Caută pe acest blog:

19 decembrie 2011

Tichetele cadou pentru angajaţi


Pentru că ne aflăm în preajma sărbătorilor de iarnă şi conform tradiţiei, aceasta este luna cadourilor, vom vorbi astăzi despre cadourile pe care unii angajatori le oferă angajaţilor cu ocazia sărbătorilor.

Este vorba despre acele tichete cadou, reglementate de legea nr.193/2006 şi care sunt valabile doar dacă îndeplinesc o serie de condiţii. Tichetele cadou trebuie să cuprindă pe lângă numărul unităţii emitente:

  • numele şi adresa emitentului
  • valoarea nominală a tichetului
  • date referitoare la perioada de valabilitate
  • spaţiul pentru înscrierea numelui şi a prenumelui salariatului
  • spaţiu destinat înscrierii datei şi aplicării ştampilei unităţii la care tichetul a fost utilizat

Valoarea tichetelor cadou pentru un angajat nu poate fi mai mica de 10 lei si nu mai mare de 50 de lei. De asemenea, cadourile din partea angajatorilor poate lua si forma diverselor cadouri in bani si natura sau cadouri in beneficiul copiilor angajatilor.

În ceea ce priveşte acele cadouri acordate în beneficiul copiilor, cu ocazia diverselor sărbători sau angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, valoarea cadourilor nu poate depăşi suma de 150 de lei de persoană. În cazul în care se depăşeşte plafonul de 150 de lei în cazul beneficiilor pentru copii, valoarea va intra sub incidenţa impozitului pe venit din salarii.

Să nu credeţi, însă, că aceste venituri sunt scutite de la plata impozitului. Potrivit Codului Fiscal, tichetele cadou sunt cuprinse în venitul brut lunar din salarii şi se impozitează cu cota de 16%, dar nu sunt impozabile în înţelesul impozitului pe venit. Cu toate acestea, astfel de avantaje acordate ocazional angajaţilor, nu sunt luate în considerare în ceea ce priveşte contribuţiile obligatorii la asigurările sociale sau contribuţiile obligatorii la asigurările de sănătate.


Sursa: www.avocatnet.ro

16 decembrie 2011

Orele suplimentare de muncă


Vom vorbi astăzi despre drepturile şi obligaţiile angajaţilor şi a angajatorilor în ceea ce priveşte orele suplimentare de muncă. Poate că mulţi dintre noi optează pentru orele în plus de muncă, gândindu-se că în acest fel se vor adăuga câteva cifre la remuneraţie.

Potrivit Codului Muncii, timpul legal de muncă pentru un angajat este de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. De asemenea, dacă acceptăm să muncim ore suplimentare, acestea nu au voie sa depăşească 48 de ore pe săptămână, conform legii. Pentru cei care nu sunt adepţii orelor suplimentare, trebuie să vă spunem că există şi câteva excepţii în sensul în care nu se poate refuza participarea la orele suplimentare de muncă.

Este vorba aici despre situaţiile de forţă majoră de genul incendiilor, epidemiilor şi situaţii în care sunt necesare lucrări urgente în domeniul transporturilor, construcţii, sănătate şi asistenţă socială. Dacă acceptaţi în mod voluntar participarea la ore suplimentare de muncă, angajatorul este obligat să acorde un salariu proporţional cu numărul orelor lucrate în plus. De asemenea, dacă nu doriţi să staţi peste program, angajatorul nu vă poate concedia pentru acest lucru.

În cazul în care apar nereguli sau neînţelegeri în ceea ce priveşte orele suplimentare sau dacă sunteţi obligaţi să rămâneţi la servici peste program, Inspectoratele Teritoriale de Muncă vă stau la dispoziţie pentru eventualele sesizări cu condiţia să respectaşi termenele legale prevazute de art. 268 din Codul muncii, coroborate cu modificarile aduse prin art. 211 din Legea 62/2011 a dialogului social.

14 decembrie 2011

Nomenclatorul activităţilor independente


Articolul de astăzi se adresează, în special, persoanelor care realizează venituri din activităţi comerciale. Aceasta pentru ca Ministerul Finanţelor Publice a decis stabilirea Nomenclatorului Activităţilor Independente, ceea ce înseamnă posibilitatea de a stabili venitul net pe baza normelor anuale de venit. Această măsură este pusă în aplicare ca urmare a Ordinului 2875/2011 emis de Ministerul Finanţelor Publice.

Potrivit ordinului în cauză, toate direcţiile judeţene ale finanţelor publice, inclusiv cele ale municipiului Bucureşti, sunt obligate să ia măsuri în vederea stabilirii normelor de venit şi publicarea anuală a acestora.

De asemenea, Nomenclatorul activităţilor independente va cuprinde denumirea activităţilor independente efectuate, iar fiecăreia dintre acestea îi va corespunde  codul şi denumirea activităţilor din Clasificarea activităţilor din economia naţională - CAEN Rev.2.

Pentru a obţine mai multe informaţii referitor la acest subiect, precum şi lista activităţilor independente pentru care se poate stabili venitul net pe baza normelor anuale de venit, accesaţi pagina oficială a Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală sau urmăriţi link-ul Nomenclatorul activităţilor independente.

Sursa: www.anaf.ro

13 decembrie 2011

Eliminarea fişelor fiscale începând cu 2012


Cu ceva timp în urmâ aflam despre modificarea Codului Fiscal ce a atras după sine, în mod inevitabil diverse schimbări. Printre acestea se numără eliminarea fişelor fiscale începand cu anul 2012.

Astfel, potrivit Ordonanţei Guvernului nr.30/2011, angajatorii nu vor mai avea obligaţia de a depune fişele fiscale pentru drepturile salariale ale angajaţilor începând cu anul viitor. În ceea ce priveşte veniturile anului 2011, acestea se completează şi depun ca şi până acum, termenul limită de depunere fiind luna februarie 2012.

În schimbul fişelor fiscale, angajatorii vor fi nevoiţi să completeze şi să depună declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la sediile organelor fiscale unde sunt înregistraţi. În ceea ce priveşte angajaţii detaşaţi la alte unităţi, declaraţiile se completează de către unităţile cu care au fost încheiate contractele de muncă.

Vă prezentăm, de asemenea, o serie de informaţii privind contribuţiile sociale şi anume câteva dintre excepţiile de la plata contribuţiei de asigurări sociale:
  • îndemnizaţiile lunare de neconcurenţă prevăzute în contractele individuale de muncă
  • îndemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă
  • asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale
  • ajutoarele lunare/plăţile compensatorii ce se asigură din bugetul de stat cadrelor militare trecute în rezervă, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special
  • îndemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de angajator
  • îndemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate
  • îndemnizaţiile de şedinţă primite de consilierii locali, judeţeni sau ai municipiului Bucureşti
  • prestaţiile suportate din bugetul asigurǎrilor sociale de stat
  • îndemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de angajator în ceea ce priveşte contribuţiile de asigurări sociale de sănătate
  • drepturile de soldă lunară acordate cadrelor militare
  • remuneraţia administratorilor societăţilor comerciale, companiilor/societăţilor naţionale şi regiilor autonome
  • sumele primite de membrii comisiei de cenzori sau comitetului de audit, după caz, precum şi sumele primite pentru participarea în consilii, comisii, comitete şi altele asemenea în ceea ce priveşte contribuţiile la şomaj etc.

Pentru informaţii suplimentare sau vizualizarea întregului proiect de hotărâre guvernamentală urmăriţi link-ul eliminarea fişelor fiscale din 2012.


12 decembrie 2011

Depunerea declaraţiilor fiscale - decembrie 2011


Aflăm astăzi despre noile măsuri iniţiate de ANAF pentru îmbunătăţirea şi facilitarea serviciului de transmitere la distanţă a declaraţiilor. Aşadar, începând cu data de 1 decembrie anul curent, declaraţiile aferente lunii noiembrie pot fi depuse doar prin intermediul versiunilor de soft noi ce pot fi găsite pe site-ul oficial al agenţiei. Este vorba despre declaraţiile 100, 300 şi 710.

În acest sens, pentru a putea depune aceste declaraţii online aveţi nevoie de un certificat digital pentru autentificare, iar depunerea se realizează prin programul de upload folosit în primă faza doar pentru declaraţia 112. Noile versiuni de soft, şi anume Soft A şi Soft J, le puteţi obţine de pe site-ul oficial ANAF la secţiunea Declaraţii electronice şi descărcare. Tot aici găsiţi şi informaţii suplimentare, în cazul în care aveţi nevoie.

În cazul în care nu deţineţi un certificat digital calificat, aveţi posibilitatea de a depune declaraţiile în cauză la ghişeele instituţiilor fiscale de care aparţineţi. Nu uitaţi că la depunere se cere şi un format PDF ataşat declaraţiei.

De asemenea, declaraţiile 100, 300 şi 710 anterioare lunii noiembrie pot fi depuse doar la ghişeu, fie în format de hârtie, fie în format electronic, disponibil pe portalul ANAF.

Sursa: www.anaf.ro

9 decembrie 2011

Obligaţiile fiscale ale lunii decembrie


Vă prezentăm astăzi obligaţiile fiscale pe care trebuie să le depună contribuabilii în luna decembrie, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală. Acestea sunt:

Până la data de 15 decembrie vor fi depuse:
  • situaţia livrărilor de ţigarete de către antrepozitarii autorizaţi, operatorii înregistraţi/ destinatarii înregistraţi şi importatorii autorizaţi de astfel de produse
  • jurnalele privind livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie/navigaţie pentru luna precedentă de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţie/depozitare
  • jurnalele privind achiziţiile/ livrările de combustibil destinat utilizării exclusiv pentru aviaţie/ navigaţie pentru luna precedentă de către antrepozitarii autorizaţi pentru depozitare
  • situaţia centralizatoare privind achiziţiile/utilizările de produse accizabile şi livrările de produse finite rezultate în luna precedentă de către operatorii economici care deţin autorizaţie de utilizator final
  • situaţia centralizatoare privind achiziţiile şi livrările de produse accizabile pentru luna precedentă de către destinatarii înregistraţi şi reprezentanţii fiscali pentru achiziţiile şi livrările intracomunitare de produse accizabile
  • situaţia centralizatoare privind achiziţiile şi livrările de produse energetice pentru luna precedentă de către operatorii economici care deţin autorizaţii de utilizator final
  • evidenţa achiziţionării, utilizării şi returnării marcajelor pentru luna precedentă de către antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi şi importatorii autorizaţi de produse supuse marcării
  • situaţia cu privire la produsele accizabile pentru luna precedentă de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţie şi pentru depozitare produse accizabile, precum şi terminalul petrolier cu ieşire în port autorizat ca antrepozit fiscal pentru operaţiunile desfăşurate în incinta acestuia
  • plăţile anticipate privind impozitul pe venit aferente trimestrului IV 2011 de către contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente
Până la data de 21 decembrie vor fi depuse:
  • plata taxei pentru licenţa de organizare a jocurilor de noroc, aferenta anului 2011, de către organizatorii de jocuri de noroc

Până la data de 27 decembrie vor fi depuse:
  • declaraţia privind veniturile sub formă de salarii din străinătate obţinute de persoane fizice care desfăşoară activitate în România şi de persoanele fizice române angajate ale misiunilor diplomatice şi posturilor consulare acreditate în România pentru luna precedentă (Formular 224)
  • declaraţia recapitulativă privind livrările / achiziţiile /prestările intracomunitare de bunuri pentru luna trecută (Formular 390 VIES)
  • decontul de taxă pe valoarea adaugată (Formular 300)
  • decontul special de taxă pe valoarea adăugată pentru luna precedentă (Formular 301)
  • plata taxei anuale pentru autorizaţia de exploatare a jocurilor de noroc, aferentă trimestrului următor, de către organizatorii de jocuri de noroc caracteristice activităţii cazinourilor şi jocurile tip slot-machine
  • plata impozitului pe reprezentanţă, transa a II a, de către persoanele juridice străine cu reprezentanţă în România
  • declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat (Formular 100)
  • declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate (Formular 112)

Sursa: www.anaf.ro

7 decembrie 2011

Lista reglementărilor ce intră în vigoare începând cu anul 2012

Aflăm astăzi despre schimbările legislative din domeniul financiar-fiscal ce vor intra în vigoare la începutul anului viitor. Conform Ordonanţei de Urgenţă nr.30/2011 pentru modificarea Legii nr.571/2003, se vor pune în aplicare următoarele măsuri financiar-fiscale:


  • termenul de depunere al declaraţiei anuale pe impozitul pe profit se modifică de la 25 aprilie, inclusiv, al anului următor la 25 martie, inclusiv a anului următor
  • în ceea ce priveşte contribuţiile sociale obligatorii, începând cu 2012 cota de impozit de 10% pentru drepturi de proprietate intelectuală, vânzări de bunuri, activităţi comerciale, activităţi de expertiză contabilă etc. se aplică la venitul brut din care se deduc contribuţiile sociale obligatorii
  • contribuabilii obligaţi să depună declaraţia 112 pot opta pentru depunerea lunară declaraţiei dacă solicita acest lucru până la data de 31 ianuarie
  • contribuabilii cu venituri din activităţi independente pot opta pentru determinarea venitului  în sistem real
  • vor fi eliminate fisele fiscale pentru drepturile salariale
  • formularul 205 pentru calcularea şi reţinerea impozitului va fi depus până în ultima zi a lunii februarie pentru anul expirat
  • formularul 201 va fi depus până la 25 mai în loc 15 mai
  • declaraţia informativă privind impozitul reţinut şi plătit pentru veniturile cu reţinere la venituri scutite pe beneficiari de venituri nerezidenţi va fi depusă până în ultima zi a lunii februarie
Pentru a afla mai multe informaţii privind noile reglementări fiscale ce vor intra în vigoare din 2012 printre care noutăţi legate de impozitul pe clădiri sau norma de venit, urmăriţi link-ul reglementări valabile începând cu anul 2012.
 

5 decembrie 2011

Proiect de modificare a Codului Fiscal


Aflăm astăzi despre initiaţiva Ministerului Finanţelor Publice pentru modificarea Codului Fiscal. Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr.571/2003  se doreşte a fi o măsură de sprijin pentrul mediul de afaceri din România şi pentru îmbunătăţirea administraţiei fiscale. De asemenea, sunt prevăzute o serie de măsuri pentru simplificarea modului de declarare şi plată a impozitelor şi taxelor şi alinierea aquis-ului comunitar, precum şi măsuri tehnice de corelare şi clarificare.

Iată câteva dintre măsurile prevăzute în proiectul Ministerului Finanţelor Publice :
  • noi reguli fiscale pentru contribuabili din sistemul bancar
  • regim special de scutire pentru contribuabilii plătitori de TVA
  • măsuri drastice de anulare a înregistrării în scopuri de TVA pentru anumite categorii de contribuabili
  • reglementarea posibilităţii de declarare şi stabilire a impozitului pe venit, precum şi simplificarea modului de stabilire a impozitului pe venit din activităţi agricole
  • scutiri de la plata impozitului pe clădiri în anumite situaţii
  • extinderea aplicării taxei inverse
  • simplificarea şi unificarea legislaţiei şi administrării contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice

Pentru mai multe detalii sau pentru a vizualiza proiectul de modificare a Codului Fiscal în întregime accesaţi site-ul oficial al Ministerului Finanţelor Publice sau urmăriţi link-ul proiect de modificare a Codului Fiscal.


Sursa : www.mfinante.ro

2 decembrie 2011

Zilele de sărbătoare legale


Pentru că tot am sărbătorit Ziua Naţională a României, o zi în care, potrivit legii, nu suntem obligaţi să mergem la muncă, vom discuta despre zilele de sărbătoare legale.

Conform Codului Muncii, în România există 11 sărbători legale, în care angajaţilor li se acordă zile libere, şi anume:
 
  • Zilele de 1 şi 2 ianuarie
  • Prima şi a doua zi de Paşti
  • 1 mai
  • Prima şi a doua zi de Rusalii
  • Adormirea Maicii Domnului
  • 1 decembrie
  • Prima şi a doua zi de Crăciun

Nu toţi beneficiază, însă, de aceste zile de sărbătoare şi este vorba despre cei care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din pricina specificului activităţii. De asemenea, unităţile alimentare şi cele sanitare stabilesc programe speciale de lucru.

În cazul în care, ne prezentăm totuşi la muncă în aceste zile, angajatorii sunt obligaţi fie să compenseze aceste zile, cu timp liber în următoarele 30 de zile sau să acorde sporuri la salarii. Sporurile se acordă doar atunci când zilele lucrate nu pot fi compensate cu timp liber.

În cazul nerespectării acestor prevederi ale Codului Muncii, se poate apela la instanţele de judecată pentru despăgubirea angajaţilor de către angajatori.

Toate acestea fiind spuse, echipa C&D Executive Consulting vă urează o zi placută şi La mulţi ani, România!

Sursa: Codul Muncii