preţul scade dramatic din cauza tirurilor venite intracomunitar, care nu plătesc TVA. "Degeaba am investit 800.000 de euro într-o fermă de porci, pentru că în fiecare zi intră camioane cu porci din Ungaria, cu destinaţia Bulgaria, se opresc la noi, îi abatorizează şi îi vând, câştigul lor zilnic ajungând la 7.000 de euro. Eu cresc animalele 4 luni şi când vreau să-i vând preţul este mic pentru că târgul este plin cu camioane cu porci", informează Lungu.
curs valutar 23 iulie 2010
1USD-3.3279 RON
1AUD-2.9408 RON
1CAD-3.2075 RON
1BGP-5.0855 RON
1CHF-3.1636 RON
1GRAM DE AUR-127.1637 RON
20 iulie 2010
Leul s-a depreciat la deschidere, iar cursul a urcat la 4,2850 - 4,2870 lei/euro
Primele tranzacţii din piaţa locală au fost realizate la 4,2775 - 4,2800 lei/euro, peste nivelul de la închiderea de vineri, 4,2670 - 4,2700 lei/euro.
Ulterior, cursul a continuat să crească, iar la ora 10:00 euro era cotat la 4,2850 - 4,2870 lei.
FMI şi UE au suspendat discuţiile de evaluare cu Ungaria în cadrul acordului de împrumut încheiat la sfârşitul anului 2008, avertizând că guvernul de la Budapesta trebuie să adopte măsuri dure pentru reducerea deficitului bugetar.
Pe de altă parte, Guvernul ungar a anunţat că nu va introduce noi măsuri de austeritate, considerând că acestea sunt principalul motiv al scăderii economice şi şomajului ridicat.
Forintul s-a depreciat luni dimineaţă cu până la 2,8% faţă de euro şi se tranzacţiona la Budapesta, în jurul orei 7:42, la 289,24 forinţi/euro, cu 2,5% peste închiderea de vineri, de 282,1 forinţi/euro.
Deprecierea forintului a indus un sentiment negativ pe pieţele valutare din regiune, iar zlorul s-a depreciat cu până la 0,9%.
Rata de referinţă publicată vineri de către Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 0,34 bani, la 4,2628 lei/euro, după ce joi s-a situat la 4,2594 lei/euro. Leul a continuat să se aprecieze semnificativ în faţa dolarului american, iar banca centrală a afişat un curs de 3,2839 lei/dolar, cu 4,67 bani sub referinţa din ziua precedentă, de 3,3306 lei/dolar.
Pe piaţa monetară, dobânzile pentru depozitele cu scadenţa la o zi se situează la 2-3%.
curs valutar 20 iulie 2010
1USD-3.2983 RON
1CAD-3.135 RON
1AUD-2.8666 RON
1CHF-3.1333 RON
1GBP-5.0401 RON
1GRAM DE AUR-126.346 RON
18 iulie 2010
Euro a depăşit pragul de 1,3 dolari pe unitate şi a atins un nou record al ultimelor două luni
Dolarul s-a depreciat şi faţă de yen, la cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, afectat de date economice nefavorabile din Statele Unite care subliniară ritmul lent al redresării.
Preţurile de consum din SUA au scăzut în iunie pentru a treia lună consecutiv, în timp ce încrederea americanilor în economie a coborât în iulie la un minim al ultimelor 11 luni.
La începutul tranzacţiilor de la New York, euro era cotat în urcare cu 0,3%, la 1,2973 dolari pe unitate, după ce a atins 1,3008 dolari pe unitate pe platforma electronică EBS, cel mai ridicat nivel în două luni.
Euro s-a apreciat cu peste 9% de la minimul ultimilor patru ani, de 1,1875 dolari pe unitate, atins pe 7 iunie, după ce succesul unor emisiuni de obligaţiuni ale Greciei, Portugaliei şi Spaniei a atenuat temerile legate de problema datoriilor ridicate ale statelor.
SURSA ARTICOL
curs valutar 19 iulie 2010
1 USD-3.2839 RON
1 GBP-5.0591 RON
1 AUD-2.8870 RON
1 CAD-3.1425 RON
1 CHF-3.1535 RON
1 GRAM DE AUR- 127.2944 RON
16 iulie 2010
curs valutar 16 iunie 2010
1USD-3.3306 RON
1AUD-2.9346 RON
1CAD-3.2284 RON
1GBP-5.1044 RON
1CHF-3.1763 RON
1GRAM DE AUR- 129.7525 RON
13 iulie 2010
curs valutar 13.06.2010
1USD-3.3805 RON
1CAD-3.2737 RON
1AUD-2.9511 RON
1CHF-3.1675 RON
1GBP-5.0633 RON
1GRAM DE AUR-130.8774 RON
12 iulie 2010
Planul de măsuri economice ar putea fi finalizat săptămâna viitoare
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, luni, că este posibil ca planul de măsuri economice să fie finalizat săptămâna viitoare.
Blaga a fost întrebat de către ziarişti, înainte de şedinţa BPN al PDL, dacă la reuniunea coaliţiei s-a discutat despre planul de măsuri economice şi despre reducerea numărului de subprefecţi.
"S-a discutat, va fi anunţat când va fi finalizat, probabil săptămâna viitoare, iar la subprefecţi sigur că s-a luat decizia", a răspuns Vasile Blaga. El a amintit că fiecare judeţ va avea un subprefect, iar în Bucureşti vor fi doi subprefecţi în loc de trei.
La nivelul coaliţiei se discută un plan de măsuri propuse de parlamentari PDL pentru susţinerea mediului de afaceri.
Deputatul PDL Sulfina Barbu a anunţat, încă din 4 iunie, într-o declaraţie pentru MEDIAFAX, că PDL propune scutirea de impozit pe profit pentru investitorii nou înfiinţaţi care investesc un milion de euro, precum şi alte măsuri, anunţul fiind făcut în contextul amendamentelor la pachetul de măsuri pentru care Guvernul urma să-şi asume răspunderea în Parlament.
La acel moment, Sulfina Barbu preciza că propunerile PDL fuseseră discutate şi acceptate de Ministerul de Finanţe.
Ea afirma că amendamentele parlamentarilor PDL vizau majorarea de la 50% la 80% a cotei din dividendele întreprinderilor de stat care se varsă la buget, deducerea fiscală pe bază de bon fiscal a unui procent de 10% din TVA pentru lucrările de renovare-modernizare a locuinţelor şi clădirilor, scutirea de impozit pe profit, pe o perioadă de cinci ani, pentru companiile nou înfiinţate care investesc un milion de euro şi creează noi locuri de muncă.
"PDL mai propune ca prin Codul de procedură fiscală să se facă direct compensarea obligaţiilor, adică de exemplu, dacă o firmă are de plătit CAS, dar are de primit TVA, să se compenseze. Acest lucru va debloca mediul de afaceri", explica atunci Barbu.
Ea arăta că o altă propunere prevedea ca solicitările de amânare la plată a obligaţiilor fiscale să poată fi depuse până pe 30 iunie 2011. "Mai propunem ca nivelul dobânzii de întârziere să fie de 0,04% şi nu de 0,05%, cât este acum, pentru fiecare zi de întârziere. Cu aceste măsuri Ministerul de Finanţe a fost de acord", preciza Sulfina Barbu.
Un alt amendament se referea la corelarea articolului 116 (compensarea creanţelor cu datoriile - n.r) şi a articolului 120 (majorările de întârziere la plata obligaţiilor bugetare - n.r) din Codul de procedură fiscală şi abrogarea articolului 122 (majorările de întârziere în cazul compensării - n.r.), declara Barbu.
Sulfina Barbu a reluat aceste propuneri, într-o declaraţie pentru cotidianul "Gândul", precizând că acestea se vor afla pe agenda şedinţei de luni a conducerii coaliţiei. În plus faţă de măsurile anunţate în 4 iunie, Sulfina Barbu a menţionat şi propunerea ca, în cadrul entităţilor economice compuse din mai multe firme, sarcina rezolvării problemelor legate de taxe şi impozite să revină unei firme-lider, care deţine cel puţin zece procente din acţiunile respectivului grup economic. "În felul acesta, se reduc şi cheltuielile administrative ale statului care nu mai verifică, de pildă, câte şapte firme, ci doar una singură, iar compania are un avantaj în faptul că se simplifică birocraţia", a declarat Barbu, pentru "Gândul".
curs valutar 12 iulie 2010
1USD-3.3485 RON
1AUD-2.9263 RON
1CAD-3.2059 RON
1GBP-5.0785 RON
1CHF-3.1719 RON
1GRAM DE AUR-128.7021 RON
9 iulie 2010
Rompetrol a redus preţul carburanţilor cu până la 12 bani pe litru
Benzinele EFIX şi Alto 101 costă 4,68 lei, respectiv 5,35 lei.
Noile preţuri ale motorinelor EFIX şi Diesel Alto sunt 4,59 lei şi 4,9 lei.
Pretul carburantilor vanduti in statiile Rompetrol pot varia cu +/- 5% fata de cele de referinta.Grupul Rompetrol este controlat integral de compania KazMunaiGaz din Kazahstan.
curs valutar 09.07.2010
1USD - 3.3414 RON
1AUD - 2.9234 RON
1CAD - 3.1976 RON
1CHF - 3.1720 RON
1GBP - 5.0632 RON
1 GRAM DE AUR - 129.0574 RON
8 iulie 2010
Sunt taxate doar câştigurile de după 1 iulie
"MFP a stabilit ca, indiferent dacă dobânda a fost virată sau nu în conturile titularilor, veniturile aferente perioadei dinainte de 1 iulie să nu fie impozabile, pentru orice tip de depozit. Ce are scadenţă după 1 iulie este impozabil pro-rata", a confirmat pentru MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.
El a precizat că deponenţii pentru care au fost reţinute impozite mai mari în primele zile din iulie vor primi diferenţa înapoi de la bănci.
"În ceea ce priveşte CEC Bank, vom face tot posibilul să modificăm cât mai repede sistemul informatic conform cu noul mod de impozitare. Probabil vor mai fi una sau două zile în care clienţii vor plăti impozit pentru întreaga sumă dacă dobânda se vira la scadenţă, dar banca le va vira banii înapoi", a precizat Gheţea, care ocupă şi funcţia de preşedinte al CEC Bank.
De la sfârşitul săptămânii trecute, băncile au impozitat cu 16% tot câştigul obţinut din dobânzi de către persoanele fizice, indiferent de momentul când a fost constituit depozitul, şi nu doar dobânda calculată după 1 iulie, întrucât au considerat că Ministerul Finanţelor apreciază că noile modificări aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.
Pe de altă parte, Raiffeisen Bank a anunţat luni că suspendă reţinerea impozitului pe dobânzile obţinute de clienţi la depozitele cu scadenţa după data de 1 iulie, până la apariţia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.
MFP a transmis marţi o scrisoare băncilor în care preciza că veniturile din dobânzile înregistrate în conturile clienţilor după 1 iulie, chiar dacă sunt aferente depozitelor la termen consituite înainte de această dată, vor fi impozitate în integralitate cu 16%.
Potrivit scrisorii de marţi, pentru depozitele la termen cu plata dobânzii la scadenţă câştigurile înregistrate în conturi după 1 iulie urmau impozitate integral, chiar dacă cea mai mare parte a perioadei de economisire s-a surs înainte de această dată.
Sistemul avantaja clienţii care au optat pentru depozite la termen pentru care plata dobânzii se realizează lunar, independent de scandeţa finală. În acest caz, impozitul se aplica numai pentru dobânzile marcate efectiv după 1 iulie.
Curs valutar 08.07.2010
1USD - 3.3653 RON
1AUD - 2.8466 RON
1CAD - 3.1757 RON
1GBP - 5.0862 RON
1CHF - 3.1771 RON
1GRAM DE AUR - 128.4481 RON
7 iulie 2010
Între 1,5% şi 3%, noua previziune de scădere economică
Veştile rele nu se opresc însă aici, iar ceea ce nimeni nu voia să audă - o continuare a recesiunii şi în 2010 - pare un scenariu tot mai greu de evitat.
Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING, a fost primul analist local care a ieşit public cu o nouă prognoză, luni după-amiază, anticipând o contracţie cu 3% a economiei anul acesta şi cu 2,2% la anul.
curs valutar 07.07.2010
1 USD - 3,4381 RON
1 AUD - 2.8589 RON
1 CAD - 3.1809 RON
1 CHF - 3.1713 RON
1 GBP - 5.1153 RON
1 GRAM DE AUR - 131.1461 RON
6 iulie 2010
Moneda euro va continua să se deprecieze şi s-ar putea apropia de paritate faţă de dolar
Osborne, cel mai "precis" analist de curs valutar, anticipează că euro se va deprecia la 1,13 dolari în trimestrul al treilea, respectiv la 1,08 dolari până la sfârşitul acestui an, urmând să se apropie de un dolar în 2011 înainte de a reveni pe o pantă ascendentă, transmite Bloomberg.
Predicţiile lui Osborne privind cursul euro/dolar s-au plasat până acum, în medie, într-o marjă de 4,1% faţă de cotaţia reală, potrivit datelor Bloomberg. Totodată, următorii nouă analişti ca acurateţe în anticiparea cursului sunt de acord cu Osborne şi estimează scăderea euro în următoarele două trimestre.
Moneda euro s-a depreciat cu 15% faţă de dolar în prima jumătate a acestui an, din cauza temerilor legate de deficitele bugetare şi datoriile publice ale mai multor state din zona euro, precum Grecia, Spania, Portugalia sau Irlanda. Investitorii se tem că problemele financiar/fiscale ale statelor membre ar putea determina guvernele să reducă puternic cheltuielile publice, cenzurând astfel creşterea economică.
În contextul acestei crize de încredere, randamentele cerute de piaţă pentru a împrumuta statele de la aşa-numita periferie a zonei euro au crescut puternic comparativ cu yield-ul obligaţiunilor germane de referinţă, iar liderii UE au creat un fond de 750 miliarde euro ca plasă de siguranţă pentru ţările care ar putea avea probleme.
"Va fi un mediu extrem de dificil pentru aceste economii, care trebuie să încerce să-şi recâştige competitivitatea pe plan intern, în zona euro. BCE se îndreaptă către varianta proprie a programului de lichiditate (derulat de Banca Angliei - n.r.). Asta sugerează că vor intra foarte târziu în cercul băncilor centrale care înăspresc politica monetară", a declarat Osborne.
Moneda euro s-a depreciat marţi pe pieţele asiatice cu 0,3% faţă de dolar, la 1,2504 dolari/euro, dar a crescut cu 5,3% de la minimul ultimilor patru ani, de 1,1877 dolari/euro, atins pe 7 iunie. Cu numai şapte luni în urmă, pe 25 noiembrie, euro se tranzacţiona la maximul anului trecut, de 1,5144 dolari.
Curs valutar 06.07.2010
1USD -3.4001 RON
1AUD -2.8585 RON
1CAD -3.1941 RON
1GBP -5.1484 RON
1CHF -3.2005 RON
1GRAM DE AUR -132.191 RON
5 iulie 2010
Este estimata în prima rundă o creştere a inflaţiei cu 3-4 puncte procentuale prin majorarea TVA
El a arătat că, în şocuri inflaţioniste de tipul majorării taxelor, banca centrală are capacităţi limitate în a combate primul val de ajustări de preţuri.
"Mesajul nostru după şedinţa de politică monetară cred că a fost clar. Nu vrem să vedem efecte din punct de vedere al creşterii de preţuri după primul val de ajustări", a adăugat Popa.
Oficialul BNR nu a dorit să comenteze o eventuală modificare a ţintei de inflaţie a băncii centrale, dar a precizat că indicatorii urmăriţi în acordul cu FMI se referă la intervalul prognozat şi nu la ţinta efectivă.
Banca Centrala a menţinut, miercuri, dobânda de politică monetară la 6,25%, după ce Guvernul a anunţat majorarea TVA de la 19% la 24%, şi a arătat că va acţiona pentru limitarea efectelor de runda a doua ale acestei măsuri şi continuarea ancorării anticipaţiilor inflaţioniste la niveluri scăzute.
Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.
Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru 2010 stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA la 24%.
Curs valutar 05.07.2010
1USD-3.4414 RON
1AUD-2.9203 RON
1CAD-3.2511 RON
1CHF-3.2303 RON
1GBP-5.2259 RON
1GRAM DE AUR-133.9968 RON
1 iulie 2010
Leul s-a apreciat, iar cursul a coborât până la 4,3450 lei/euro
Primele tranzacţii de joi au fost realizate la 4,3630 - 4,3660 lei/euro , uşor mai jos comparativ cu nivelul de la finele şedinţei de miercuri, de 4,3665 - 4,3695 lei/euro.
Ulterior, cotaţiile au coborât la un minim de 4,3450 - 4,3480 lei/euro, iar, la ora 10:10, euro era cotat la 4,3465 - 4,3485 lei.
Valutele din regiune au avut o tendinţă de depreciere, astfel că foritnul a pierdut 0,6% din valoare în raport cu euro, în timp ce zlotul se tranzacţionează la niveluri foarte apropiate de cele de miercuri.
Referinţa publicată miercuri de Banca Naţională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,3688 lei/euro, în creştere cu 1,65 bani faţă de nivelul de marţi, de 4,3523 lei/euro. Astfel, cursul de referinţă a atins un record absolut pentru a treia zi consecutiv.
Pentru dolarul american, banca centrală a afişat un curs de schimb de 3,5617 lei/dolar, în scădere cu 0,8 bani faţă de cea de marţi, de 3,5697 lei/dolar.
Pe piaţa monetară, dobânzile pentru depozitele cu scadenţa la o zi se situează la 5,8 - 6,4%.