Caută pe acest blog:

9 iunie 2011

Femei vs Afaceri

   În articolul de azi ne vom concentra atenţia asupra femeilor şi capacităţilor acestora în ceea ce priveşte lumea afacerilor. De cele mai multe ori, reprezentantele sexului frumos sunt privite cu scepticism şi neîncredere când vine vorba de conducerea sau administrarea unei afaceri. Sunt, însă, multe exemple care combat astfel de convingeri cum că femeile ar fi incapabile să facă faţă lumii tumultoase a afacerilor.

   Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, mai mult de jumătate de milion dintre patronii români sunt, de fapt, femei. În ceea ce priveşte acţionarii şi asociaţii firmelor din România, peste 30% sunt tot femei. Aceste ponderi dovedesc faptul că nu doar bărbaţii pot prelua cu succes cârma unei afaceri.

   Seriozitatea şi responsabilitatea cu care femeile se dedică afacerilor relevă faptul că femeile sunt la fel de pricepute ca şi bărbaţii în arta businessului. Reprezentanta Patronatului Naţional al Femeilor de Afaceri din IMM-uri (PNFAIMM) afirmă că femeile au spirit antreprenorial, însă acesta trebuie dezvoltat şi cizelat. În egală măsură, mentalitatea românească, potrivit căreia femeia este responsabilă doar cu treburile casnice, contribuie şi ea la convingerea că femeile nu sunt suficient de pregătite pentru a cârmui o afacere.

   Potrivit datelor statistice existente, capitala găzduieşte cele mai multe femei antreprenor, adică un număr de 125.000. Restul zonelor, precum Constanţa, Timiş, Iaşi, Prahova, Braşov sau Covasna concentrează între 17.000 şi 25.000 de reprezentante.

    Deşi cele mai multe voci afirmă că femeile trebuie să muncească de două ori mai mult decât bărbaţii pentru a reuşi în afaceri, femeile antreprenor se arată încrezătoare în forţele şi capacităţile proprii. Mai mult decât atât, pentru a combate discriminarea împotriva femeilor din lumea afacerilor, Asociaţia Femeilor din România sprijină dezvoltarea şi formarea femeii în afaceri. Cu finanţări din partea Uniunii Europene, au fost create centre de formare şi consiliere pentru antreprenorii de sex feminin.

   Este într-adevăr timpul să ne descotorosim de vechile credinţe şi mentalităţi, şi să judecăm omul după capacităţi şi performanţe. Femeile, la fel ca şi bărbaţii, s-au dovedit a fi capabile de reuşite pe toate planurile, deci discriminările nu îşi au rostul. În plus, potrivit cunoscutei zicale, în spatele fiecărui bărbat de succes, se află o femeie puternică.

   Sursa: www.capital.ro www.dailybusiness.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu