Caută pe acest blog:

25 iulie 2011

Ratingul de țară al României – fața nevăzută a acestuia


Începem o nouă săptămână cu informații din lumea economică. Ne îndreptăm aşadar, atenția asupra conceptului de rating de țară si ce înseamnă acesta pentru România.

Astfel, ratingul reprezintă o metodă de evaluare prin care se acordă calificative unei bănci, companii sau economii naționale pentru aprecierea riscurilor privind operațiunile de pe piețele financiare sau riscul investițional. Până în momentul de față, țara noastră era cotată, de către compania de rating Fitch, ca având un rating de țară foarte scăzut. Semnele de revenire ale economiei naționale prin creşterea exporturilor şi micşorarea datoriilor internaționale au determinat acordarea calificativului de “investment grade” pentru România.

O astfel de decizie este, evident, îmbucurătoare, indicând faptul că ne aflăm pe drumul cel bun în ceea ce priveste dezvoltarea economică. Mai mult decât atât, țara noastră nu mai prezintă risc pentru investitori.

Pe de altă parte, însă, intervin anumite păreri care susțin că ratingul de țară conferit României poate constitui o capcană, un demers al FMI de a-i da României un imbold spre noi credite şi împrumuturi, însă de la băncile internaționale, unde dobânzile sunt mai mari. Potrvit Grupului de Economie Aplicată, în această acțiune, s-a luat în considerare gradul de îndatorare publică a României, care, conform Băncii Mondiale, este foarte mic în comparație cu restul statelor europene. Drept urmare, îndemnul ascuns al FMI ar fi “împrumutați-vă cât mai mult”.

În cazul în care speculațiile făcute de analiştii economici români, sunt reale, țara noastră ar trebui să se gândească de două ori înainte de a lua o decizie de împrumut cu atât mai mult cu cât, doar în acest an, ar avea nevoie de împrumuturi de circa 22 miliarde de euro.

Un comentariu:

  1. Sunt foarte recunoscător față de firma de împrumuturi Elegant pentru că m-a ajutat să obțin un împrumut de 600.000 USD cu ajutorul ofițerului de împrumut Russ Harry și voi fi întotdeauna recunoscător. Viața mea s-a schimbat, banii mi-au fost plătiți, dețin acum o afacere pe care o întrețineam pentru familia mea. Sunt recunoscător pentru tine, domnule Russ, și Dumnezeu să vă binecuvânteze. Le puteți contacta pentru asistență financiară pe e-mail: Elegantloanfirm@hotmail.com pentru asistența dvs. financiară.

    RăspundețiȘtergere