Caută pe acest blog:

21 februarie 2012

Noul tratat fiscal european

Ţinând cont de numeroasele dificultăţi economice cu care se confruntă marea majoritate a statelor europene, autorităţile Uniunii Europene au decis înfiinţarea Tratatului fiscal european care va impune criterii fiscale comune pentru statele membre UE. În acest fel se urmăreşte îmbunătăţirea politicii economice şi fiscale europene.

În cadrul Consiliului European de la Bruxelles de la sfârşitul lunii februarie, 25 de state membre din totalul celor 27, au adoptat Tratatul fiscal european. Printre statele semnatare se numără şi România. Tratatul prevede următoarele:
  • menţinerea unor bugete echilibrate şi a unui deficit structural care să nu depăşească 0,5 la sută din PIB
  • instituirea de către statele membre a unui mecanism de corecţie care se va declanşa automat în caz de deparaj în raport cu acest obiectiv
  • impunerea de sancţiuni pentru statele membre care depăşesc limita de 3 la sută din PIB a deficitelor publice anuale (opţional)
  • includerea tratatului fiscal european în Constituţiile statelor membre
Prin toate aceste iniţiative se doreşte evitarea dificultăţilor economice precum cele suferite de Grecia sau Portugalia. Pentru succesul acestui tratat, statele membre trebuie să privească acest tratat ca pe o lege fundamentală a statului fără de care nu se pot obţine rezultate pozitive.

Marea Britanie şi Cehia sunt singurele state europene care au refuzat adoptarea acestui tratat, motiv pentru care implementarea noilor măsuri fiscale în spaţiul european va fi extrem de dificilă.

Sursa: www.money.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu