Analiştii estimează creşteri ale economiei româneşti. Aceste creşteri se datorează, în mare parte, evoluţiei exporturilor. În cele ce urmează vă vom prezenta ce estimează unele bănci privind creşterea economică de la noi.
Oxford Eonomics a realizat o analiză privind situaţia economică de la noi din ţară. Această analiză a arătat că principalul factor de creştere continuă de la noi sunt exporturile. Cu toate acestea Oxford Economics anticipează că economia României va creşte puţin – 0,1%.
O prognoză puţin mai optimistă vine din partea ING Bank. Banca a anticipat o creştere a PIB de 0,6%. Pentru anul următor - 2012, economistul şef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, este de părere că se va înregistra o creştere mult mai puternică în ceea ce priveşte economia ţării.
Conform BERD – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, perspectivele economice ale României s-au îmbunătăţit uşor în ultimele luni. Guvernul român a reuşit să menţină pe traseu programul Fondului Monetar Internaţional prin implementarea unor măsuri de austeritate. Aceste măsuri au ajutat la menţinerea sub control a costurilor bugetare. Potrivit acestor analize, BERD este de părere că pentru acest an creşterea conomică a României va fi de 1,1%.
BNR, Raiffeisen, FMI – Fondul Monetar Internaţional, CE – Comisia Europei şi BMI – Banca Mondială sunt de părere că pe parcursul anului 2011, România va avea o creştere economică de 1,5%.
BNR – Banca Naţională a României estimează pentru acest an o creştere modică. Aceasta va fi urmată se un salt mai mare în 2012, care poate atinge valori între 4%-5%.
Din câte se pare, România a fost cel mai grav afectată de criza economică globală, care a continuat să scadă şi în 2010. Raiffeisen arată într-o analiză a băncii că, în următorii ani, se vor înregistra creşteri dar sub nivelul celor din 2000-2008. Unul din motivele de redresare a României îl constituie cererea de bunuri externe, precizează analiştii Raiffeisen.
O creştere de 1,7% vin din partea UniCredit. Conform unei analize a acestei bănci economia va creşte datorită evoluţiei exporturilor, iar ratingul de credit ar putea fi îmbunătăţit. Tot UniCredit ne informează că în ultimul trimestru al anului trecut creşterea economică se datorează în mare parte efectelor de inventar, în timp ce consumul privat a scăzut cu 0,8%.
Citi, JP Morgan şi Institutul de la Viena estimează o creştere economică de 2%. Într-un raport realizat de către analiştii de la Citi, economia României ar putea creşte datorită exporturilor.
JP Morgan consideră că România se va „trezi” în acest an. Exportul, succesul reformelor şi sprijinul FMI şi al Uniunii Europene toate susţin creşterea economică de la noi din ţară. Pentru anul viitor, JP Morgan prognozează o creştere economică de 4%.
Institutul de la Viena este de părere că încet economia României îşi va reveni. Pentru anul acesta creşterea este mică, dar pentru 2012 se prevede un mini-boom economic, se arată într-un raport al acestui institut.
Unele prognoze sunt optimiste, altele mai puţin. Rămâne să vedem cum evoluează lucrurile şi să sperăm că exporturile ne vor duce la liman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu