Caută pe acest blog:

13 iunie 2011

Reorganizarea teritorială a României

   După cum am auzit, probabil, cu toţii, săptămâna ce tocmai s-a încheiat nu a fost lipsită de evenimente tensionate. Când spunem aceasta ne referim, bineînţeles, la vestea reorganizării teritoriale a ţării noastre. Deşi problema este intens dezbătută şi încă nu a fost aprobată, ne vom îndrepta astăzi atenţia asupra posibilelor beneficii şi efecte ale unei astfel de modificări.

   Potrivit iniţiatorilor acestei acţiuni, reorganizarea teritorială ar presupune comasarea celor 41 de judeţe ale ţării în opt regiuni mari, asemenea celor opt regiuni administrative propuse de Programul Operaţional Regional 2007-2013. Aceasta ar avea drept efecte şi restructurarea sistemului bugetar, reducerea cheltuielilor şi a birocraţiei.

  Partea mai puţin plăcută a acestei reorganizări ar fi acţiunea de disponibilizare a unui  număr de 140.000 de angajaţi din sistemul bugetar din pricina desfiinţării autorităţilor administrative locale. Cu toate acestea, ar creşte autonomia oraşelor şi a satelor care ar avea posibilitatea de a se administra singure fără a ţine cont de deciziile centralizate.

  În egală măsură, decizia are drept obiectiv şi o mai bună atragere a fondurilor venite de la Comunitatea Europeană, bazându-se pe ideea că cetăţeanul va avea administraţia mult mai aproape de el. Cu toate acestea, iniţiativa Guvernului rămâne în stadiu de proiect urmând a fi supusă procedurii de vot pentru a putea fi pusă în aplicare.

  Echipa C&D Executive Consulting vă urează o săptămână cât mai placută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu