Caută pe acest blog:

22 aprilie 2011

Top 5 cele mai înalte clădiri din lume!

Odată cu creşterea populaţiei la nivel global, arhitecţii trebuie să găsească soluţii dintre cele mai inedite şi inovative pentru a crea spaţii locative şi comerciale pe verticală. Dacă la începutul secolului trecut cea mai înaltă clădire din lume măsura 381 metri înălţime, tehnica modernă le-a permis constructorilor să depăşească pragul de jumatate de kilometru.

1.Burj Khalifa (Dubai, Emiratele Arabe Unite)
Aceasta minune a arhitecturii moderne a costat 1,5 miliarde de dolari, are peste 1.100 de apartamente, plus birouri, magazine şi restaurante, în care ar putea locui sau lucra peste 12.000 de oameni.
Lucrările de construcţie au început în ianuarie 2004 şi s-au finalizat în 2010, după 22 de milioane de ore de lucru.
Vârful clădirii poate fi văzut, într-o zi senină, de la 95 de kilometri depărtare, iar cantitatea totala de aluminiu folosită la construirea turnului echivalează cu cea utilizată la fabricarea a cinci aeronave Airbus A380.
Totodata, cu betonul folosit la ridicarea clădirii s-ar fi acoperit peste 2.000 de kilometri de şosea.

2.Taipei 101 (Taipei, Taiwan)
Înalt de jumătate de kilometru (509 metri) şi numărând 101 niveluri, Taipei 101 a fost finalizat in 2004 în cartierul Xinyi din oraşul omonim.
Clădirea, devenită cea mai înaltă din lume în momentul în care a fost terminată, a fost desemnată una din Cele Şapte Minuni ale Ingineriei (2005), dar şi una dintre Cele Şapte noi Minuni ale Lumii (2006).
Devenită o emblemă a oraşului, clădirea are pe lângă cele 101 etaje şi 5 niveluri subterane.
Turnul în al cărui design sunt incluse atât elemente tradiţionale cît şi moderne, a fost construit în aşa fel încât să nu fie doborât de taifunuri sau cutremure.

3.Shanghai World Financial Center (Shanghai, China)
Finalizată în 2008, după 11 ani de lucru, Shanghai World Financial Center este în prezent a treia cea mai înaltă clădire din lume, măsurând 492 metri înălţime şi având 101 niveluri.
Turnul din Pudong, Shanghai este un zgârie-nori format dintr-un spaţiu destinat birourilor, hotelul Park Hyatt Shanghai (etajele 53 pana la 87) şi un mall, aflat la baza acestuia.

4. Two International Finance Center – China
Turnul de 415 metri înălţime şi 88 de etaje este una dintre cele două clădiri ale Centrului Financiar International (n.r. International Finance Centre - IFC) din Hong Kong, China.
Cuplul de clădiri a fost construit între 1996 şi 2003 şi este format din două clădiri de birouri, un mall şi hotelul Four Seasons (55 etaje).
Turnul Doi, cea mai înaltă clădire din Hong Kong şi a treia cea mai înaltă din China, se află în imediata apropiere a gării MTR Kowloon şi a Aeroportului din Hong Kong.
IFC a fost construit şi este deţinut de IFC Development, un consorţiu format din Sun Hung Kai Properties, Henderson Land si Towngas.

5.Petronas Towers (Kuala Lumpur, Malaezia)
Turnurile Petronas, din Kuala Lumpur, Malaysia, construite în anii 1995-1998 pentru birouri, sunt o reuşită inginerească colosală dar, pentru a le putea construi, arhitectul César Pelli şi echipa sa au trebuit să depăşească priorităţile aflate în conflict, lipsa materiilor prime standard şi instabilitatea solului.
Turnurile au fiecare câte 88 de etaje, din care 78 de etaje deservite de lifturi, şi au o înălţime maximă de 452 m, la vârful antenei montate pe acoperiş, ultimul etaj aflându-se la înălţimea de 375 m.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu