Caută pe acest blog:

29 aprilie 2011

Cele mai mari 25 de greşeli din istorie şi cât ne-au costat

La împlinirea a 25 de ani de la una dintre cele mai mari erori din istorie, dezastrul de la Cernobîl, publicaţia Business Insider a realizat un top al celor mai mari şi scumpe greşeli care au costat omenirea în jur de 1036 de miliarde de dolari. În cele ce urmează vă voi prezenta câteva dintre acestea:

Dezastrul nuclear de la Cernobîl (1986) - 720 de miliarde de dolari
Pe 26 aprilie 1986, patru reactoare ale centralei nucleare de la Cernobîl au explodat în timpul unui test . Explozia a aruncat în aer o cantitate uriaşă de substanţe radioactive. Costurile s-au ridicat, în 1986, la 358 de miliarde de dolari (astăzi, 720 de miliarde), făcând din explozia de la Cernobîl cea mai mare şi costisitoare greşeală din istoria omenirii.

Scufundarea Titanicului (1912) - costul, corelat cu inflaţia, s-a ridicat la 168 de milioane de dolari
Titanicul s-a scufundat la prima sa călătorie, dinspre Anglia spre SUA, în 1912. Echipajul a ignorat avertizările de aisberguri, iar Titanicul s-a ciocnit cu unul. Partea dreaptă a navei a fost distrusă în totalitate, iar 1.517 oameni şi-au pierdut viaţa. Construirea vaporului a costat 7,5 milioane de dolari, echivalentul a 168 de milioane de dolari astăzi.

Satelitul pierdut în spaţiu (1999) - costul, corelat cu inflaţia, 165,5 milioane de dolari
În anul 1999 o echipă de ingineri de la Lockheed Martin a folosit sistemul englez de măsurare, iar NASA pe cel metric, pentru a calcula traseul unui satelit care trebuia să orbiteze planeta Marte. Coordonatele de navigare au fost transmise greşit de la Lockheed la NASA şi satelitul de 165,5 de milioane de dolari s-a pierdut în spaţiu.

Explozia navetei Columbia (2003) - 15,6 miliarde de dolari
Naveta Columbia a fost distrusă cu doar şase minute înainte de aterizare, din cauza unei fisuri într-una dintre aripi. Toţi cei şapte membri ai echipajului navetei de 13 miliarde de dolari au murit.
TEPCO ignoră problemele existente la centrala de la Fukushima (2011) - 12 miliarde de dolari
Cu doar o lună înainte de tsunami devastator care a lovit Japonia în 11 martie, compania TEPCO, care se ocupă de centrala de la Fukushima, a decis că aceasta este în stare de funcţionare şi i-a prelungit "viaţa" cu zece ani. TEPCO estimează că închiderea reactoarelor va costa 12 miliarde de dolari.

Explozia navetei Challenger (1986) - 11,1 miliarde de dolari
Naveta Challenger a celor de la NASA a explodat la doar 72 de secunde de la lansare, din cauza unei greşeli de proiectare. Temperaturile sub zero grade şi faptul că nava nu era închisă etanş au determinat o explozie care i-a ucis pe membrii echipajului. Challenger a costat 5,5 miliarde de dolari ( astăzi - 11,1 miliarde).

Sony cumpara studioul Columbia (1994) - 5,6 miliarde de dolari
Pe lânga cele 3,2 miliarde de dolari pe care le-au plătit, în 1989, pentru studioul Columbia, cei de la Sony au fost nevoiţi să achite şi datoriile companiei, dintr-un proces în care aceasta era implicată. Pănă în 1994, studioul a produs numai filme care s-au transformat într-un fiasco, la fel ca şi tranzacşia, care a adus, pentru Sony, pierderi de 4,8 miliarde de dolari.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu