Una dintre principalele nemulţumiri ale persoanelor apte de muncă şi a angajatorilor, la ora actuală, o constituie lipsa locurilor de muncă sau locurile de muncă prost plătite, respectiv candidaţi slab pregătiţi. În articolul de azi vom afla de ce întâmpină angajatorii dificultăţi în ocuparea posturilor vacante.
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în România se plâng, adesea, de cerinţele şi aşteptările ridicate ale angajatorilor. Pe de altă parte, angajatorii caută candidaţi calificaţi şi experimentaţi pentru posturile vacante din companiile lor. Potrivit unui studiu efectuat de compania de recrutare Manpower, peste 50% dintre angajatorii din România au dificultăţi în recrutarea de personal, în special pentru funcţiile de conducere.
Compania Manpower România este specializată în recrutare permanentă, temporară şi pe bază de contract, evaluare şi selecţie, formare profesională, externalizare şi consultanţă în domeniul resurselor umane. Aceasta efectuează anual un studiu menit să identifice, aşa numitul, deficit de talente la nivel global, dar şi modul în care acesta afectează piaţa muncii. Cercetările atestă faptul că, în România, poziţii precum ingineri, manageri sau chiar mecanici sunt foarte greu de ocupat din pricina lipsei de experienţă a candidaţilor. Mai mult decât atât, chiar şi muncitorii calificaţi sunt greu de găsit.
Angajatorii dau vina, pentru această situaţie, fie pe lipsa de experienţă a candidaţilor (după cum motivează 28% dintre angajatori), fie din cauza lipsei acute de candidaţi disponibili pe piaţă (24%), dar şi pe fondul deficitului de abilităţi practice şi tehnice în rândul aplicanţilor (22%). Reprezentantul ManpowerGroup România afirmă că necesitatea unor rezultate eficiente pe termen scurt a companiilor intră în conflict cu imposibilitatea dezvoltării şi modelării de talente pe termen scurt.
La nivel global, alte state care întâmpină dificultăţi în recrutarea de personal sunt Japonia (80%), India (67%), Brazilia (57%), Australia (54%) etc. România se poziţionează peste media globală cu o pondere de 34%.
Este interesant faptul că, deşi numărul absolvenţilor de studii superioare este tot mai mare, găsirea şi ocuparea unui loc de muncă este tot mai dificilă. Se presupune că odată cu terminarea studiilor suntem suficient de pregătiţi pentru a activa pe piaţa muncii. Să fie de vină sistemul de educaţie deficitar? Să fie pretenţiile angajatorilor de vină? Să fie lipsa de experienţă a candidaţilor?
Privind prin prisma angajatorilor, aceştia doresc sporirea afacerilor cu ajutorul unor angajaţi bine pregătiţi şi eficienţi. Dar dacă trecem de partea cealaltă a baricadei, şi anume a candidaţilor, se pune totuşi întrebarea, cum se poate acumula experienţă fără posibilitatea de punere în practică a cunoştinţelor? Cum îţi poti dezvolta şi modela abilităţile şi talentele, dacă nimeni nu este dispus să îţi acorde o şansă?
Sursa: www.money.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu