Pentru sfârșitul de săptămână am pregătit un articol interesant despre riscurile de a fi bogat. Cine nu și-ar dori averi impresionante și locuințe luxoase? Însă, niciunul dintre cei care au astfel de aspirații nu au luat în considerare problema…taxelor și impozitelor. Se pune astfel întrebarea cât este de “scump” să fii bogat? Vom vedea, așadar, care sunt țările cu cele mai mari impozite pe venit.
În fruntea țărilor cu cele mai mari impozite se situează Danemarca unde veniturile pot fi impozitate cu procente cuprinse între 28 si 43%. Astfel, pentru averile ce depășesc 300.000 de dolari se taxează 53,1 %, iar pentru cele peste 100.000 dolari se aplică un impozit de 41,8%.
Suedezii sunt și ei pe lista nefericiților care plătesc impozite fabuloase la stat. Aici, orice venit este impozitat cu 30%, iar dacă depaseste suma de 83.900 de dolari, se taxează între 34,8% și 49,3% din venit.
În Olanda, taxele diferă în funcție de oraș. Impozitarea se face pentru averile peste 54.000 dolari, iar pentru ce depățește 300.000 de dolari, statul își rezervă 44,2% din venit.
Chiar și în Papua Noua Guinee riscul de a avea venituri mai mari de 300.000 de dolari constă în ponderea de 41% care îi revine statului, în timp ce în Belgia, se plătește ceva mai puțin, între 29% și 40%.
În tot acest timp, românii mai înstăriți se pot considera cu adevărat norocoși deoarece doar începând cu acest an vor fi puse în aplicare normele de verificare și taxare a persoanelor fizice cu venituri mari. În țara noastră, verificarea persoanelor cu venituri mari se va efectua în mai multe etape, iar la final se va determina starea fiscala reală, în funcție de care se va stabili dacă se poate dovedi proveniența veniturilor și dacă se va aplica impozit. Persoanelor fizice ale căror venituri reale depășesc cu cel puțin 50.000 lei sumele declarate li se va aplica un impozit de 16%.
Dacă stăm bine să ne gândim asupra acestui aspect legat de impozitul pe venit, taxarea diferențiată în funcție de mărimea venitului, este perfect justă. Având în vedere diferențele enorme dintre venituri, în țara noastră, aplicarea aceluiași impozit pentru toți era total nedreaptă. În același timp, controalele efectuate de organele fiscale sunt binevenite, însă nu pentru cei cu venituri mari. Cu toate acestea, putem fi multumiți deocamdată că nu suntem în pielea danezilor, suedezilor sau a celorlalți care ajung să dea la stat aproape jumătate din venituri.
Sursa: www.incont.ro www.mediafax.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu