Caută pe acest blog:

21 aprilie 2011

Cum te va afecta Codul Muncii de la 30 aprilie?

Noul Cod al Muncii intră în vigoare începând cu 30 aprilie şi aduce o serie de noutăţi. Principalele modificări se referă la perioada de probă, preaviz, stabilirea criteriilor de performanţă, concedieri colective, dar şi a numărului de fapte ce reprezintă contravenţii.

Pedepse mai mari pentru munca „la negru"
Noua lege echilibrează relaţia dintre angajat şi angajator şi flexibilizează piaţa muncii. Codul Muncii creşte perioadele de preaviz şi de probă, permite firmelor să scape de lucrătorii incompetenţi şi pedepseşte aspru angajatorii care folosesc munca „la negru". O persoană care doreşte să se angajeze va sta în probă cel mult trei luni, dacă este vorba de un post de execuţie, şi maximum 120 de zile, pentru funcţiile de management. În cazul disponibilizărilor, primii pe lista neagră vor fi muncitorii mai puţin performanţi, fiindcă nu mai primează criteriile sociale de selecţie.

Criterii de performanţă
Una dintre cele mai importante modificări aduse se referă la introducerea obiectivelor de performanţă individuală şi a criteriilor de evaluare a activităţii angajaţilor, în funcţie de care se poate decide concedierea unui salariat pe motiv de necorespundere profesională.

Totodată, a crescut şi perioada pentru care poate fi încheiat un contract individuală de muncă pe durată determinată , de la 24 de luni la 36 luni. De asemenea, angajatorul este obligat să înregistreze contractul în registrul electronic şi să-i înmâneze salariatului un exemplar. În caz contrar, el poate fi sancţionat cu o amendă de la 1.500 lei la 2000 de lei.

Durata timpului de muncă este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână, în total 40 de ore. Durata maximă legală nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acestora.

Au crescut sancţiunile
S-a mărit numărul de fapte ce reprezintă contravenţii, a crescut valoarea amenzilor. Astfel, primirea la muncă a cinci persoane fără încheierea unui contract de muncă se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru fiecare persoană. Până acum, amenda pentru fiecare persoană fără forme legale era de 3000-4000 lei.
Persoanele care acceptă să muncească fără să semneze un contract individual de muncă vor fi amendate cu sume cuprinse între 500 lei şi 1.000 de lei.


O veste bună este că vor apărea pe piaţa românească 100 de mii de locuri de muncă o dată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii.
Rămâne de văzut dacă se confirmă aşteptările optimiste ale reprezentanţilor Executivului, însă este cert că multe companii ar fi angajat mai mulţi oameni dacă legislaţia nu ar fi fost atât de rigidă.
Un reprezentant al IBM declara, la sfârşitului lui 2010, că firma are 1.400 de angajaţi în România, dar numărul lor ar fi fost dublu dacă reglementările referitoare la contractele temporare ar fi fost mai permisive.
Executivul nu se aşteaptă ca toate joburile ce vor apărea pe piaţa muncii să fie nou create. O mare parte, speră Guvernul, va proveni din scoaterea la suprafaţă a muncii „la negru".



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu