Caută pe acest blog:

27 iulie 2011

Regimul special pentru aurul de investiții


Articolul de azi tratează problema regimului special al investițiilor în aur și prevederile Codului Fiscal în legatură cu acestea.

Potrivit Codului Fiscal, aurul de investiții se referă la aurul, sub formă de lingouri sau plachete acceptate pe piețele de metale prețioase și  monedele de aur care îndeplinesc anumite condiții. Anumite operațiuni precum livrările, achizițiile sau importul de aur de investiții sunt scutite de plata TVA. Pentru detalii privind aurul de investiții accesați regimul special pentru aurul de investiții

Cu toate acestea, s-au semnalat cazuri în care au fost percepute taxe pentru importul de aur de investiții contrar dispozițiilor Codului Fiscal. Problemele pot surveni și din pricina faptului că scutirea de la plata TVA a aurului nu este specificată în Art.142 “Normele privind scu­tirea de la plata TVA şi a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri” ci într-un articol distinct, Art.152. Autoritățile au impus plata TVA pentru aur in diferite cazuri invocând motive precum lipsa de claritate a dispozițiilor Codului Fiscal, faptul că aurul importat nu îndeplinește condițiile specificate în Codul Fiscal sau că ar fi vorba despre “aur financiar”.

Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului  190/2000, aurul financiar este „aurul achiziţionat de persoane fizice ori juridice în scopul realizării unor plasamente de va­loare”. Diferenţa dintre aurul financiar și aurul de investiții este aceea că, dacă primul este definit ca fiind cumpărat pentru obţinerea de profituri, aurul de investiţie, potrivit Codului Fiscal, poate fi achiziţionat şi pentru uz personal.

Prin urmare, dacă vă numărați printre persoanele dornice să achiziționeze sau să importe aur, nu ezitați să vă documentați în prealabil pentru a nu întâmpina probleme cu autoritățile vamale.

Sursa: www.sfin.ro www.infotva.manager.ro www.codfiscal.money.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu