Caută pe acest blog:

10 iunie 2011

Potenţialul turistic românesc

  În ciuda diverselor opinii neplăcute despre ţara noastră, cu un lucru ne putem mândri sigur, şi anume, diversitatea de locaţii turistice, tradiţiile şi obiceiurile unice în Europa. Turismul constituie un sector economic de care ar trebui să profiăm din plin deoarece potenţialul de dezvoltare pe acest plan este imens. Aşadar, articolul de sfârşit de săptămână vizează turismul românesc şi modul în care îl percep străinii.

  Statisticile cu privire la situaţia turismului românesc actual nu sunt exacte, în unele cazuri înregistrându-se creşteri, iar din alte puncte de vedere se înregistrează scăderi ale numărului de vizite ale străinilor în scopuri turistice. Cu toate acestea, sondajele indică faptul că străinii care au vizitat ţara noastră au rămas plăcut impresionaţi de frumuseţea naturală a ţării, ospitalitatea localnicilor şi specificul culinar al diverselor zone ale ţării.

  Problema este, însă legată de promovarea inegală a destinaţiilor turistice româneşti. Astfel, în timp ce zone precum Valea Prahovei şi Litoralul Mării Negre, beneficiază de o promovare bine pusă la punct cu turism de “nivel superior”, restul zonelor, bogate în atracţii turistice sunt rar menţionate. În astfel de zone, accesibilitatea turiştilor este mai dificilă, informarea este slabă, programele de agreement sunt insuficiente sau capacităţile turistice sunt învechite şi nemodernizate.

  Pentru promovarea turismului românesc la scală internaţională, sunt necesare investiţii serioase în întreţinerea zonelor de atracţie turistică şi protejarea acestora, cu atât mai mult cu cât turismul românesc constituie un potenţial de creştere economică. Turismul montan şi cel carstic sunt la mare căutare printre străini şi de aceea astfel de zone necesită punerea la punct a condiţiilor de vizitare precum şi măsuri de întreţinere şi protejare a mediului, după principiul dezvoltării durabile.

  Prin posibilităţile de finanţare puse la dispoziţie de Uniunea Europeană putem duce la îndeplinire planurile de dezvoltare ale turismului românesc. Trebuie să conştientizăm, importanţa acestuia ca şi sector economic şi să tratăm lucrurile cu mai multă seriozitate întrucât dispunem de o ţară minunată, dar nu ne bucurăm deloc de ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu