Caută pe acest blog:

8 iulie 2010

Sunt taxate doar câştigurile de după 1 iulie

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a revenit asupra modului de impozitare a dobânzilor şi a permis băncilor ca baza de calcul să fie constituită doar din câştigurile aferente perioadei de la 1 iulie până la scadenţă.

"MFP a stabilit ca, indiferent dacă dobânda a fost virată sau nu în conturile titularilor, veniturile aferente perioadei dinainte de 1 iulie să nu fie impozabile, pentru orice tip de depozit. Ce are scadenţă după 1 iulie este impozabil pro-rata", a confirmat pentru MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.

El a precizat că deponenţii pentru care au fost reţinute impozite mai mari în primele zile din iulie vor primi diferenţa înapoi de la bănci.

"În ceea ce priveşte CEC Bank, vom face tot posibilul să modificăm cât mai repede sistemul informatic conform cu noul mod de impozitare. Probabil vor mai fi una sau două zile în care clienţii vor plăti impozit pentru întreaga sumă dacă dobânda se vira la scadenţă, dar banca le va vira banii înapoi", a precizat Gheţea, care ocupă şi funcţia de preşedinte al CEC Bank.

De la sfârşitul săptămânii trecute, băncile au impozitat cu 16% tot câştigul obţinut din dobânzi de către persoanele fizice, indiferent de momentul când a fost constituit depozitul, şi nu doar dobânda calculată după 1 iulie, întrucât au considerat că Ministerul Finanţelor apreciază că noile modificări aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.

Pe de altă parte, Raiffeisen Bank a anunţat luni că suspendă reţinerea impozitului pe dobânzile obţinute de clienţi la depozitele cu scadenţa după data de 1 iulie, până la apariţia normelor metodologice de aplicare a noilor prevederi ale Codului Fiscal.

MFP a transmis marţi o scrisoare băncilor în care preciza că veniturile din dobânzile înregistrate în conturile clienţilor după 1 iulie, chiar dacă sunt aferente depozitelor la termen consituite înainte de această dată, vor fi impozitate în integralitate cu 16%.

Potrivit scrisorii de marţi, pentru depozitele la termen cu plata dobânzii la scadenţă câştigurile înregistrate în conturi după 1 iulie urmau impozitate integral, chiar dacă cea mai mare parte a perioadei de economisire s-a surs înainte de această dată.

Sistemul avantaja clienţii care au optat pentru depozite la termen pentru care plata dobânzii se realizează lunar, independent de scandeţa finală. În acest caz, impozitul se aplica numai pentru dobânzile marcate efectiv după 1 iulie.

SURSA ARTICOL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu