Caută pe acest blog:

5 aprilie 2011

Investiţii străine

O posibilitate de ieşire din „criză” ar fii investitorii străini. Aceştia au propus deja guvernanţilor un set de investiţii în valoare de 23 miliarde de euro. Aceste investiţii ar genera un plus de 23,7% la nivelul Produsului Intern Brut şi circa 445.000 de noi locuri de muncă, în intervalul 2011-2015. Partea rea e că pentru a realiza aceste planuri bugetul de stat ar trebui să scoată 11,9 miliarde de euro şi ar genera venituri de doar 8,9 miliarde de euro. Să revenim însă la investiţiile propuse de străini. Mai jos sunt prezentate aceste planuri în detaliu.

Una dintre investitiţiile propuse de stăini are în vedere Dezvoltarea infrastructurii necesare pentru susţinerea proiectelor eoliene din Dobrogea. Acest plan prevede două investiţii: Dezvoltarea infrastructurii adiţionale pentru susţinerea proiectelor eoliene din Dobrogea şi Dezvoltarea cablului de electricitate subacvatic dintre România şi Turcia ce traversează Marea Neagră. Primul dintre ele are o valoare a investiţiei de 50 de milioane euro pe an. Pe termen mediu acest proiect ar duce la o creştere a PIB de 0,5% şi de 0,4% la încasările bugetului, dar şi 980 de noi locuri de muncă. Cel de-al doilea proiect necesită o investiţie între 400-600 de milioane de euro în următorii 5 ani. Acest proiect ar duce la o creşterea a PIB de 0,5% şi 9750 de noi locuri de muncă.

O altă idee este Susţinerea proiectului european Extreme Light Infrastructure. Acest proiect necesită o valoare a investiţiei între 0,3 – 1 miliarde de euro în următorii 7 ani. Impactul acestei investiţii ar duce la o creştere a PIB de 0,6% şi de 0,5% la încasările bugetului. De asemenea, vor fi puse la dispoziţie 12.700 de noi locuri de muncă.

Dezvoltarea reţelei de irigaţii în agricultură şi finalizarea canalului Siret-Bărăgan este o altă investiţie propusă de către străini. Valoarea investiţiei se ridică la 1,2 miliarde de euro. Acest proiect ar putea duce o creştere a PIB de 1,1% şi a încasărilor bugetului de 0,9%. Locurile de muncă disponibile în acest caz sunt mult mai mari, ajungând la 23.400 de noi locuri de muncă.

O nouă investiţie propusă de către stăini prevede Construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti. Valoarea investiţiei se ridică la 1,3 miliarde de euro. Acest proiect ar putea duce la o creştere a PIB de 1,2% şi a încasărilor bugetare de 1%, iar locurile de muncă diponibile vor fi în jur de 25.300.

Investitorii străini au mai propus, printre altele, şi Dezvoltarea proiectelor de infrastructură solicitate de Ford. Proiectul presupune o valoare a investiţiei de 1,8 miliarde de euro pe o perioadă de 3 ani. Beneficiile pe care le-ar primi ţara noastră ar fi: o creştere a PIB de 1,8% şi la încasările bugetului de 1,5%.

Construirea autostrăzii Bucureşti-Braşov se numără printre planurile propuse de către investitorii străini. Acest proiect presupune o investiţie de 2 miliarde de euro pe o perioadă de 5 ani. Impactul acestei investiţii se va resimţi printr-o creştere a PIB de 1,9% şi de 1,5% la încasările bugetului, dar şi prin crearea de 39.000 de noi locuri de muncă.

Din câte se pare, proiectele propuse de străini au acoperit şi problema inundaţiilor. Dezvoltarea infrastructurii menite să prevină inundaţiile şi calamităţile naturale este o altă posibilă investiţie din partea străinilor. Valoare acestei investiţii se ridică la 2,5 miliarde de euro. Pe termen mediu acest proiect ar putea duce la o creştere a PIB de 2,4% şi a încasărilor la buget de 1,9%. De asemenea, vor fi diponibile în jur de 48.750 de locuri de muncă.

O altă investiţie propusă urmăreşte Contruirea autostrăzii Nădlac – Sibiu. Această investiţie se ridică între 3-4 miliarde de euro pe o perioadă de 3-4 ani. Impactul acestei investiţii, pe termen mediu s-ar materializa într-o creştere a PIB de 3,6% şi de 2,9% la încasările bugetare, fiind disponibile în jur de 74.000 de noi locuri de muncă.

Contruirea reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă sunt printre propunerile investitorilor străini. Valoarea acestui proiect se ridică la 4 miliarde de euro pe termen de 5-6 ani. În urma acestei investiţii ţara ar putea beneficia de o creştere a PIB de 3,8% şi de 3,1% la încasările bugetului. De asemenea, vor fi disponibile 78.000 de noi locuri de muncă. 

Un ultim plan propus de către investitori este Organizarea Campionatului European de Fotbal – UEFA în 2020 sau 2024, împreună cu Bulgaria sau Ungaria. Investiţia în acest proiect este de 10 miliarde de euro în următorii 10 ani. Beneficiile acestui proiect vor fi următoarele: o creştere de 4,8% a PIB şi de 3,8% la încasările bugetului, 97.500 de noi locuri de muncă şi un număr mai mare de turişti în timpul Campionatului.

Sursa: www.wall-street.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu