Caută pe acest blog:

20 noiembrie 2012

Statul acordă stimulente financiare angajatorilor pentru anumiţi salariaţi



Am mai discutat la un moment dat despre iniţiativa statului de a sprijini firmele care angajează persoane aparţinând unor grupuri defavorizate. Revenim la acest subiect şi vă oferim mai multe detalii privind acest aspect, salariaţii pentru care se acordă astfel de facilităţi şi valoarea subvenţiilor. Menţionăm că valoarea subvenţiilor acordate se calculează pe baza Indicatorului Social de Referinţă (ISR), care în prezent are valoarea de 500 de lei.

Astfel, angajatorii care angajează absolventi vor fi scutiţi de la plata contribuţiei pentru şomaj pentru o perioadă de 12 luni, iar pentru absolvenţii cu handicap, scutirea este de 18 luni. Mai mult decât atât, timp de un an, statul va acorda o subvenţie a cărei valoare diferă în funcţie de studiile absolvenţilor, şi anume:
  • valoarea ISR pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau al şcolilor de arte şi meserii
  • de 1,2 X valoarea ISR pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal
  • de 1,5 X ISR  pentru absolvenţii de învăţământ superior
De asemenea, absolvenţii trebuie încadraţi şi menţinuţi în muncă pentru o perioadă de minim 3 ani, în caz contrar, angajatorul va restitui subvenţia acordată de stat la care se adaugă dobânzi.

Părinţii unici constituie şi ei o categorie vizată, pentru care angajatorii sunt scutiţi de la plata asigurărilor de şomaj timp de 12 luni. Aceştia trebuie menţinuţi în muncă pentru cel puţin 2 ani, iar valoarea subvenţiilor încasate pentru aceştia este egală cu valoarea ISR în luna pentru care se face plata. Aceeaşi situaţie se aplică şi în cazul angajării persoanelor peste 45 de ani.

În ceea ce priveşte persoanele care în 3 ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile de pensionare, nu se acordă scutiri de la plata contribuţiei pentru şomaj, însă subvenţia lunară, pentru fiecare astfel de angajat, este egală cu valoarea ISR din momentul în care se face plata.

Ultimii, însă nu cei din urmă, sunt persoanele cu handicap pentru care scutirea de la plata asigurărilor de şomaj este valabilă tot un an, iar valoarea subvenţiilor este ca în cazul categoriei enunţate anterior. Aceşti angajaţi trebuie încadraţi şi menţinuşi în posturile de muncă pentru cel puţin 2 ani, altfel întreaga subvenţie trebuie restituită.

Sursa: www.avocatnet.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu