Caută pe acest blog:

20 aprilie 2011

Susţinem energia verde!

Energia verde se referă la toate sursele de energie regenerabilă şi nepoluantă. În condiţiile în care găurile în stratul de ozon se măresc şi razele ultraviolete sunt tot mai puternice, devine necesar să ne concentrăm atenţia asupra energiilor nepoluante.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că resursele de petrol se vor epuiza în 40 de ani, cele de gaze naturale în 60 de ani iar cele de cărbune în 200 de ani.

Astfel, este necesară identificarea de soluții alternative pentru producerea de energie. Dezvoltarea surselor de energie regenerabile nu vor reduce doar gradul de poluare, dar vor reduce şi cheltuielile cu energia.

O modalitate de producere a energiei verzi o reprezintă panourile fotovoltaice ce produc energie solară absorbind radiaţiile solare şi transformându-le în energie.

O alta sursă de energie verde o constituie parcurile eoliene, care folosesc vântul pentru a furniza electricitate. Cele mai prielnice zone pentru amplasarea turbinelor eoliene, în ţara noastră, sunt Podişul Central Moldovenesc, Dobrogea şi litoralul Mării Negre, unde aportul de energie se ridică la 23000 GWh/an.


 Apa este, de asemenea, o sursă de energie regenerabilă, iar ţara noastră are un foarte mare potenţial. Astfel, potenţialul hidroenergetic este folosit în România doar în proporţie de 49%, deşi cantitatea de energie produsă cu ajutorul apei poate ajunge la 40000 GXh/an.

Deşi este ieftină şi nepoluantă, investiţiile pentru dezvoltarea sistemelor de energie regenerabilă sunt foarte mari. Pentru aceasta, peste 800 de milioane de lei urmează să fie investiţi în 49 de companii pentru producerea de energie regenerabilă. Conform Comisiei Europene, ţara noastră nu a înregistrat progrese foarte mari în ceea ce priveşte sectorul de mediu, înregistrând o creştere de doar 33% în producerea de energie verde.

Momentan, în România se află în derulare 40 de proiecte axate pe producerea de energie regenerabilă. Companiile dornice să se implice în susţinerea producerii de energie verde vor primi fiecare circa 7 milioane de euro din totalul alocat acestui domeniu.

Pentru toate acestea, susţinem energia verde!

Sursa: www.financiarul.ro www.euractiv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu