Articolul de astăzi are în vedere TVA-ul și noile măsuri impuse de statul român pentru cei care intenționează să se înregistreze ca și plătitori de TVA. Vom vedea dacă este o măsură de bun augur sau nu. Important de știut este că, în acest fel, statul își sporește atribuțiile de control asupra mediului economic.
Așadar, la inițiativa Comisiei Europene, Ministerul Finanțelor Publice a înăsprit condițiile de înregistrare în scopuri de TVA. Această măsură a fost luată, pe de o parte pentru a facilita administrarea plătitorilor de TVA, iar pe de altă parte pentru a combate fenomenul evaziunii fiscale din domeniul TVA. În acest fel, se restrânge accesul persoanelor impozabile care prezintă un risc crescut de fraudă la înregistrarea în scopuri de TVA.
Prin ordinul nr. 1984/2011 publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 361 din 24 mai 2011, Ministerul Finanțelor Publice impune o serie de condiții prin care se realizează înregistrarea ca și plătitor de TVA și anume:
- existența faptică a spațiilor cu destinație de sediu social/sedii secundare și modalitatea de deținere a acestora, respectiv în proprietate, închiriate/concesionate pe o perioadă mai mică sau mai mare de un an
- comportamentul anterior al administratorilor sau asociaților societății, respectiv modul în care aceștia au acționat la alte societăți la care au mai avut această calitate, fapt concretizat în eventualele fapte înscrise în cazierul fiscal și starea societăților respective: lichidate, în insolvență, în inactivitate temporară
Cei care intenționează să se înregistreze în scopuri de TVA trebuie să depună o anexă la declarația de mențiuni care servește la evaluarea intenției și a capacității persoanelor respective. Aceștia trebuie să îndeplinească criteriile mai sus menționate întrucât organele fiscale vor realiza controale faptice la sediul social, pentru a cerceta dacă acesta se pretează scopului declarat de către viitoarea societate comercială. Ulterior, organul fiscal care a efectuat controlul, calculează un punctaj, pe baza unei grile cu 6 criterii și 25 de indicatori. Pentru a trece examenul în fața statului, solicitanții trebuie să acumuleze peste 45 de puncte.
Ordinul nu reglementează tratamentul societăților comerciale care nu se declară inițial la înființare plătitoare de TVA și devin ulterior plătitoare de TVA, prin obținerea plafonului de 35.000 euro.
Cu toate acestea, experții în domeniu sunt sceptici în privința acestei măsuri. Ei afirmă că statul nu deține un aparat competent pentru efectuarea unor astfel de evaluări. Mai mult decât atât, această modificare este privită ca și o piedică din pricina faptului că va îngreuna procesul de înregistrare a societăților comerciale prin creșterea birocrației.
Sursa: http://www.wall-street.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu