Caută pe acest blog:

16 noiembrie 2012

30 noiembrie - sărbătoare legală şi zi nelucrătoare



Începând cu anul în curs, ziua de 30 noiembrie este considerată zi liberă legală odată cu modificarea Legii nr. 147/2012 prin care, la cele 11 zile libere deja stabilite de legislaţia în vigoare, s-a adăugat şi Ziua Sfântului Andrei, sărbătorită în 30 noiembrie, ca sărbătoare legală şi zi nelucrătoare.

Legea nr. 147/2012 care a completat articolul 139 din Codul muncii a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 509, din 24 iulie 2012.

Printre argumentele aduse la acel moment de iniţiatorii legii se numără şi faptul că "în România există în acest moment doar 11 zile libere consacrate prin lege în afara sărbătorilor de duminică, ţara noastra fiind printre ţările cu cele mai puţine zile declarate legal nelucrătoare, iar o atât de mare sărbătoare ca cea din 30 noiembrie ,cu semnificaţii atât de profunde pentru neamul românesc, ar trebui să fie marcată în mod solemn".

Astfel, în conformitate cu prevederile actuale, acestea sunt cele 12 zile libere la care au dreptul salariaţii:
·         1 şi 2 ianuarie
·          prima şi a doua zi de Paşti
·         1 mai
·         prima şi a doua zi de Rusalii
·         Adormirea Maicii Domnului - 15 august
·         Sfântul Andrei - 30 noiembrie
·         1 decembrie - Ziua Naţională a României
·         prima şi a doua zi de Craciun - 25 şi 26 decembrie

Angajatorii care nu acordă salariaţilor zile libere în funcţie de datele stabilite de lege riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Excepţiile sunt prezentate doar în cazurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Ziua liberă va fi acordată în orice altă zi în următoarele 30 de zile de către cei care vor lucra pe 30 noiembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu