Este binecunoscut faptul că România adăpostește uriașe rezerve de zăcăminte naturale, însă, acest imens potențial nu este valorificat ca atare. O țară bogată și plină de resurse naturale, dar lipsită de preocupare și inițiativă pentru acest aspect. Mai mult decât atât, românii preferă să importe resurse decât să se folosească de cele existente la îndemana lor.
Potrivit studiilor efectuate, România reprezintă a doua țară din Europa, după Marea Britanie, din punct de vedere al potențialului de resurse naturale. Un exemplu îl consituie gazul de șist regăsit în nenumărate zone ale țării. Acesta ar putea constitui pe viitor un înlocuitor al combustibilului ținând cont de faptul că resursele existente se împuținează pe zi ce trece. Surse oficiale afirmă că rezervele de țiței din țara noastră mai sunt suficiente pentru doar 12 ani.
În condițiile în care statul nu își dă interesul și nu își valorifică resursele într-un mod cât mai eficient, investitori din toate colțurile lumii profită de indiferența noastră și se folosesc de bogățiile românești în locul nostru. În acest timp, România importă de la țiței și medicamente până la alimente și legume pe care și noi le putem produce.
Sume impresionante de sute de milioane de euro au fost investite de străini pentru descoperirea de noi resurse și zăcăminte în România. Marile companii de petrol din SUA, precum Chevron sau Exxon, investitori maghiari și englezi fac afaceri profitabile, în timp ce România se alege cu sume nesemnificative de pe urma taxelor pe care investitorii le plătesc pentru dreptul de exploatare.
Ar fi timpul să conștientizăm importanța potențialului de care beneficiem și să profităm la maximum de acesta. De ce să importăm produse de care dispunem în interiorul țării? De ce să profite străinii de ceea ce putem profita noi înșine? Tot noi vom fi cei care vor resimți efectele dispariţiei resurselor prin scumpiri repetate, pe măsură ce se adaugă la costuri transportul, profitul producătorilor şi regimul de taxe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu